realiteit of illusie

Realiteit of illusie, wat kies jij?

“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away”
Philip K. Dick

Bam… die heeft je te pakken

De hele dag door wordt er tegen je gepraat, duizenden boodschappen aan jou passeren in je brein/je mind. Het verloopt volkomen mechanisch en automatisch. Ze komen vanzelf op en verdwijnen ook weer vanzelf. Regelmatig op een dag blijf jij erin hangen omdat je een bepaalde gedachte die opkomt gelooft. Bam….. die heeft je te pakken. Voor mij maakt het niet uit of het een positieve gedachte is of een negatieve. Beiden hoeven niets met de realiteit te maken te hebben. Voor jou gaat het misschien vooral om de negatieve gedachten die blijven hangen, zich herhalen, direct vervelende gevoelens oproepen en neigen je leven miserabel te maken.

Rasta Rostelli

Als we ons te vaak ongelukkig voelen denken we al gauw aan grote gebeurtenissen die ons dwars zitten. Het moet wel een trauma zijn. Er moet wel iets verschrikkelijks zijn gebeurd in ons verleden. En ja, in therapie komt er van alles boven. We hebben niet in de gaten dat veel van wat er bovenkomt, bestaat uit vervormde herinneringen en zelfs ronduit verzonnen gebeurtenissen en ervaringen. Bam…. die hebben je te pakken.

Rasti Rostelli liet tijdens zijn tv shows regelmatig zien hoe mensen een suggestie kregen aangereikt onder hypnose om vervolgens met gefantaseerde verklaringen te komen waarom ze bepaald gedrag vertoonden in opvolging van die suggestie. Zij kregen bijvoorbeeld de suggestie dat als Rostelli in zijn handen klapt, zij het raam open gaan doen. Op zijn vraag waarom zij het raam gingen opendoen, werd bij hoog en bij laag beweert dat het zo warm was binnen. Bam…. die gedachte had ze te pakken.

leeuwen op de weg

Foto Wim Werrelman

Je mind is een zorgenmachine

Maar vaker dan een trauma zijn het die ontelbare kleine gedachten op een dag die je automatisch serieus neemt en volgt, die jou en je leven verkleinen, je vastzetten in patronen en gewoonten, ongelukkig maken tot je zelfs depressief wordt of erger. Bam…. dan hebben ze je echt te pakken.
Je bent te dik, te dun, te mooi, te lelijk, te dominant, te volgzaam, te lief, te hard, te perfectionistisch, te slordig, te lui, te bemoeizuchtig of te egoïstisch.
Anderen zijn niet zorgzaam genoeg of te zorgzaam, te afwezig en emotioneel onbereikbaar, te claimend of juist te vrij, onbetrouwbaar of saai betrouwbaar.
De maatschappij is te ……. Het gaat de hele dag door.

Je brein/je mind is een overleefprogramma. Het heeft als missie ervoor te zorgen dat jij het overleeft op deze planeet. Je mind is gefocust op jouw veiligheid en het ziet de godganse dag enge leeuwen op de weg.
Als je goed op je gedachten gaat letten, krijg je het vanzelf door. Je mind is een zorgenmachine. Geen wonder dat het zo moeilijk is om je gelukkig te voelen, echt gelukkig.

Wat kies jij, realiteit of illusie?

Als al die zorgen op waarheid stoelen dan kun je maar beter in ze geloven en ernaar handelen. Maar als dat nou eens niet zo is, als 97% van de tijd al die boodschappen van je mind met onderliggende zorgen geen enkele verbinding met de realiteit blijken te hebben. Wat dan? Dan is het toch zaak om het automatisch volgen van al die kleinere en grotere boodschappen te doorbreken?

Stappenplan bij Mindful Adventure

 1. Leren zien dat je gedachten- en gevoelswereld (je mind) mechanisch, repeterend functioneert en daarmee vaak los staat van de realiteit.
 2. Het doorbreken van je fascinatie voor de mind door te vergelijken met de realiteit (dat wat zich op dit moment aandient).
 3. Je aandacht leren richten op de realiteit. Wat is hier en nu?
 4. Onthouden dat de realiteit waar is en iedere gedachte of gevoel die daar niet mee in overeenstemming is, is niet waar.
 5. Je bevrijden van de illusie
2 replies
 1. Inge
  Inge says:

  Mooi stuk weer Alina. En inderdaad; je mind bedoeld het in principe goed. Veiligheid is zo’n basisbehoefte van ons I.(nnerlijke) K.(ind)
  Heel moeilijk soms om je intuitie en je basisvetrouwen (mits aanwezig) niet te laten overschreeuwen door het ego, door de mind. Die stem is zooo luid. Bij mij ook nog vaak.
  Haha leuk dat verhaal van Rasti Rostelli; ik herinner mij dit nog. Wat een man en zijn naaaaaam

  Reply
  • Alina de Vilder
   Alina de Vilder says:

   Hoi Inge, dank je wel. Ja de mind wordt vaak gedemoniseerd maar is een fantastisch gereedschap om ons hier te helpen overleven. Het heeft alleen onze leiding nodig net als een kind. Vandaar dat ik geïnteresseerd ben om mijn safari’s te verbinden met coaching in persoonlijk leiderschap. Ja, het was interessant wat Rostelli liet zien. En die naam was magiiiiisch. Geniet van de realiteit vandaag.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.