Breath in Wild Life

Mindfulness wandelsafari Ngorongoro (8-10 dagen)

“We stellen onszelf geen doel of hebben een specifieke bestemming, dus we hoeven ons geen zorgen te maken of op te schieten. Lopen is geen middel maar het doel. Elke stap die je zet maakt je gelukkig, vreedzaam en sereen”.
Thich Nhat Hanh – founder Mindfulness

Terwijl je loopt zonder gericht te zijn op een doel, begin je iedere stap als een wonder te beschouwen. En dat is ook de realiteit. Het is een wonder dat je twee benen en voeten hebt die jou voortbewegen over een bolletje dat met 70.000 km per uur door het heelal scheurt.
De moderne, actieve en over het algemeen bezorgde westerse mensen hebben geen tijd om ontspannen over paadjes te lopen of onder een boom te zitten niksen. Wij houden ons bezig met een vaak overactieve denk- en gevoelswereld die eindeloos fascineert, dirigeert en commandeert. Wij hebben geen idee hoe de aandacht die we hier aan geven ons opsluit in onszelf en een sluier legt tussen ons en de wereld. We zijn gestopt met kijken en luisteren en zien de wereld niet meer als een zich steeds vernieuwend avontuur maar als een zich herhalend, patroonmatig gebeuren.

pelgrimage NgorongoroHet lopen over paden in buitenaards mooie natuur, het regelmatig zitten met jezelf alleen, het terugbrengen van de “last” van bezittingen tot een redelijk minimum en de confrontatie met een volstrekt andere wereld en cultuur dan je gewend bent, zetten je zintuigen weer aan en zelfs op scherp. Daarmee open je de sluier.

Maar dan ben je er nog niet. Dan mag je de ramen nog wijd openzetten en laat je die wonderbaarlijke werkelijkheid binnenkomen, binnen denderen, liefst zich in je uitstorten. En je leert ontspannen te blijven en niets anders te doen dan te ontvangen wat je wordt gegeven.

De vraag voor deze Mindful safari is dan ook? Hoe open ik me meer en meer voor al die geschenken die mij in ieder moment door het leven worden gegeven?

We maken gebruik van mindfulness, ademmeditaties op muziek, stilte, lichaamsoefeningen (yoga, bio-energetica, dansmeditatie), sharings, hartmeditaties, chakra oefeningen en meer.

Na vier dagen lopen en twee dagen relaxen en dollen in het beroemde Lake Natron heb je de optie om je 8 daagse safari te verlengen met twee dagen gamedrives in Lake Manyara- en Tarangire National Park. Daar ga je speuren naar leeuwen, olifanten, hyena’s, giraffen, zebra’s, bavianen, impala’s, luipaarden, wildebeesten, topi’s en meer.

Het reisschema

Dag 1

Aankomst op Kilimanjaro airport of in Arusha. Je wordt door ons opgehaald en naar L’ Oasis Meserani gebracht om de nacht door te brengen.

L’Oasis Meserani is wat wij een plek met een ziel noemen. Het is de afgelopen 17 jaar opgebouwd door Margaret, een Tanzaniaanse vrouw die dit met zichtbare liefde heeft gedaan. Bijzonder is ook dat zij haar eigen moestuin en dieren verzorgt op natuurlijke wijze (geen pesticiden en geen antibioticakuren). Daarnaast wordt de electriciteit opgewekt door zonnepanelen.

Dag 2

De volgende ochtend word je vroeg opgehaald door en vertrekken we naar de “gate” van Ngorongoro Krater Hoogland waarna we de moderne wereld verlaten. Na een mooie rit door pure en wilde natuur komen we aan bij het kleine Masaï dorpje, Endonyowas. Daar gaan we een bijzondere ontmoeting hebben met onze vrienden. iedere ontmoeting is weer anders. dat komt omdat zowel Masaï als wij de ontmoeting laten ontstaan vanuit het moment. Natuurlijk willen zij hun cultuur met jullie delen, maar de manier waarop dat gebeurt is spontaan en eerlijk. Ook wij zullen ons steentje bijdragen. De masaï in Ngorongoro hebben geen makkelijk leven. De regering wil dat het gebied wild en ongerept blijft. Daarom mogen zij het land niet cultiveren, dus geen landbouw, handel of andere activiteiten ontplooien om in de broodnodige inkomsten te voorzien. Wij knijpen vandaag een oogje toe.

Dag 3

sunbird ngorongoroNa een dansmeditatie van Gabriëlle Roth op een van de mooiste plekken in de wereld terwijl het ochtendlicht de kleuren verdiept, lopen we naar Empakai Krater. Onderweg is het genieten van de vele kleine vogels, die er lustig op los zingen zoals het satijnachtig, glimmende zonnevogeltje.

Later die dag dalen we af in Empakai en nemen een prachtig pad dat ons door tropisch regenwoud voert langs mega grote bomen.

Beneden aangekomen vinden we de rust en sereniteit voor een reis naar binnen tijdens een mooie ademmeditatie op muziek.

Dag 4

Ngorongoro trekking TanzaniaDe volgende ochtend gaan we richting Akesha Campsite. Hier beginnen we parallel aan de Great Rift valley te lopen, de grote scheur die door Afrika loopt. In het dorpje Nayobi halen we extra water, verorberen onze lunch en genieten van de dorpsactiviteiten en het lieflijke landschap daar omheen. Ook worden de ezels hier bepakt en bezakt met onze bagage, tenten en de keukenspullen. De auto kan niet verder. Vandaar gaan we in een meditatief tempo onze sjamanistische wandeling vervolgen om in de bush rond een kampvuur alle indrukken te verwerken.

Dag 5

Heel vroeg in de morgen nuttigen we een vullend ontbijt om na een bizar mooie tocht het hoogland te verlaten en Lake Natron te bereiken. De tocht duurt 6 uur met pauzes.
Hoe lager we komen, hoe warmer het wordt, wat de reden is voor het vroege vertrek. Voorbij de rivier worden we opgewacht door Rama, die ons naar een relaxte Campsite brengt met zwembad. Lake Natron is een kaal woestijngebied. De schoonheid van het land zal je lang bijblijven. En wees niet verbaasd als er plotseling giraffen, zebra’s of kamelen voor je opduiken of nieuwsgierig naar je staan te kijken.

Dag 6

‘s Ochtends gaan we lopend naar Lake Natron. Hier heeft de grootste flamingo kolonie in de wereld zijn habitat en broedplek. Het landschap met de vreemde rotsformaties vormt een prachtig decor voor deze roze, tot de verbeelding sprekende watervogels. Na de lunch maken we een speelse, doldwaze tocht naar de waterval van Natron waar we kunnen relaxen, zwemmen en een kijkje kunnen nemen achter de waterval waar het romantisch toeven is.

Dag 7

De mensen die vandaag terugkeren naar Arusha gaan vanuit Mto Wa Mbu met lokaal vervoer of met de tweede landcruiser van ons. In Arusha worden ze opgewacht door onze gids en naar Ilboru safari Lodge gebracht, een heerlijk, sfeervol hotel met groot zwembad, heerlijke keuken en twee leuke winkeltjes met souvenirs. Hier kunnen ze relaxen en schoon en opgefrist op dag 8 vertrekken via Kilimanjaro naar huis.

Mensen die hebben verlengt met twee dagen blijven in Mto Wa Mbu om gezellig door ons favorite stadje te lopen, de winkeltjes en masaï markt te bekijken en die avond de beste pizza van Tanzania te eten uit een echte steenoven.

Dag 8

De mensen in Arusha vertrekken vandaag naar huis. Als het vliegtuig laat vertrekt, kunnen zij relaxen in het hotel of met onze gids een City Tour maken waarbij het moderne Afrikaanse museum een absolute aanrader is om de safari mee af te sluiten.

Karibu tena, we hopen dat je deze reis nooit meer zult vergeten.

De andere groep gaat vandaag naar Tarangire National Park. Dit park is vooral beroemd vanwege de vele olifanten en de prachtige Baobabs die door het landschap verspreid staan.
verder kun je hier leeuwen, luipaarden, zebra’s, wildebeesten en nog veel meer dieren spotten. ook is er een mooie lunchplek met uitzicht op de rivier, waar regelmatig dieren komen drinken.

Dag 9 en 10

Vandaag gaat de tweede groep naar Lake Manyara National Park. Dit gebied heeft een volstrekt ander, meer bosachtig decor. Het is beroemd vanwege de leeuwen die hier in bomen klimmen en slapen. Daarnaast heeft het gebied mooie landschappen zoals het land dat beïnvloed is in vormen en kleuren door de heetwaterbronnen die hier ontspringen. Dat trekt bijvoorbeeld prachtige vogel kolonies aan, waaronder storck families, flamingo’s of pelikanen.

Aan het eind van de middag vertrekken we naar Arusha waar ook deze groep zal worden gebracht naar Ilboru Safari Lodge. Geniet van deze plek.

Op dag 10 vertrekt ook deze groep naar huis. Afhankelijk van het tijdstip is een City Tour met museumbezoek een aanrader.