vrij mens zijn mannen retraite Tanzania

vrij mens zijn

Vrij mens zijn – mannen retraite Tanzania

Van 12 t/m 25 september 2023

Zijn met wie je bentIn relatie tot de komende mannen retraite, vrij mens zijn, in Tanzania raakt deze foto me diep. De foto is genomen tijdens de mannen retraite van afgelopen januari met coach Bart Wiegers. Het is alsof ik een blik werp in een ver, ver, ver verleden, behalve dan dat er ook mannen zitten, die toegerust zijn met comfortabele kleding, beschermende hoeden, supergoede schoenen, en genoeg water in plastic flessen.

Het contrast tussen deze Hadzabe bosjesmannen en onze mannen is onvoorstelbaar. Tegelijkertijd straalt dit tafereel een ontspannen samenzijn uit, een natuurlijke versmelting van energieën, waarbij vreemd genoeg, zowel de Hadzabe als onze mannen volledig op hun plek zijn in deze antieke omgeving. Dat raakt me.

We horen op deze planeet. We zijn deel van de aarde. We zijn deel van het geheel. Wij én zij! En daarbinnen neemt ieder van ons een unieke plek in.

Dit tafereel raakt het diepe verlangen in mij om rond te lopen op deze aarde alsof ik overal thuis ben, met iedereen verbonden en tegelijkertijd zo ontworteld uit alle leefcirkels, dat ik vrij ben.
Het leven wordt dan een stuk onpersoonlijker, wat de kern van wie we echt zijn nadert, vrij en van daaruit meer verbonden dan ooit! Tanzania helpt me hier enorm bij en kan jou daarbij helpen.

Zijn met MasaiZijn met gelijkgestemden

Zo is Mindful Adventure begonnen. Slapend als eerste westerse vrouw in dit kleine Masaï dorpje op een hard gespannen koeienvel, naast een compartiment met geiten, in het pikkedonker. De lucht doordrongen met de rook van een smeulend vuurtje, waardoor ik de volgende ochtend met rode, brandende ogen wakker werd. Wow, I am alive!

We hebben de neiging ons te verschansen tussen gelijkgestemden. We denken voortdurend in wij en zij, ik en jij! We doen wel eens uitstapjes buiten de groep, de exclusieve relatie, de eigen cultuur maar dat is direct spannend en kost veel energie. Vaak halen we (stiekem) opgelucht adem als we terugkeren naar de eigen vertrouwde omgeving, familie en vrienden, cultuur, religie en al die leefcirkels waarin we diep zijn verankerd. We zijn weer veilig! Als je het goed onderzoekt, is dat waar het over gaat. Erbij horen, veilig zijn. We leveren er maar al te gauw onze vrijheid voor in.

vrij mens zijnDe weg naar meer vrijheid

De weg naar vrijheid, ofwel de reis van de held (in), zoals Erik Spaans (coach van de mannen retraite van 12 september) dat noemt, is geen lineaire weg direct naar het doel. Zowel mannen als vrouwen zullen situaties aantrekken die uitnodigen, je diep verankerde beelden en overtuigingen over wie je bent en zou moeten zijn, te onderzoeken. Deze beelden blokkeren je ware natuur. Je onderzoek helpt je om je los te maken van wat deze beelden en overtuigingen je lijken te beloven, waardoor je ware natuur boven komt drijven. Wow, you’re alive!

In deze mannen retraite neem je de tijd, de stilte en de ruimte, om je aandacht te focussen op de beelden en overtuigingen die gekoppeld zijn aan jou als man. De vragen die Erik daarom bij je wakker maakt zijn: Wie ben ik als man? Wat wil ik nu eigenlijk leven? Wat is nu eigenlijk een “goede” man? Waar gaat het leven nu echt over? Wat zijn mijn kernwaarden? Waar word ik blij van? Waar ben ik goed in? Hoe verhoud ik mij tot de wereld, het leven, een partner, kinderen, ouders, vrienden en collega’s?

De invloed van je familielijnen

Daarnaast neemt Erik je mee op reis naar meer bewustzijn van wat je met je meedraagt van generaties voor je. Wat heb je ooit uit liefde besloten te dragen voor een of meer van je voorouders, waardoor je verzuimt het leven te leven dat bij jou past? “Pappa ik lijk steeds meer op jou”.

Erik: “Uiteindelijk vinden we onze eigen ware natuur, los van welk man/vrouwbeeld dan ook”!

Ruimte en stilte

mannencirkel Tanzania mannen retraiteVrij mens zijn, de reis van de held is een unieke kans om ver van je vertrouwde omgeving, gespiegeld door de wilde, ongerepte jungle in Afrika, de Afrikaanse mannen waarmee je reist, de onvoorspelbare elementen, de onvoorspelbare omstandigheden, de wilde dieren, geen wifi, geen luxe, jezelf te leren kennen als man en de stappen te zetten die nu voor jou mogelijk zijn. Het onpersoonlijke veld van ruimte en stilte hangt als een beschermjas om je heen. En daar kun je op vertrouwen.

Je maakt deze reis alleen en samen met je Afrikaanse en Westerse broeders.

Welkom man in Tanzania want je kunt nog mee met dit een-keer-in-je-leven avontuur

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.