solo retraite Tanzania

Veel gedachten zijn in je brein als een virus in je lichaamscel  

Wanneer een virus een cel infecteert, zal deze cel – de zogenaamde gastheercel – duizenden identieke kopieën van het oorspronkelijke virus gaan produceren.

Citaat uit Wikipedia

solo retraite TanzaniaHet geloven van een gedachte

Het geloven van een bepaalde gedachte kan je een leven lang ongelukkig maken. De bron van je gedachte kan een traumatische ervaring zijn of een onhandige boodschap van je moeder of vader toen je klein was en alles daar tussenin.

Een boodschap die diep binnen kan komen, is bijvoorbeeld dat het kind lelijk of te dik is. Het diepe geloof van een kind in de waarheid van die boodschap kan vervolgens een leven lang pijn, ongeluk, eetstoornissen en andere ellende veroorzaken. Het kind nam het perspectief van de boodschapper over en begon zelf duizenden gedachten te produceren die deze eerste boodschap bevestigden. Deze verpestten blijvend de oorspronkelijke zorgeloze staat waarin het kind verkeerde. Daar heb je je virus.

Lijden als gevolg van een conclusie-gedachte

Een voorbeeld van een conclusie die anderen of wijzelf kunnen maken nadat we misbruikt of verkracht zijn, is dat we het er zelf naar gemaakt hebben en het verdien(d)en om gestraft te worden. Deze gedachte wordt niet meer los gelaten en veroorzaakt een diepe angst, schaamte en schuld. Zolang we erin geloven dat we slecht en schuldig zijn, blijven we gedachten produceren die dat bevestigen. En daar heb je je virus weer. Het was misschien een eenmalig gebeuren in je leven, die pijnlijk diep binnenkwam (infecteren), maar het is de emotionele conclusie die je zelf blijft herhalen, die je een leven lang chronisch ongelukkig en verkrampt kan houden.

Corona laat ons iets essentieels zien

solo retraite TanzaniaDe kern van gezond blijven in tijden van krachtige virussen dan wel overtuigingen is allereerst afstand houden, ruimte maken. Dit komt overeen met zorgen dat je niet geïnfecteerd wordt door een virus. Vaak vinden we dit niet fijn. We geloven dat we meer verbonden zijn als we er dicht op zitten en dat houdt identificatie met onze gedachten en gevoelens in stand.

Maar niets is minder waar. Probeer ruimte te maken naar die onophoudelijk gedachtenproducerende mind in jezelf en van anderen. Herken door goed te observeren, hoe miserabel je wordt wanneer je de ruimte voor reflectie verliest. Zie wat er gebeurt als je jezelf mee laat sleuren in een gedachte van jezelf of anderen door deze kritiekloos te geloven, zelf te herhalen en op te volgen.

Je wordt ziek omdat veel gedachten je (ideale) imago (masker) ondersteunen en niet je pure zelf. Je wordt ziek omdat je gedachten en de daaruit voortkomende gevoelens volgt, die niet in verbinding staan met wat er zich hier en nu  aandient. Gedachten kloppen meestal niet met wat er werkelijk in het heden aan de hand is. Het zijn vooral eindeloze, mechanische herhalingen van gedachten die wortels hebben in voorbije gebeurtenissen en in de beperkte visies van de omgeving in je jeugd.

Als het je niet lukt om ruimte te houden en je toch sterk beïnvloed wordt door wat anderen van jou denken of verwachten, dan wordt je geïnfecteerd met de overtuigingen en behoeften van anderen. Het gaat er dan om jezelf een structuur aan te leren om je gedachten en gevoelens steeds opnieuw te onderzoeken en te herkennen wat echt is en wat niet echt is. Vervolgens kun je daar vrije keuzes in maken.

Een solo-retreat intensive in Tanzania

solo retraite TanzaniaTijdens een solo-retreat in Tanzania gaan we je virale overtuigingen laag voor laag onderzoeken, opschonen en doorzien. Daardoor valt er veel chronische stress ofwel zwaarte van je af en kun je de echte jij die bedolven ligt onder het gewicht van al die reproducerende, onware gedachten en gevoelens opnieuw ontdekken. Door een intensive te doen, train je je mind om te observeren en geef je je mind weinig tijd en ruimte om terug te vallen in de vertrouwde imago patronen.

Zodra je ruimte krijgt naar diepgewortelde opvattingen en daarmee samenhangende gevoelens, begin je een diep geluk te ervaren. Dient de volgende opvatting zich weer aan, zonder dat we die even rustig observeren, dan hup verdwijnt het geluk weer.

Het belang van het aanleren van (meditatie)methoden

Je leert met behulp van diverse methoden een helder onderscheid te maken tussen de echte jij en je imago. Je leert vooral ook hoe je kunt ontspannen in de angst die opkomt zodra je je imago loslaat.

Het gaat er vooral om dat de methoden je als gegoten gaan zitten, dat je de finesses ervan leert kennen, dat je tegenkomt waar je meer uitleg bij nodig hebt en steun krijgt om de volgende stap te zetten.

Tijdens de intensive leer je de weg naar je nieuwe huis kennen om deze vervolgens zelfstandig te lopen.

Karibu Mwanza

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.