Tanzania Ngorongoro

“De ervaring zindert nog steeds na”

Het is intussen een paar maanden geleden dat we deze intense en toch relaxte road-trip maakten in Tanzania met Mindful Adventure. En de ervaring zindert nog steeds na. Met een kleine groep reisden we in twee jeeps door het indrukwekkende noorden van Tanzania onder de bezielende en inspirerende leiding van Alina en Rama. Het was mijn eerste keer in Afrika en het was een waar (soms ook confronterend) avontuur, op alle fronten. Innerlijk, uiterlijk, zintuiglijk, spiritueel. Het is moeilijk de juiste woorden te vinden voor deze bijzondere ervaring.

Ik had het niet willen missen en heeft me nieuwe inzichten gegeven. Over mezelf, de oorsprong van de mensheid, over de kracht  en ongelofelijke schoonheid van de ongerepte natuur. Het heeft me sterk doen ervaren dat we met meer aandacht en rust moeten leven. En dat de rust van binnenuit moet komen. Door de oefeningen en meditaties die we (vaak onderweg) deden ervaarde ik alles veel intenser (en relaxter) en was ik veel bewuster van alles wat er in en om me heen gebeurde. De kleuren, de geuren, de mensen, de prachtige en ongelofelijke hoeveelheid wilde dieren en adembenemende landschappen die we mochten ervaren.

Prachtig! dank je wel!

Marcel Musters, Nederland

“We learned so much about meditation and being in the present moment”

This was my first trip to Africa, from all the way across the world in California.  I was very apprehensive, but the minute Alina and Rama met me at the airport, I felt welcomed and cared for and ready for adventure.  The tour was a beautiful way to see the nature and landscape of Northern Tanzania with an intimate group of lovely like-minded people.  Touring around in a rugged Land Cruiser and camping in tents or staying in modest hotels suited me much more than traveling in a huge bus with large group.  We learned so much about meditation and being in the present moment, including some ideas I still practice in my daily life.  It was a lot of terrain to cover in the 13 days that we had, so more time was spent in the car than hiking or being outside or doing yoga on many of the days, but we were able to see large areas of the countryside and villages. I would not hesitate to book a trip again through Mindful Adventure.

Kathleen Mc Kearns, San Francisco

yoga Gombe National Park
waterval Lake Natron

“Het was voor mij zoiets groots dat ik het moeilijk in woorden kan vertellen”

“Ik vond de reis te kort, er gebeurde zoveel. Ik had wat langer op een plaats willen blijven om het beter in me op te kunnen nemen. De rust en ruimte en de momenten van mindfulness waren zo inspirerend dat ik daar meer mee wilde doen, daar onder jouw begeleiding. Het wandelen was het mooiste, zo ook in slow motion op muziek, in het begin heeeel moeilijk, maar omdat het zolang duurde ging je toch mee in de flow en gaf het veel rust . Thanks Alina voor deze ervaring. Ook de waterval en het klimmen ernaar toe was geweldig. De ontmoeting met het dorp van de Masai vond ik moeilijk, het was misschien nog te vroeg in de reis voor mij. Ik heb enorm genoten van het land, de mensen en je crew; het was geweldig. Ik denk vaak terug aan de reis en wil graag nog meer. Het maakt me meer mens”.

Jannet Markus, Nederland

“Een reis met prachtige vertes, indringende nabijheid en diepe inzichten”

Een avontuurlijke safari te voet in Afrika, de oorsprong van de mensheid. Een droom van iedere jongen in de man toch? En welke man geeft de jongen die ruimte? Ik wel in ieder geval. Drie keer kreeg ik deze reis per toeval onder ogen. Drie keer dacht ik ‘wauw dat is gaaf, dat zou ik willen!’. Twee keer dacht ik ook, ‘oh dat is wel veel geld, en dan zonder mijn vrouw. Toch maar niet.’ De derde keer was het anders. Ik moest van de jongen in mij, het avontuur riep. En de jongen mocht met mij mee, hij had al zo lang binnen moeten blijven.

En wat een avontuur was het; kampvuren, vlaktes, Masaï, droogte, stof, stilte, primitief, krijgers, afzien, samengebalde energie, vulkanen, ontroering, heldere nachten. Onbekende mannen werden kameraden. En dat nog afgezien van alle dieren en natuurschoon onderweg. Maar ook; meditaties, yoga en sharings. Dat was vrij nieuw voor mij maar wat een extra dimensie gaf dat. En dat in die omgeving.

Om de intensiteit, de contrasten, het kleine en de grootsheid te beschrijven ontbreken mij simpelweg de woorden. Wel wil ik delen wat het mij gebracht heeft nl persoonlijk leiderschap als mens en als man en een intensere relatie met mijn vrouw. De gesprekken met de begeleiders en kameraden, Tanzania, de Masaï, ze hebben allemaal op hun eigen unieke wijze hieraan bijgedragen. Ik besluit met een krachtig en liefdevol Aho. Dank je wel Mindful Adventure en Tanzania dat jullie de behoefte hebben ingezien en dit hebben mogelijk gemaakt.

Rob Noteboom, Nederland

kameraadschap
eenzame boom

“Ik heb het heerlijk gehad in alle opzichten”

“Een kampeerplek tussen Masai dorpen, een boom en weids uitzicht. Bij het krieken van de dag vijf ritme dansen van Gabrielle Roth. Herinneringen aan jarenlang dansen, herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen toen. Nu opnieuw dansen met de emoties van rouw en verlies: vloeiend en huilend, stampvoetend staccato en verstild. De Masai begeleider Muran danst mee, de tiener dochters van Rama de chauffeur ook. Dit is zoals het leven kan zijn in al haar diversiteit en levenslust. Op de laan lopen mensen van dorp naar dorp, ze blijven staan, kijken en leunen even op een stok en lopen weer door.

Een Mindful innerlijke en uiterlijke reis door Tanzania, avontuurlijk en inspirerend.”

Lieneke Akkerman, Nederland

“Ik voelde me gedragen door de natuur”

“Sommige momenten vergeet ik nooit meer. Dat we zaten te mediteren bij Empakai, het prachtige vulkanische meer in Ngorongoro. Ik had een plekje gevonden waarbij ik tussen de planten door naar het meer kon kijken. Dit was een onvergetelijk moment van naar binnen én naar buiten kijken. Ik voelde me zo gedragen door de natuur. Al mijn zintuigen stonden open. Alina kiest voor mensen en plekken die passen bij haar mindfulness insteek. De oefeningen (die zeker iets losmaken), het wandelen, kamperen in het wild, de Masai die we ontmoetten, het was allemaal écht en puur. Ik ben Alina, Rama, Msafiri en Tuma dankbaar voor deze ontzettend mooie reiservaring. Een ontmoeting met mens en natuur, en met mezelf”.

Lizanne Croonen, Nederland

Mediteren Tanzania
olifant in Serengeti

“Echt een wauw gevoel”

Deze safari was een reis naar een ontzettend mooi land maar ook ontzettend mooi naar binnenin jezelf! Vanaf het eerste moment dat ik daar was, vielen de zenuwen weg en was het enkel nog gezonde spanning: “wat er de komende 2 weken nog zou gebeuren”. En wat is er allemaal wel niet gebeurd. We hebben gespeurd naar leeuwen, olifanten, luipaarden,… wat was dat ontzettend mooi om daar tussen te staan! Echt een wauw gevoel. Daarnaast was er ook het super mooie landschap tijdens de wandelingen waar we zo extra hebben kunnen genieten door de mindfullness oefeningen en doordat we helemaal in het NU hebben geleefd. Elke maaltijd was een feestmaaltijd van onze leuke kok! Indien je nog twijfelt , gewoon doen en laat je meenemen in een bijzonder avontuur.

Ik neem het zeker mee en ik ben absoluut minder angstig geworden sinds ik terug ben!! Echt WAUW!!!!

Lindsey Arnouts, België

“De (wandel)meditaties zorgden er voor dat ik alles intenser beleefde en de schoonheid van het Afrikaanse landschap meer ging zien”

Wow, wat een reis! Dat ik iets met Afrika heb, dat wist ik al wel, maar deze reis heeft me dat extra doen beleven en ervaren. De (wandel)meditaties zorgden er voor dat ik alles intenser beleefde en de schoonheid van het Afrikaanse landschap meer ging zien. De wandeltocht, de Masai, de wilde dieren, het rijden door het Afrikaanse landschap, een luipaard horen brullen, de Afrikaanse relaxedheid (pole pole), allemaal hoogtepunten van deze bijzondere reis!

Margo Noordhoek, Nederland

loopmeditatie
mindfull adventure review linda

“Het was net alsof ik met vrienden in plaats van een reisorganisatie op stap was”

AFRIKA ! Ik wist er eigenlijk weinig van. Het had een aantrekkingskracht maar ik voelde me ook gespannen door mijn onwetendheid over het land en hun bewoners en wat ik zou gaan meemaken. Msafiri stond ons op te wachten en dat was heel prettig. Vanaf dag 1 heb ik me veilig gevoeld. De mensen zijn prettig in de omgang, praten voldoende Engels, zijn vrolijk en gaan zorgvuldig met het voedsel om. Vooral het kleinschalige en het kamperen vond ik prettig omdat je meer met de natuur en de mensen bent in plaats van als rijke toerist rond te reizen, waardoor het contrast tussen rijk en arm schrijnend voelbaar wordt. Het klimaat is fijn en zeker niet te heet. De natuur is overweldigend en ik ben nog nooit eerder in een land geweest waar je zoveel verschillende vogels en dieren tegenkomt. Het straatbeeld is kleurig. De reis zelf is afwisselend met rijden, lopen, temperatuurverschillen, hoogtes, relaxen, de ontmoeting met de Masaï, heerlijk eten van onze eigen kok, ‘s avonds aan het kampvuur, fietsen, bezoek aan (Masaï) dorpjes en steden. En bijzonder vooral dat het net was of ik op pad was met vrienden in plaats van een reisorganisatie.

AFRICA ik ben blij dat ik je heb ontmoet en Alina en Msafiri dank jullie wel voor deze mooie ervaring.

“Dit was een heel andere vakantie dan de standaardreizen die door de meeste reisbureau’s worden aangeboden”

Het was een fantastische ervaring om met Mindful Adventure mee te gaan naar Tanzania. Dit was een heel andere vakantie dan de standaard reizen die de meeste reisbureaus aanbieden. Heerlijk lopen met de Masaï door het steeds weer veranderende landschap, de grootsheid van de natuur op je in laten werken en dan kamperen met de ezeltjes, hun drivers en onze eigen kok. Tarangire, Ngorongoro en Serengeti, dat waren de drie hoogtepunten van de reis en dan nog zwemmen onder een romantische waterval! Onbeschrijfelijk hoeveel dieren je in zo korte tijd in hun habitat kunt spotten. Ik heb ervan genoten en denk er nog met veel plezier aan terug.

Kamperen Bulati

“Deze reis zal ik nooit vergeten”

het heeft mij:

  • onthaast
  • dichter bij de natuur en mijzelf gebracht
  • respect bijgebracht voor Masai en hun onveranderde levenswijze door de eeuwen heen
  • de schoonheid en ongereptheid van het landschap gegeven
  • de vraag doen stellen; wie is er beter voor de aarde de Masai of de overige volken op deze wereld?