solo retreat Tanzania

“Met de dag ervaarde ik verdere verdieping”

In november ben ik met Alina, Rama en hun team op solo retraite geweest. Met onder meer een meerdaagse wandeltocht door het Ngorongoro hooggebergte. Overnachten op de mooiste plekken. Back to basic op een matje in een tentje, maar met een luxe die ik nog niet kende. De luxe van vertragen in de prachtige Ngorongoro hooglanden. Echt de tijd hebben en de omgeving ervaren met al je zintuigen.

Dat was aan het begin van de reis zeker ook ongemakkelijk. Juist dat ongemak maakt deze reis zo krachtig. Het overtreft het lezen van mooie boeken of kortere coachingssessies die ik eerder al had. De reis door de ongerepte natuur en de fijne begeleiding van Alina maken dat je je reis naar binnen intensief kan maken. Alina speelt in op dat wat zich voordoet en heeft een daarvoor een breed pallet aan interventies tot haar beschikking.

Met de dag ervaarde ik verdere verdieping van de nieuwe perspectieven die zich voordeden én werd ik rustiger. Dan moet als laatste Proches worden gemeld. Hij kan toveren met eten. Op de meest afgelegen plekken voorziet hij je van een heerlijke maaltijd. Dank voor de fijne tijd en de nieuwe perspectieven, ik neem ze met me mee.

Jolanda, Nederland (november 2023)

“Hart gevonden en opnieuw gestolen door Mindful Adventure”

Op reis met Alina, Mindful Adventure, was een reis die direct in m’n hart is beland. Het was werkelijk waanzinnig, adembenemend en ook onwijs ontroerend. Ik zal denk ik nooit de juiste woorden kunnen vinden voor de veranderingen die deze reis mij heeft gebracht.

De afwisseling van het mindful programma samen met wandelen door de jungle, klimmen naar Mambo View point, slapen bij nonnen en eindigen op een prachtig strand, ik durf te zeggen dat je geen beter cadeau kunt geven aan jezelf als mee gaat met deze mooie mensen. Alina is een onwijs liefdevolle en warme coach. Heel eerlijk en heeft veel ervaring. Het is een reis die mij realiseerde dat het niet ging over wat ik wil worden, hoe ik mij wil gaan voelen, het ideaalbeeld van hoe je het beste in je vel kunt zitten. Nee, je bent er al. In het nu. En dat is de mooiste plek waar ik ooit geweest ben.
Van de diepste plek in mijn hart, bedankt lieve Alina! Ik heb onwijs veel gelachen en genoten!

Geertje, Nederland (februari 2023)

Jungle tocht Usambara Mountains

“FANTASTISCH!”

Een 9 daagse hartsafari gedaan en het was werkelijk adembenemend! Ik kan dit iedereen aanbevelen. De afwisseling van de reis door iedere keer ergens anders te verblijven was geweldig. Slapen in een lodge, een hotel met een geweldig uitzicht in de bergen tot slapen in een klooster en zelfs aan het strand tussen de blue ball monkeys. Daadwerkelijk 8 dagen op pad geweest, maar voor mijn gevoel ben ik 2 weken weg geweest, zoveel hebben we gedaan en gezien.

De combinatie met het mindfulness programma was ook heel bijzonder. Ik heb hier zeker geleerd meer vanuit mijn hart te leven. Het is een fantastisch gevoel je mind uit te kunnen zetten en enkel te voelen en te zijn in het nu. Afrika heeft mijn hart gestolen dankzij deze reis

Ashley, Nederland (februari 2023)

“levensveranderend!”

8 dagen lang ben ik in Alina’s prachtige huis te gast geweest voor een solo retreat en ik kan wel zeggen dat dit (samen met de rest van mijn reis) voor veel verandering heeft gezorgd in mijn leven. Verandering in mijn bewustzijn, in mijn gevoel van rustbeleving en in inzichten. Na een scheiding en 2 bewogen jaren, liep ik rond met het gevoel dat ik heel veel verloren had. Na mijn retreat bij Alina realiseerde ik mij dat het tegengestelde waar is: ik heb juist veel gewonnen!

Alina heeft mij een scala aan oefeningen en ervaringen gegeven waar ik veel aan heb gehad en nog steeds heb; een aantal oefeningen doe ik nog steeds en zullen onderdeel blijven van mijn leven. Ook de prachtige natuur van Tanzania en haar fijne inwoners hebben voor mij deze reis onvergetelijk gemaakt!

Petra, Nederland (november 2022)

review mindful adventure
Serval

“een openbaring”

Na vele jaren van DIY reizen hebben we voor onze huwelijksreis in Tanzania besloten om onszelf een prachtige safari te geven, of liever te krijgen; een prachtige safari in de beroemdste parken ter wereld (Ngorongoro en Serengeti) en trektochten in het merengebied van Eyasi en Natron en om dit te doen door voor de eerste keer te vertrouwen op een (strik lokaal) reisbureau: Mindful Adventure

Deze touroperator, bestaande uit 4 personen (de gids/chauffeur, de kok, de Masai-gids en het hoofd dat de reserveringen en planning verzorgt), was echt een openbaring. We werden gevolgd en verwend, terwijl we nog steeds het plezier van avontuur behielden, en inderdaad de mogelijkheid hadden om in contact te komen met lokale stammen en door het Masai-territorium te wandelen. We hebben het gevoel dat we het iedereen kunnen aanbevelen! 

Voor onze Italiaans sprekende volgers: je kunt hier het review van dit bloggende jonge echtpaar in z’n geheel lezen!

Andrea Rossini & Claudia Stamerra, Italië (juni 2022)

“Diepgaand, afgestemd, verhelderend, inspirerend en vooral (h)eerlijk bevrijdend”

Acht dagen solo retraite met persoonlijke coaching op maat. Ik heb in één week meer bergen verzet dan in al mijn jaren therapie & coaching vooraf. Toevoeging met ongevraagd advies (vanuit mijn eigen be- & doorleving). Mocht je overwegen om jezelf een serieuze hoog kwalitatieve coaching cadeau te doen – Alina is the place to be.

Chantal, Nederland (maart 2022)

Hadzabe Tanzania

“Een intense, diepe, verhelderende en magisch ervaring”

De reis werd perfect en verzorgd georganiseerd. Er zat een flow in die op een geoliede machine leek, met warme mensen die dit mogelijk maakten en een team die naadloos de stokjes aan elkaar overgaven.

Onze gids Rama bleef altijd rustig, pole pole. En stuurt zijn team met een soort vader autoriteit aan op een hele fijne manier. Gezellig geklets bij het vuur ’s avonds met zijn team in hun eigen taal. Zorgde ervoor dat alles op rolletjes liep. Alles was altijd klaar, waardoor wij ons konden focussen op onze zelfontwikkeling, de natuur en bejegeningen met de lokale bevolking.

Over het spirituele programma: vanaf dag 1 werd duidelijk dat er geen ontkomen is aan diepe confrontatie met mijn eigen patronen, angsten, gevoelens. De inbedding met de safari, de bejegeningen met tribes, natuur en wilde dieren werkten als een katalysator en trigger voor zelfontwikkeling. Er was geen ontkomen aan. Ik kon op het proces vertrouwen.

Dirk Seethaler, Nederland (januari 2022)

“De meest meeslepende ervaring die je kunt krijgen in Tanzania!”

Alles was extreem goed gepland van het eten, de locaties tot de trekkings. We hebben het Ngorongoro National Park op de best mogelijke manier ervaren: volledig afgesloten van de wereld, met meditaties in de prachtige landschappen, onze drukke hoofden kwamen helemaal tot rust. Dit is geen standaard safari!

Guinasta Aoun, United Kingdom (december 2021)

Ngorongoro trekking
men safari Tanzania

“alsof je in je eigen film loopt”

Wát een trip! Boordevol met prachtige momenten en ervaringen in een waanzinnig mooi stukje Tanzania (regio Ngorongoro). Dit is een ééns-in-je-leven ervaring waar we allemaal op zitten te wachten. Nee, het is niet voor toeristen. Voor een korte tijd voel je je echt deel van Tanzania (de reis zelf duurt langer, ik weet zeker dat ik dit voorlopig niet uit mijn hoofd kan zetten: )

Het is gewoon fantastisch om tijd door te brengen met de Hadzabe jagers, Datoga smeden en Masaï gemeenschappen die zich verspreid over de Ngorongoro regio bevinden. Zo mooi om helemaal op te gaan in de natuur en fauna van dit prachtige en afgelegen stuk van Afrika. Ik ben zo gelukkig dat ik al heel wat heb gezien van de wereld, vaak “van de gebaande paden” , het programma dat Mindful Adventure heeft opgesteld is werkelijk werkelijk te gek. Alsof je in je eigen film meespeelt, elke paar uur ofzo staat er wel iets spannends te gebeuren.

Deze specifieke safari was een man-only-walking-safari (geen werk, geen wifi, geen vrouw). Een persoonlijk reis naar binnen…  begeleid door Bart, ondersteuning door het lokale Mindful Adventure team. Geweldig eten, comfortabele tenten, reizen te voet, 4WDs en soms ezels – een programma met meditatie, deelrondes en oefeningen. De volgende keer doe ik dit met mijn hele familie.

Mijn dankbaarheid gaat uit naar Tanzania / Ngorongoro, de verscheidenheid aan stammen, Alina & team, Ivar en Bart – en natuurlijk Rama, Ino en gidsen. Asante sana

Alrik Koudenburg, Nederland (februari 2021)

“vervuld met blijdschap”

Tanzania…. de hartreis… ik denk hier nog vaak aan terug, vervult mij met blijdschap, dankbaarheid en een geluk dat we elkaar hebben leren kennen! Wat je bij mij naar bovenhaalde (voor niemand ben ik eindverantwoordelijk) heeft mij weer een stapje verder gebracht in de richting die ik op wil gaan.  Complimenten nog voor de hele reis, doe je heel goed, de relaxedheid, de diepgang, back to nature en jezelf…. het klopte allemaal.

Jacqueline Schoenmakers, Nederland (februari 2020)

Usambara retraite
Ngorongoro walking safari

“Fantastische mannensafari”

In september 2019 heb ik met Mindful Adventure een reis voor mannen in Tanzania gemaakt, inclusief zeven dagen wandelen door Ngorongoro National Park. Dit was een onvergetelijke reis! Zeer goede leiding door Rama en ander lokale gidsen. Heel lekker eten door Proches, onze kok. We kwamen op de mooiste locaties en waren daar meestal zonder andere toeristen. Ralph Nelissen begeleidde deze reis met zijn mannenwerk en ‘pad van de man’. Dit maakte het geheel tot een onvergetelijke reis!

Jacco, Nederland (september 2019)

“Onvergetelijke reis door Tanzania”

Fantastische reis gehad met dank aan Rama, onze gids, chauffeur en vriend. 2.500 km afgelegd in dit prachtige grote land. Genoten van de natuur en wilde dieren in de parken Ngorongoro en Serengeti; van de uitzichten en de masai in het dorp Bulati; van de wisselende landschappen en dorpjes langs de weg; het verblijf in het huis van Jane Goodall en de grote groepen chimpansees bij Gombe. Alles was top georganiseerd. We hadden ons geen betere kennismaking met dit land, de natuur en cultuur, kunnen voorstellen. Dank Rama, Proches, Alina, Ivar.

Floris van Alkemade, Nederland (juli 2019)

Mindful Adventure safari Lake Natron
olifanten serengeti

“Een ervaring die onbetaalbaar is!”

Mindful Adventure heeft voor ons een geweldige rondreis samengesteld, drie weken lang door Tanzania. De reis was van begin tot eind fantastisch. Veel gezien, veel gedaan. Adembenemende vergezichten werden afgewisseld met prachtige bossen, meren maar ook boeiende steden en dorpen. Tussendoor bijzondere hotels bezocht die allemaal zeer de moeite waard zijn. We hadden wat speciale wensen, mede omdat we twee jonge kinderen mee hadden (5 en 8 jaar) en ook daar was volop aandacht voor. Onze gids, Rama, was zeer geduldig en begripvol voor de grillen die kinderen weleens kunnen hebben, zeker tijdens de wat langere autoritten.

Mindful Adventure weet goed wat je nodig hebt en wilt. Dat komt doordat ze goed luisteren naar persoonlijke wensen. Dat maakt je reis dan ook heel bijzonder, omdat deze echt op jou kan worden afgestemd. Je zou dan kunnen denken dat de reis daardoor enorm duur wordt, maar dat valt mee. In vergelijking met andere aanbieders van rondreizen in Tanzania doet Mindful Adventure het qua prijs echt niet slechter, daargelaten dat een reis naar Afrika per definitie kostbaar is. MAAR: je krijgt er dan ook een ervaring voor terug die onbetaalbaar is!

Hans Schippers, Nederland (april 2019)

“Intens, uniek, life changing”

Voor het eerst in Afrika en zo blij met mijn keuze. Wandelend met plaatselijke gidsen door de ruige natuur. Het landschap, de wilde dieren om je heen en helemaal los van telefoon verbindingen. Een onvergetelijke reis naar mezelf.

Theo Bliekendaal, Nederland (september 2018)

mannensafari
mannensafari Mark van Welzenis

“Als je kan; BOEKEN”

Tanzania was adembenemend mooi. Het land was prachtig. Vaak was het alsof ik in een film liep en moest ik mezelf even knijpen. Mijn verstand kon een aantal keer niet verwerken wat het precies zag. Zo bovennatuurlijk mooi was het.

Het personeel was erg fijn. Iedereen was hartverwarmend en kwam van de goeie plek. Ik voelde me erg veilig, gehoord en gezien.

Het eten was echt top! Hier keek ik van tevoren erg tegen op. Maar de kok was gelijk aan een kok uit een ster restaurant. Het eten thuis was weer een achteruitgang, haha!

Mark van Welzenis, Nederland (september 2018)

“Intens mooi en onvergetelijk”

Tanzania heeft mijn hart gestolen, wat een prachtig land en onvergetelijke reis. Als Nomaden wandelend door het adembenemende landschap trekken, soms in stilte, het nu ervaren. Back to basics, samen-leven met de natuur, de mooie ontmoetingen, het dansen en zingen met de Tanzaniaanse vrouwen en kinderen, de beesten, het jeep-surfen, en het hele warme team van Alina. De meditaties buiten in de prachtige natuur. De intense kleuren, de geuren, die onvergetelijke sterrenhemel, kortom Leven met een hoofdletter L. Deze reis heeft mij geraakt en anders in het leven doen staan. Een absolute aanrader! Asante sana

Katrien van Scherpenzeel, Nederland (augustus 2018)

Bushcamp Ngorongoro Tanzania
meeting Masai Ngorongoro Tanzania

“Afrika is mij onder de huid gekropen”

In juli van dit jaar ben ik meegegaan met de reis “Hear the Voice of Silence”. Ik ben heel blij dat ik meegegaan ben. De reis was goed georganiseerd en het was heel rustgevend dat ik nergens voor hoefde te zorgen. Het land is prachtig met heel veel afwisseling. Tijdens deze reis hebben we veel gelopen, gewandeld. Dat was een van de mooiste ervaringen voor mij. De mindful-oefeningen vond ik ook geweldig. Het sprak mij aan omdat het heel praktisch was waardoor je het makkelijk kunt voortzetten.

Onze groep bestond uit vrouwen en 1 man. Wat een mooie groep was het. Iedereen liet elkaar vrij en er was altijd plek om ergens bij aan te schuiven. Afrika is mij onder de huid gekropen. Ik bemerk dat ik als een ander mens ben teruggekomen. Alina is een mooi mens. Je kunt ontzetten met haar lachen. In Tanzania gaat zij gewoon haar dingen doen. Ze heeft het land steeds beter leren kennen en maakt gebruik hiervan. Ik voelde me helemaal thuis “in de vakantie”, en daar heeft zij veel aan bijgedragen.  Alina, het was een prachtig weekend, ik heb naast een vakantie…ontzettend veel kunnen meenemen. Ik ben je daar heel dankbaar voor. Alle liefs en zeker tot een volgende keer.

Imelda Vrijenhoek, Nederland (augustus 2018)

“Een van de meest fascinerende en vervullende reizen van mijn leven”

De driedaagse safari met Mindful Adventure in Serengeti National Park was één van de meest fascinerende en vervullende reizen van mijn leven. Mijn gids Innocent, in het bezit van een diploma “wildlife conservation” en met vele jaren ervaring in het begeleiden van safari’s, is zeer gekwalificeerd en heeft niet alleen verstand van zaken, maar is ook een oprecht uniek en interessant persoon. Onze kok Meshach, ook een fascinerend mens, bereide heerlijke maaltijden gedurende de hele reis. Het was een groot genoegen beiden te leren kennen.

En de Serengeti–onbeschrijfelijk mooi. In drie dagen zag ik meer wildlife dan in de rest van mijn leven bij elkaar, en dat zegt wat voor iemand die houdt van het buitenleven. De gehele safari was op maat samengesteld op basis van mijn wensen als professioneel fotograaf, met uitstekende begeleiding en adviezen van Innocent en Alina, de reisorganisator. Mindful Adventure is ook zeer redelijk geprijsd en minder toeristisch dan veel van de grotere reisorganisaties. Van harte aanbevolen.

Jeff Mikkelson, USA (augustus 2018)

fotografie serengeti
Serengeti Zebra

“Mindful Adventure was bij verre de meest communicatieve en betaalbare optie”

Dit was een prachtig avontuur! Ik was deel van een groep studenten die deze zomer in Mwanza woonde en werkte, en we zochten naar een betaalbare kampeertrip naar Serengeti. We hebben verschillende bedrijven benaderd, en Mindful Adventure was bij verre de meest communicatieve en betaalbare optie. Alina beantwoorde al onze vragen met veel warmte en aandacht en wist last minute nog een aantal veranderingen voor elkaar te krijgen.

Innocent, onze chauffeur, was heel vriendelijk en had heel veel kennis van zaken. Het was superleuk om een jongere chauffeur te hebben op onze safari. Ik heb Mindful Adventure ook aan andere studenten in Mwanza aanbevolen en ik zou absoluut nog een keer met ze op safari gaan!

Hartlee Johnston, USA (juli 2018)

“Het was extatisch en bevrijdend tegelijk”

Voor mij was deze reis levensveranderend op een hele subtiele, maar diepgaande manier. Alina laat je het echte Tanzania zien, horen, ruiken, proeven en voelen. De overweldigende natuur die zich met elke stap aan je onthult en elke keer anders is, de unieke mensen die op je pad komen, mijn reisgenoten, de onvergetelijke ontmoetingen met de kinderen, de close encounters met de dieren, de lol, de ruimte en de stilte, het is allemaal even onvergetelijk. Het mindful aspect van het avontuur verhoogt je zintuigen en zet je met beide benen op de grond en bovenal in het nu.

Wees niet verbaasd als je hart af en toe overstroomt en blijft stromen en je niet kunt stoppen met grijnzen, zoals ik. Ik ontdekte mijn innerlijke nomade die niets meer of minder nodig had dan wat er op dat moment was. Heel wat voor iemand die op voorhand dacht niet te houden van tentjes, groepsreizen, dagenlang niet douchen, poepen en plassen in een gat en nog wat van die dingen… 😉 Ik had niets willen missen of ruilen. Het was extatisch en bevrijdend tegelijk. Mijn mindful adventure in Tanzania is voor altijd in mijn hart. Dus boek deze reis, jump in, met hoofd, ziel en hart!

Kim Koppenol, Nederland (augustus 2018)

Tanzania Lake Natron
Tanzania flora

“De geuren: vuur, bloemen, kruiden”

Twee weken thuis en ik geniet nog steeds na. Ik heb echt een beetje heimwee. Wat een ongelooflijk mooi land!  Die natuur: alle kleuren, de weidsheid, de sprookjesachtige landschappen: soms lieflijk, soms rauw maar altijd adembenemend mooi. De prachtige mensen, zo kleurig. En de geluiden; de geitjes met hun belletjes, de stemmetjes van de Masai kinderen die komen aanrennen, het geruis van de bladeren, de dierengeluiden in de verte. De geuren: vuur, bloemen, kruiden.

Ook de mindfulle wandeling, de stiltemeditaties, de gesprekken en de inzichten die ik heb gekregen waren (en zijn) enorm waardevol. En dan nog het heerlijke eten, de ontzettend fijne groep en de geweldige begeleiding van Alina en haar team. Het was een groot, prachtig avontuur. Ik heb intens genoten en had dit voor geen goud willen missen.

Susanne, Nederland (augustus 2018)

“Ik gun een ieder zo’n ervaring”

Adembenemende reis. Wat is Tanzania een prachtig mooi land en wat was dit een bijzondere reis om kennis te maken met dit land en de mensen. Het mindful-programma zit heel goed in elkaar en is best intensief en teveel om op te noemen. Het is geen gewone wandelvakantie of safari, het is zoveel meer. De intensiteit waarmee ik deze reis heb ervaren heb ik niet eerder meegemaakt. De stiltewandelingen, meditaties, oefeningen met elkaar, game drives, contact met de bevolking, fantastische kampeerplekken… etc.etc. Ik gun een ieder zo’n ervaring. Gewoon doen!

Roswitha Fens, Nederland (augustus 2018)

Tanzania Ngorongoro sharing
Tanzania Ngorongoro

“De ervaring zindert nog steeds na”

Het is intussen een paar maanden geleden dat we deze intense en toch relaxte road-trip maakten in Tanzania met Mindful Adventure. En de ervaring zindert nog steeds na. Met een kleine groep reisden we in twee jeeps door het indrukwekkende noorden van Tanzania onder de bezielende en inspirerende leiding van Alina en Rama. Het was mijn eerste keer in Afrika en het was een waar (soms ook confronterend) avontuur, op alle fronten. Innerlijk, uiterlijk, zintuiglijk, spiritueel. Het is moeilijk de juiste woorden te vinden voor deze bijzondere ervaring.

Ik had het niet willen missen en heeft me nieuwe inzichten gegeven. Over mezelf, de oorsprong van de mensheid, over de kracht  en ongelofelijke schoonheid van de ongerepte natuur. Het heeft me sterk doen ervaren dat we met meer aandacht en rust moeten leven. En dat de rust van binnenuit moet komen. Door de oefeningen en meditaties die we (vaak onderweg) deden ervaarde ik alles veel intenser (en relaxter) en was ik veel bewuster van alles wat er in en om me heen gebeurde. De kleuren, de geuren, de mensen, de prachtige en ongelofelijke hoeveelheid wilde dieren en adembenemende landschappen die we mochten ervaren.

Prachtig! dank je wel!

Marcel Musters, Nederland (juli 2017)

“We learned so much about meditation and being in the present moment”

This was my first trip to Africa, from all the way across the world in California.  I was very apprehensive, but the minute Alina and Rama met me at the airport, I felt welcomed and cared for and ready for adventure.  The tour was a beautiful way to see the nature and landscape of Northern Tanzania with an intimate group of lovely like-minded people.

Touring around in a rugged Land Cruiser and camping in tents or staying in modest hotels suited me much more than traveling in a huge bus with large group.  We learned so much about meditation and being in the present moment, including some ideas I still practice in my daily life.  It was a lot of terrain to cover in the 13 days that we had, so more time was spent in the car than hiking or being outside or doing yoga on many of the days, but we were able to see large areas of the countryside and villages. I would not hesitate to book a trip again through Mindful Adventure.

Kathleen Mc Kearns, San Francisco (juli 2017)

yoga Gombe National Park
waterval Lake Natron

“Het was voor mij zoiets groots dat ik het moeilijk in woorden kan vertellen”

“Ik vond de reis te kort, er gebeurde zoveel. Ik had wat langer op een plaats willen blijven om het beter in me op te kunnen nemen. De rust en ruimte en de momenten van mindfulness waren zo inspirerend dat ik daar meer mee wilde doen, daar onder jouw begeleiding. Het wandelen was het mooiste, zo ook in slow motion op muziek, in het begin heeeel moeilijk, maar omdat het zolang duurde ging je toch mee in de flow en gaf het veel rust . Thanks Alina voor deze ervaring. Ook de waterval en het klimmen ernaar toe was geweldig. De ontmoeting met het dorp van de Masai vond ik moeilijk, het was misschien nog te vroeg in de reis voor mij. Ik heb enorm genoten van het land, de mensen en je crew; het was geweldig. Ik denk vaak terug aan de reis en wil graag nog meer. Het maakt me meer mens”.

Jannet Markus, Nederland

“Een reis met prachtige vertes, indringende nabijheid en diepe inzichten”

Een avontuurlijke safari te voet in Afrika, de oorsprong van de mensheid. Een droom van iedere jongen in de man toch? En welke man geeft de jongen die ruimte? Ik wel in ieder geval. Drie keer kreeg ik deze reis per toeval onder ogen. Drie keer dacht ik ‘wauw dat is gaaf, dat zou ik willen!’. Twee keer dacht ik ook, ‘oh dat is wel veel geld, en dan zonder mijn vrouw. Toch maar niet.’ De derde keer was het anders. Ik moest van de jongen in mij, het avontuur riep. En de jongen mocht met mij mee, hij had al zo lang binnen moeten blijven.

En wat een avontuur was het; kampvuren, vlaktes, Masaï, droogte, stof, stilte, primitief, krijgers, afzien, samengebalde energie, vulkanen, ontroering, heldere nachten. Onbekende mannen werden kameraden. En dat nog afgezien van alle dieren en natuurschoon onderweg. Maar ook; meditaties, yoga en sharings. Dat was vrij nieuw voor mij maar wat een extra dimensie gaf dat. En dat in die omgeving.

Om de intensiteit, de contrasten, het kleine en de grootsheid te beschrijven ontbreken mij simpelweg de woorden. Wel wil ik delen wat het mij gebracht heeft nl persoonlijk leiderschap als mens en als man en een intensere relatie met mijn vrouw. De gesprekken met de begeleiders en kameraden, Tanzania, de Masaï, ze hebben allemaal op hun eigen unieke wijze hieraan bijgedragen. Ik besluit met een krachtig en liefdevol Aho. Dank je wel Mindful Adventure en Tanzania dat jullie de behoefte hebben ingezien en dit hebben mogelijk gemaakt.

Rob Noteboom, Nederland (januari 2017)

kameraadschap
eenzame boom

“Ik heb het heerlijk gehad in alle opzichten”

“Een kampeerplek tussen Masai dorpen, een boom en weids uitzicht. Bij het krieken van de dag vijf ritme dansen van Gabrielle Roth. Herinneringen aan jarenlang dansen, herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen toen. Nu opnieuw dansen met de emoties van rouw en verlies: vloeiend en huilend, stampvoetend staccato en verstild. De Masai begeleider Muran danst mee, de tiener dochters van Rama de chauffeur ook. Dit is zoals het leven kan zijn in al haar diversiteit en levenslust. Op de laan lopen mensen van dorp naar dorp, ze blijven staan, kijken en leunen even op een stok en lopen weer door.

Een Mindful innerlijke en uiterlijke reis door Tanzania, avontuurlijk en inspirerend.”

Lieneke Akkerman, Nederland

“Ik voelde me gedragen door de natuur”

“Sommige momenten vergeet ik nooit meer. Dat we zaten te mediteren bij Empakai, het prachtige vulkanische meer in Ngorongoro. Ik had een plekje gevonden waarbij ik tussen de planten door naar het meer kon kijken. Dit was een onvergetelijk moment van naar binnen én naar buiten kijken. Ik voelde me zo gedragen door de natuur. Al mijn zintuigen stonden open. Alina kiest voor mensen en plekken die passen bij haar mindfulness insteek. De oefeningen (die zeker iets losmaken), het wandelen, kamperen in het wild, de Masai die we ontmoetten, het was allemaal écht en puur. Ik ben Alina, Rama, Msafiri en Tuma dankbaar voor deze ontzettend mooie reiservaring. Een ontmoeting met mens en natuur, en met mezelf”.

Lizanne Croonen, Nederland

Mediteren Tanzania
olifant in Serengeti

“Echt een wauw gevoel”

Deze safari was een reis naar een ontzettend mooi land maar ook ontzettend mooi naar binnenin jezelf! Vanaf het eerste moment dat ik daar was, vielen de zenuwen weg en was het enkel nog gezonde spanning: “wat er de komende 2 weken nog zou gebeuren”. En wat is er allemaal wel niet gebeurd. We hebben gespeurd naar leeuwen, olifanten, luipaarden,… wat was dat ontzettend mooi om daar tussen te staan! Echt een wauw gevoel. Daarnaast was er ook het super mooie landschap tijdens de wandelingen waar we zo extra hebben kunnen genieten door de mindfullness oefeningen en doordat we helemaal in het NU hebben geleefd. Elke maaltijd was een feestmaaltijd van onze leuke kok! Indien je nog twijfelt , gewoon doen en laat je meenemen in een bijzonder avontuur.

Ik neem het zeker mee en ik ben absoluut minder angstig geworden sinds ik terug ben!! Echt WAUW!!!!

Lindsey Arnouts, België

“De (wandel)meditaties zorgden er voor dat ik alles intenser beleefde en de schoonheid van het Afrikaanse landschap meer ging zien”

Wow, wat een reis! Dat ik iets met Afrika heb, dat wist ik al wel, maar deze reis heeft me dat extra doen beleven en ervaren. De (wandel)meditaties zorgden er voor dat ik alles intenser beleefde en de schoonheid van het Afrikaanse landschap meer ging zien. De wandeltocht, de Masai, de wilde dieren, het rijden door het Afrikaanse landschap, een luipaard horen brullen, de Afrikaanse relaxedheid (pole pole), allemaal hoogtepunten van deze bijzondere reis!

Margo Noordhoek, Nederland

loopmeditatie
Vriendschap Tanzania

“Het was net alsof ik met vrienden in plaats van een reisorganisatie op stap was”

AFRIKA ! Ik wist er eigenlijk weinig van. Het had een aantrekkingskracht maar ik voelde me ook gespannen door mijn onwetendheid over het land en hun bewoners en wat ik zou gaan meemaken. Msafiri stond ons op te wachten en dat was heel prettig. Vanaf dag 1 heb ik me veilig gevoeld. De mensen zijn prettig in de omgang, praten voldoende Engels, zijn vrolijk en gaan zorgvuldig met het voedsel om. Vooral het kleinschalige en het kamperen vond ik prettig omdat je meer met de natuur en de mensen bent in plaats van als rijke toerist rond te reizen, waardoor het contrast tussen rijk en arm schrijnend voelbaar wordt. Het klimaat is fijn en zeker niet te heet. De natuur is overweldigend en ik ben nog nooit eerder in een land geweest waar je zoveel verschillende vogels en dieren tegenkomt. Het straatbeeld is kleurig. De reis zelf is afwisselend met rijden, lopen, temperatuurverschillen, hoogtes, relaxen, de ontmoeting met de Masaï, heerlijk eten van onze eigen kok, ‘s avonds aan het kampvuur, fietsen, bezoek aan (Masaï) dorpjes en steden. En bijzonder vooral dat het net was of ik op pad was met vrienden in plaats van een reisorganisatie.

AFRICA ik ben blij dat ik je heb ontmoet en Alina en Msafiri dank jullie wel voor deze mooie ervaring.

“Dit was een heel andere vakantie dan de standaardreizen die door de meeste reisbureau’s worden aangeboden”

Het was een fantastische ervaring om met Mindful Adventure mee te gaan naar Tanzania. Dit was een heel andere vakantie dan de standaard reizen die de meeste reisbureaus aanbieden. Heerlijk lopen met de Masaï door het steeds weer veranderende landschap, de grootsheid van de natuur op je in laten werken en dan kamperen met de ezeltjes, hun drivers en onze eigen kok. Tarangire, Ngorongoro en Serengeti, dat waren de drie hoogtepunten van de reis en dan nog zwemmen onder een romantische waterval! Onbeschrijfelijk hoeveel dieren je in zo korte tijd in hun habitat kunt spotten. Ik heb ervan genoten en denk er nog met veel plezier aan terug.

Kamperen Bulati
ezels Ngorongoro

“Deze reis zal ik nooit vergeten”

het heeft mij:

  • onthaast
  • dichter bij de natuur en mijzelf gebracht
  • respect bijgebracht voor Masai en hun onveranderde levenswijze door de eeuwen heen
  • de schoonheid en ongereptheid van het landschap gegeven
  • de vraag doen stellen; wie is er beter voor de aarde de Masai of de overige volken op deze wereld?