In samenwerking met Leertouwer van Dijck & U
organisatie-advies, training & coaching

Arusha – Lake Eyasi – Ngorongoro Krater Hoogland – Lake Natron – Mto Wa Mbu – Tarangire Nationaal Park of Serengeti Wildpark – Arusha

Persoonlijk leiderschap

“We strekken ons tot ver in het verleden uit. Dat komt door onze gevoelens, met name de diepe gevoelens die bepalen wie we zijn en hoe het is wij te zijn. Want die gevoelens kennen geen tijd, ze kennen die niet en erkennen die niet”.

Uit: Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om leiding te geven aan je eigen brein en deze aan te sturen in de richting van jouw gewenste toekomst. Je hebt een unieke, creatieve, intelligente potentie die, mits aangesproken, een zelfdrijvende kracht is in je persoonlijkheid. Wat je daarbij in de weg zit, zijn in het verleden aangeleerde, beperkende overtuigingen, gevoelens en daaruit voortkomend herhalend gedrag ofwel patronen.

Authentiek zijn
Essentieel voor persoonlijk leiderschap is het vermogen om je los te maken van de aangeleerde afhankelijkheid van omstandigheden van buitenaf. Wanneer je het idee begint los te laten dat je afhankelijk bent van perfecte levenscondities om gelukkig en ontspannen te kunnen zijn, ontstaat de noodzakelijke ruimte van binnen om op een authentieke en krachtige wijze in het leven te staan en van daaruit leiding te geven aan jezelf, anderen en aan de koers van het bedrijf waar je deel van uitmaakt.

Lopend de bush in?
Om de eigen, vaak onbewuste, afhankelijkheden aan te kijken, helpt het om lopend de bush van Tanzania in te gaan en te laten schudden aan die perfecte levenscondities waarin wij leven en opgegroeid zijn in het westen.
Tanzania is chaotisch, ongeorganiseerd, wild en daarmee onvoorspelbaar. De natuur is “in charge” en de omstandigheden zijn uitdagend. Er is daar geen afleiding, geen internet en geen comfort. Kortom, het perfecte decor voor het eerlijk aankijken van de momenten waarop je in verzet gaat met de realiteit. Maar zeker ook het perfecte decor om tegen je vervreemding van de natuur aan te lopen en opnieuw te ontdekken wat de natuur je te bieden heeft zodra je ontspant.

Doelen:

 • een nieuwe verbinding maken met jezelf, de geschenken van de natuur en de wereld om je heen. Waar kom je vandaan en waar wil je naartoe?
 • je natuurlijke leiderschap ervaren
 • je reële mogelijkheden nog beter leren kennen
 • zicht krijgen op de vaardigheden die je verder wilt ontwikkelen
 • wakker worden voor je hoogste potentie en deze in te zetten voor je eigen geluk en die van het grote geheel (je gezin, je vriendenkring, je bedrijf, je dorp/stad, je land, de wereld en je planeet).

Methodiek

 “Ons grootste geschenk is ons aanwezig zijn”

                                                 Thich Nhat Hanh

Er wordt gewerkt aan de hand van jouw eigen behoeften en beproefde inzichten vanuit Theory U van Otto Scharmer; een vernieuwende mix van leiderschapstraining en mindfulness.
Mindfulness draagt bij aan een intense zintuiglijke- en natuurbeleving. Hierdoor ben je meer aanwezig in het moment, waar vanuit een nieuw perspectief kan ontstaan op wie je bent en wat jouw missie is, zonder de beperkende ballast vanuit je verleden.

Waarom op safari met Mindful Adventure?

 • jarenlange reiservaring in Tanzania
 • uitgebreid netwerk onder de lokale bevolking
 • persoonlijke banden met Masaï in Ngorongoro Krater Hoogland
 • ruime ervaring op het gebied van krachtige natuurbeleving met behulp van mindfulness- en andere meditatietechnieken
 • professionele en ervaren coaches, zowel op het gebied van leiderschapstrainingen (Leertouwer van Dijck & U) als mindfulness (Alina de Vilder)
 • safari’s van de gebaande paden af, verbonden met coachings-thema’s en zingeving
 • professioneel, vriendelijk en service gericht Tanzaniaans team
 • eerste klas vervoersmiddelen, toyota landcruisers en ezels; ieder moment in optimale conditie.
 • fantastische koks die zorg dragen voor gezonde en smakelijke maaltijden onder eenvoudige omstandigheden
 • communicatief, flexibel en toegankelijk
 • aanbevolen door de Engelse editie van Lonely planet, juni 2018

De vijfdaagse trektocht door Ngorongoro

Het hart van de “Repack your Bag” safari wordt gevormd door de vijfdaagse trektocht door Ngorongoro Krater Hoogland naar het beroemde Lake Natron. Tijdens je reis verschijnt er iedere dag een ander landschap aan je. Zo loop je door een geïmplodeerde krater met een bergketen aan je rechterkant en eindeloze ruimte voor je, langs Masaï dorpjes, door regenwoud met oeroude bomen, over lieflijke zonovergoten heuvels, langs kratermeren, great Rift valley met adembenemende uitzichten, door bossen van acaciabomen en in de woestijn. Alles wat jij hoeft te doen is dit exceptionele geschenk van het leven te ontvangen en ervan te genieten.

Na deze wandeltocht blijf je een nacht in Lake Natron, waar de grootste flamingokolonie ter wereld broedt en huist in een bijna surrealistisch landschap. Onderweg naar het meer heb je grote kans tegen een groep giraffes, zebra’s of zelfs kamelen aan te lopen. Na Natron keer je terug naar de moderne wereld.

Het Reisschema

repack your bag

Dag 1

Je hebt een lange reisdag gehad en komt ’s avonds aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. Onze gidsen/chauffeurs staan op je te wachten en brengen je naar Lake Duluti Lodge; een prettige, rustige en luxe lodge met goede service vlak buiten Arusha.

Dag 2

Na het ontbijt starten we met het introductie- en coachingsprogramma. We maken kennis met elkaar, stemmen de verwachtingen af en hebben een eerste kijkje in onze volgeladen rugzakken; waar kom je vandaan en wat heb je meegenomen op reis? Waar wil je graag naartoe?

Voor de lunch vertrekken we naar Lake Eyasi (ongeveer 5 uur rijden) richting ons eerste “bush camp”. Als we genoeg tijd hebben, kunnen we de benen strekken bij het meer en genieten van onze eerste Afrikaanse zonsondergang. Je brengt de nacht door bij Kisima Ngeda Tented Camp bij Lake Eyasi.

Dag 3

Je staat vroeg op vandaag om op jacht te gaan met de mannen en jongens van de Hadzabe tribe. Hadzabe behoren tot een van de laatste groepen bosjesmannen in de wereld. In Tanzania leven op dit moment nog ongeveer 1000 bosjesmannen. Zij verzamelen zich vroeg in de ochtend onder een dikke boom voor de jacht. Een klein vuurtje geeft wat warmte. Zij leven van klein wild als eekhoorns, apen, antilopen, zwijnen en vogels. Er wordt niet gejaagd op groot wild als leeuwen, olifanten, wildebeesten etc. De jacht is ook gericht op slechts hun dagelijkse portie eten zoals zij dat al eeuwen doen.
Zorg voor goede renschoenen.
Later is er het programma en de lunch. Na de lunch vertrekken we naar Endoro Lodge in Karatu, waar je dineert en de nacht gaat doorbrengen.

Dag 4

Onze eigen safari kok voegt zich bij ons en na het ontbijt vertrekken we richting de poort naar Ngorongoro Krater Hoogland. Na 2,5-3 uur rijden, arriveer je bij Olmoti “bush camp”. Vandaar loop je een Masaï pad naar beneden door de vallei voor een ontmoeting met de leiders van Nainokanoka, de naam voor een slinger van kleine Masaï dorpjes. Masaï zijn een van de laatste stammen die nog zonder moderne middelen in harmonie leven met de natuur. De ontwikkelingen in de moderne wereld hebben de natuurlijke levensstijl van de Masaï meer en meer bedreigd. Tijdens een cirkel ontmoeting kunnen we uitwisselen over onderwerpen als leiderschap, religie/spiritualiteit, man-vrouw relaties, leven in de wilde natuur, zijn versus worden, controle versus overgave, de kunst van het niets doen, plezier, genieten en humor, toekomst van de aarde, deel van het grotere geheel zijn en meer.

Terug in het kamp hebben we programma en delen we onze rugzakken.

Dag 5

Je eerste wandeldag betekent een 6 uur durende wandeling van Olmoti Krater naar Bulati.
Tijdens de wandelingen krijg je instructies en opdrachten. Het meest bijzondere van deze eerste wandeling is de uitgestrekte ruimte en (oer)stilte in dit gebied. Mogelijk kom je de eerste wilde dieren (wildebeesten, zebra’s, jakhalzen, hyena’s, adelaars) onderweg tegen. ’s Avonds delen we onze rugzakken met elkaar.

Dag 6

Voor het ontbijt doen we een ochtendmeditatie op een van de mooiste en vredigste plekken in de wereld. Het ochtendlicht is betoverend en het oeroude ritueel van een Masaï dorp dat ontwaakt, voltrekt zich voor onze ogen en oren.
Na het ontbijt begint je tweede wandeldag naar Empakai Krater (3 uur). Daar genieten we van de lunch waarna we afdalen door tropisch regenwoud in de krater. In de krater hebben we programma. Als het meezit, zien we de eerste flamingo’s op het kratermeer. ’s Avonds delen we als altijd onze rugzakken.

Dag 7

Na het ontbijt vertrekken we voor onze derde wandeltocht naar Akesha via het dorpje Nayobi. Opnieuw ontvouwt zich een volstrekt ander landschap voor onze ogen, wat weer nieuwe belevingen opwekt. Er is een heldere relatie te ervaren tussen landschappen en gevoelens tijdens deze reis. ’s Avonds kamperen we opnieuw in de bush, zitten rond het grote vuur en delen onze rugzakken onder een heldere sterrenhemel.

Dag 8

Bij het eerste ochtendgloren vertrekken we te voet voor onze vierde wandeltocht naar het beroemde Lake Natron. Het landschap vol met acacia bomen verandert in een schitterend berggebied rond “the great rift valley”; de grote scheur die van Noord Afrika tot en met Tanzania loopt. We verlaten vandaag het hoogland en nemen afscheid van de “bush camps” om te belanden in droog en warm woestijngebied en een kleine camping met zwembad tussen het groene gras en bomen die schaduw bieden. In de middag kun je uitrusten waarna we programma hebben en onze rugzakken delen.

Dag 9

Ol Doinyo Lengai, Ngorongoro, TanzaniaVanwege de warmte in Natron gaan we al vroeg op pad om het prachtige meer met de grootste kolonie flamingo’s op te zoeken. Na onze terugkeer vinden we plezier en verkoeling tijdens de doldwaze klautertocht naar de romantische waterval van Natron.
Na de lunch brengen we je terug naar de moderne wereld in het stadje Mto Wa Mbu (4 uur). We kunnen langs de winkeltjes en Masaï markt rijden voor we ons terugtrekken in Hotel Lake Manyara. Daar ronden we het programma, persoonlijk leiderschap af.

Dag 10, 11 en 12

Een verblijf in Tanzania is niet compleet zonder een bezoek aan een wildpark. Wij kozen voor Tarangire Nationaal Park, vooral bekend vanwege de kuddes olifanten en enorme Baobab bomen.

Maar wil je echt een authentieke ervaring hebben bij de wilde natuur en dieren in Tanzania, dan bieden we optioneel een driedaags bezoek aan Serengeti aan met luxe accomodaties. Tarangire valt dan weg voor je, zodat je twee dagen langer in Tanzania bent. Mogelijk splitst de groep zich door deze keuzemogelijkheid.

Groep 1
vertrekt naar Tarangire Nationaal park en zal diezelfde avond worden afgezet op Kilimanjaro vliegveld om met de nachtvlucht naar huis terug te keren.

Groep 2 vertrekt naar Serengeti en zal gedurende drie dagen in dit park blijven en op de laatste dag met dezelfde nachtvlucht naar huis vliegen.

Wij hopen dat je een prachtige en leerzame safari hebt gehad met veel inzichten en nieuwe ervaringen.

Karibu Tanzania