Waarom overwinteren in Tanzania?

Tanzania is een nog onontdekte maar fantastische plek om te overwinteren, of er nou Covid 19 heerst of niet. Maar als er deze winter een tweede golf komt, dan gaat de griep periode in Europa heel lang zijn, vooral voor senioren en andere risicogroepen. We hadden mazzel dit jaar dat het pas echt begon in maart.
Traditionele overwinteringsplekken als Spanje of Italië zijn dan echt geen optie. De kans op nieuwe uitbraken is ook daar groot, want kunnen we ons economisch en sociaal emotioneel  een dit keer langdurige lock down veroorloven?

Opnieuw een lock down lijkt gewoon niet waarschijnlijk. Er zijn 348 mensen onder de 68 overleden aan Covid 19. En er is op 29 juni 2020 slechts een immuniteit van 5.5 % opgebouwd onder de hele Nederlandse bevolking, wat overeenkomt met andere landen. Tevens is het maar de vraag of die immuniteit nog aanwezig is tijdens de komende winter. Laten de mensen onder de 60 zich opnieuw opsluiten? Ik denk het niet. En dan zullen ouderen en risicogroepen bij een tweede golf een veel groter risico lopen. Wat te doen?

bijenetersOverwinteren of een winter “break” houden bij Alina in Tanzania

Alina woont in Mwanza Rock City aan het Victoriameer in Tanzania. Zij woont in een romantisch huis met een grote veranda dat omringd wordt door een paradijselijke tuin vol bloemen, fruitbomen, en kruiden.

De tuin vibreert van vogelleven; kwikstaartjes, zonnevogeltjes, duiven, ibissen, ijsvogeltjes en bijeneters. Ook vind je er kleurige salamanders. Een roofvogelpaar vliegt vaak op en af van het nest en regelmatig komen er vervet aapjes langs springen van boom tot boom.
Het huis wordt bewaakt door drie hele leuke honden en de twee katten maken het dierenrijk compleet. Je moet dus wel van planten, bomen en dieren houden om je heen.

Het klimaat

Het klimaat in Mwanza is het beste in Tanzania. Het heeft een soort gemiddelde warmte. Het is niet vaak heel heet (tussen de 20 en 30 graden) en ook niet heel koud zoals in Arusha en het zuiden. Het hele jaar door ligt de absolute luchtvochtigheid hoog (boven de 9 en meestal boven de 13) waar het virus disfunctioneel van wordt. In juni en juli is de absolute luchtvochtigheid op zijn laagst. Dat is rond de 9 en hoger, het virus gedijt het beste tussen de 3 en 6 volgens Maurice de Hond. Dat was bijvoorbeeld het geval in februari en maart in Nederland en tijdens de hevige uitbraak in New York. De regenperiode is in November en December en in Maart en April.

Faciliteiten

Het vrijstaande huis is een houten bungalow met een hele grote veranda, gezamenlijke woonkamer, keuken, badkamer en twee toiletten. Daarnaast zijn er een kantoor van Mindful Adventure en twee slaapkamers. Het is geschikt voor maximaal twee stellen. Maar alleen kan natuurlijk ook. Er is wifi, een geluidsinstallatie maar geen televisie.

Alina heeft hulp van Leonarda die vijf dagen per week voor het huis, de dieren en de tuin zorgt. Leonarda is ook degene die op verzoek boodschappen kan doen en heerlijke, gezonde maaltijden kan verzorgen.

Uitgaan en excursiemogelijkheden

Er is veel te doen in en om Mwanza. Het is een ruime prachtig gelegen stad aan het Victoriameer met veel kleine en grotere eilanden voor de kust. Het is de poort naar de Serengeti en maar 3,5 uur rijden van het ruige Rubondo vogeleiland vandaan. Ook zijn er vele dagtochten te maken zoals een boottocht, hoppend van eiland naar eiland. Mwanza heeft een geweldige markt in het centrum en meerdere wijken waar je fijn en veilig kunt wandelen zeker als je een hond meeneemt. Er zijn leuke buiten clubs met life muziek. Er is een lodge met diverse activiteiten als paardrijden en een wellness corner. Vlakbij het huis is een groot zwembad.

Covid 19 en veiligheid
We hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd en zijn van mening dat we al veel weten over de condities waarop het virus zich verspreid. Daardoor kunnen we veel  verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen veiligheid en bescherming.

Natuurlijke condities

Afrika’s subsahara voldoet aan alle natuurlijke condities om verspreiding van het virus af te remmen. Het is tot op heden het continent met de minste uitbraken en verspreiding gaat erg langzaam.
Ook blijkt dat het virus de influenza perioden volgt. Dat betekent dat we weten wanneer we voorzichtiger moeten zijn. De grieperiode in Tanzania is in juni en juli

. Dat heeft een aantal redenen:
* Hoge luchtvochtigheid en veel zon (UV straling)
* De mensen leven buiten en ontmoeten elkaar buiten
* De huizen hebben geen of open ramen
* Op binnen plekken met slechte ventilatie worden mondkapjes gedragen
* Binnenshuis blijkt maar zo’n 35 % besmet te worden terwijl er een Covid 19 patiënt in huis is
* Openbaar vervoer heeft veel ventilatie vanwege de open ramen en je kunt een mondkapje dragen

Ondersteunende maatregelen die je zelf kunt nemen

* 1,5 meter afstand houden en mensen daarom verzoeken.
* Mondkapjes dragen waar veel mensen zijn
* Niet of zo weinig mogelijk binnen eten in een restaurant
* Geen binnen- maar buiten activiteiten doen
* Niet in gesloten kerken gaan maar kerken waar alles open staat
* Niet naar grote evenementen gaan, eventueel wel een buitenevenement maar met mondkapje en weggaan als het te druk is.

Yoga en meditatieGezondheid

* Drie keer per week 1 uur beweging, yoga en meditatie in de ochtend
* Het grote ziekenhuis van Mwanza is dichtbij

Pakketten voor verblijf

Pakket A: alleen een kamer huren met gebruik van keuken, douche, toilet, woonkamer, veranda, voortuin, wifi, gas en licht.
1 kamer voor 1 persoon: € 675 per maand
1 kamer voor 2 personen: € 900 per maand
Je kunt naar wens intekenen op maaltijden op doordeweekse dagen.

Pakket B: kamer plus maaltijden inclusief boodschappen
A. Ontbijt: € 3,50 per dag pp incl. koffie en thee
B. Lunch (de warme maaltijd): € 6,50 pp
C. Licht diner: € 4,00 pp
Dranken niet inbegrepen (wel water via waterfilter).

Yoga en meditatie
Drie keer per week 1 uur yoga en diverse meditaties: € 120 per maand voor de hele groep of € 40 pp

Voorbereiding overwintering
Mindful Adventure heeft veel ervaring als safari bedrijf. We zullen je volledig ondersteunen bij de voorbereiding, het verblijf, excursies, veiligheid i.v.m. Covid 19 en het vertrek. Het huis is volledig Corona proof doordat het afgescheiden is van de stadse omgeving. Mocht je toch Corona oplopen, dan zul je tijdens je quarantaine goed worden verzorgd door Alina en Leonarda en naar wens worden ondersteund met natuurlijke middelen.

Karibu (welkom) in Tanzania