Hear the voice of silence – een actieve mindfulness retraite

De wonderlijke wereld van Ngorongoro Kraterhoogland en de Serengeti
Een wandelretraite in de ongerepte natuur van Tanzania

Een buitenaards mooi landschap als Ngorongoro Krater Hoogland, de liefdevolle oogopslag van een giraffe, het dagenlang lopen door intense stilte, oneindige ruimte  en prachtige natuur. Mediteren tussen de impala’s en zebra’s, een heerlijk gerecht klaargemaakt door onze toverende kok, de geur van brandend hout, een adembenemende Afrikaanse zonsondergang of het geluid van een brullende leeuw in de nacht middenin Serengeti….

Alle ingrediënten van deze bijzondere safari zijn super verleiders. Ze verrassen je ogen, laten je oren spitsen, je huid tintelen en ze jongleren met geuren en smaken.

Het leven verleidt je onvermoeibaar om geen andere reden dan je te openen. Je wordt uitgenodigd om te zien dat alle sloten op je deuren overbodig zijn geworden. Het lokt je met al haar vormen en kleuren om je muurtjes te verzachten. En het straalt je tegemoet, iedere dag opnieuw.

De natuur ten volle ervaren

Onze unieke spirituele reis door Ngorongoro en Serengeti speelt Casanova en onze meditaties geven je de ruimte om je nog meer te openen voor al die stralende pracht om je en in je. En hoe dichter je bij het hier en nu komt en blijft, hoe tevredener het in je begint te voelen.

De natuurbeleving die Afrika je heeft te bieden, kun je ten volle ervaren als je er middenin stapt. Dat betekent dat je kampeert met lichtgewicht tenten, maar wel slaapt op comfortabele matrassen. Het is echt sensationeel om middenin Serengeti wakker te worden met de zebra’s om je tent heen, het geluid van grazende buffels of het brullen van een leeuw.

Ngorongoro Krater Hoogland-Lake Natron-Loliondo-Serengeti Wildpark- Mto Wa Mbu- Arusha

De Ngorongoro trekking

Het hart van de Ngorongoro Serengeti safari wordt gevormd door de vierdaagse trekking door Ngorongoro naar het beroemde Lake Natron. Tijdens je wandeling verschijnt er iedere dag een ander landschap aan je. Je loopt door een verzonken landschap (Bulbul Depression) met rechts een bergketen en voor je eindeloze ruimte. Langs Masaï dorpjes, door regenwoud met oeroude bomen, lieflijke zonovergoten heuvels, kratermeren, adembenemende uitzichten op Great Rift Valley, bossen van acaciabomen en woestijn.

Na deze wandeltocht blijf je twee nachten bij Lake Natron, waar de grootste flamingokolonie ter wereld broedt en huist in een bijna surrealistisch landschap. Onderweg naar het meer lopen we regelmatig tegen een groep giraffes aan, zebra’s of zelfs kamelen. Na Natron steken we door voor een driedaagse gamedrive in Serengeti op zoek naar bijzondere taferelen uit het wilde dierenrijk.

Alles wat jij hoeft te doen is dit exceptionele geschenk van het leven te ontvangen en ervan te genieten.

Het Reisschema

Dag 1

Je komt aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. We halen je op en brengen je naar je eerste slaapplaats L’Oasis Meserani vlak buiten Arusha. L’Oasis Meserani is wat wij een plek met een ziel noemen.

Het is de afgelopen 17 jaar opgebouwd door Margaret, een Tanzaniaanse vrouw die dit met zichtbare liefde heeft gedaan. Bijzonder is dat zij haar eigen moestuin en dieren verzorgt op natuurlijke wijze (geen pesticiden en geen antibioticakuren). Daarnaast wordt de electriciteit opgewekt door zonnepanelen.

Dag 2

Je wordt vroeg opgehaald voor een gamedrive in Tarangire Nationaal Park. Tarangire is beroemd vanwege de vele olifanten en Baobab bomen.  ‘s Avonds strijk je neer op Flamingo Campsite in Karatu, het laatste stadje voor de poort naar Ngorongoro. Je slaapt op een prima matras in onze ruime lichtgewicht tenten en eet de eerste maaltijd van onze fantastische kok die je de hele reis zal vergezellen.

Dag 3

kamperen Ngorongoro TanzaniaJe vertrekt naar Ngorongoro en gaat op bezoek bij onze Masaï vrienden in Endonyowas. Hier word je hartelijk ontvangen, maak je een ceremonie mee en heb je de kans met hen uit te wisselen. Intussen worden de ezels bepakt om ’s middags de eerste wandeling van ongeveer 2,5 uur naar Bulati te maken.

Daar overnacht je in je eerste bush camp op de rand van Bulbul Depression, een gigantisch verzonken landschap.

Dag 4

Na een half uur lichaamsoefeningen maak je vanuit Bulati de eerste langere wandeling (ca. 3,5 uur) naar Empakai Crater. Via een bijzonder pad (ca. 1 uur naar beneden en 1 uur naar boven) kun je deze krater in om daar te genieten van de stilte, de sfeer, de geuren, oeroude bomen en mogelijk een groep flamingo’s. Aan de rand van het meer maken we een liefdevolle reis naar binnen tijdens een ademmeditatie op muziek. Die nacht slaap je op de kraterrand en kun je luisteren naar de geluiden van de bush.

Dag 5

Ngorongoro wandelsafariVan Empakai loop je in 5 tot 6 uur naar Akesha Campsite. Hier doe je het dorpje Nayobi aan waar we lunchen en extra water kunnen krijgen voor onze verdere tocht. ‘s Avonds slaap je in het wild aan de rand van Great Rift Valley. Tijdens een deel van de wandeling lopen we in stilte en krijg je uitleg en suggesties om het contact met jezelf en de natuur te verdiepen.

Dag 6 en 7

wandelsafari NgorongoroVan Akesha campsite maak je een adembenemende tocht van 5 tot 6 uur langs de Great Rift Valley naar Lake Natron. Daar blijf je twee nachten bij Campsite Lengai Lodge om te relaxen. We maken een wandeling naar een doldwaze waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. Natuurlijk bezoeken we ook het bijzondere meer waar de grootste flamingokolonie van de wereld zijn habitat heeft.

Daarnaast bieden we o.a een bijzondere sufi-meditatie aan gevolgd door chakra oefeningen die ook in de Kundalini yoga worden gegeven.

Dag 8, 9 en 10

Onze chauffeur haalt je op bij Lake Natron om drie dagen in Serengeti te speuren naar leeuwen, luipaarden, olifanten, nijlpaarden, en alle andere wilde beesten die het wildpark herbergt. ’s Avonds slaap je op één van de campings in Seronera tussen het wild, luisterend naar alle wonderlijke geluiden van de nacht.

In de ochtenden en avonden hebben we een mindful programma. Op dag 10 vertrekken we naar Malambo vlakbij Loliondo. Hier slaan we ons kamp op bij een Masaï dorpje.

Dag 11

Vandaag blijven we in Malambo. Deze dag is iets bijzonders, omdat ook hier weinig toeristen komen. Je kunt deelnemen aan een workshop sieraden maken bij de lokale vrouwengroep. De kwaliteit van hun sieraden is erg goed. Dat maakt deze workshop iets bijzonders. Of je gaat op stap met een gids in de mooie omgeving en op zoek naar de kolonie gieren die daar hun broedplek hebben.

Dag 12

We vertrekken ‘s morgens vroeg naar Mto Wa Mbu om daar vroeg in de middag aan te komen: het is tijd om alle ervaringen te gaan integeren. Je hebt vrije tijd en kunt doen wat je wil: je kunt lekker op de campsite blijven om te ontspannen, of meedoen aan een culturele tour en de bananenplantages, rijstvelden en de Masaï markt te bezoeken. De tours worden verzorgd door Emanuel, die ook voor fietsen zal zorgen. Je kunt ook een mooie wandeling maken van de campsite naar het dorp of naar  Lake Manyara.

De excursies staan niet in het programma, dus je bent vrij om je eigen keuze te maken.

Dag 13 en 14

Na een mindful ochtendprogramma op Migombani Campsite hebben we ontbijt. Dan vertrekken we rustig aan naar Arusha waar je reis wordt afgesloten in een heerlijk hotel op de helling van Mount Meru. Ilboru Safari Lodge wordt gerund door de Nederlandse Annelies. Het heeft fijne kamers met warme douches, een geweldig zwembad, twee leuke winkeltjes en een fantastische menukaart. Je kunt hier heerlijk ontspannen en uitpuffen van een bijzondere safari.

De volgende ochtend ronden we onze innerlijke ontdekkingstocht af met een hele mooie meditatie en een laatste deelronde. Afhankelijk van je vliegtijd kun je nog met ons mee om het straatleven van Arusha te ervaren, een modern museum te bezoeken, winkeltjes te kijken of de lokale markten op te lopen. Je kunt natuurlijk ook in het hotel blijven en daar relaxen bij het zwembad.

Safari njema, karibu tena (een goede reis en kom nog eens terug)

Verlenging Usambara Mountains

Het is mogelijk om de safari te verlengen met vier dagen Usambara mountains

In de Usambara mountains maak je een tweedaagse wandel/klimtocht naar Mambo viewpoint www.mamboviewpoint.com

Dit is een fantastische wandeling waarbij je de eerste nacht verblijft in een klooster in de bergen om de volgende dag verder te gaan en te genieten van een spectaculair uitzicht met een vaak overweldigende zonsondergang bij Mambo viewpoint waar je ook de nacht doorbrengt.

Extra kosten:  € 560 pp bij een minimale deelname van drie personen.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.