The heart touches the sky

Een 9 of 15 daagse mindfulness natuur retraite

Deze safari is een feest, een hartverwarmende ontdekkingsreis, van de gebaande paden af, door het berg- en kustgebied van Tanzania. Ze blinkt uit in een diversiteit aan landschappen, activiteiten en slaapgelegenheden. Er is een korte en een lange versie.

Het Usambara gebergte in het Noorden met al zijn lieflijke rondingen en ruige rotspartijen en de Uluguru bergen in het Zuiden, majesteitelijk uittorenend boven de vlaktes ten zuiden van Morogoro lenen zich voor fantastische wandeltochten. Het kustgebied heeft met rust gelaten stranden en vissersdorpjes waar we kunnen vertragen, relaxen, snorkelen, zwemmen, mediteren, naar historische verhalen luisteren, eten bij een lokale familie en meer.
In het beroemde Selous natuurreservaat spotten we een grote hoeveelheid wilde dieren op een weergaloze dag  tijdens de bootsafari van onze dromen.

Je verblijft in budget, medium en medium-luxe hotels en lodges, terwijl je in Selous gaat kamperen om midden in de wilde natuur te luisteren naar de geluiden van de bush.

Extra aandacht voor je hart

Door deze trektocht heen weven wij een mooi programma om je te ondersteunen meer vanuit je hart te leven. De meesten van ons hebben geleerd vanuit hun hoofd te leven en zijn afgescheiden geraakt van kwaliteiten van het hart als: verbinding, liefde, tevredenheid, humor en wijsheid. Gedurende 15 dagen ga je met je hart zijn, doe je oefeningen om je hart te openen en erbij te blijven. Je gaat delen met elkaar vanuit oprechtheid, wat een hele uitdaging is maar maakt dat je energie meer gaat stromen. Met een glimlach kom uit deze safari en je zult voortaan weten wat er nodig is om terug te keren naar je hart wanneer je dat wilt.

Herken je dat er veel is om dankbaar voor te zijn in je leven, maar toch voelt het niet zo? Het is alsof je hart niet helemaal meedoet? 

Het gekwetste hart

Er is behoorlijk wat kans dat je een afgeslotenheid ervaart bij je hart. Het is de plek die je direct beschermt van jongs af aan, als je onvoldoende krijgt van anderen wat je nodig hebt. We hebben de neiging keer op keer te verharden als we tekort lijken te komen. Nu je volwassen bent, kun je herkennen dat het niet meer nodig is om je hart te sluiten. De hartmeditaties en andere oefeningen steunen je hierbij.

Iedereen geeft wat hij heeft
Als we meer te geven hadden, zouden we het doen. Dat te leren zien, helpt je te waarderen wat er wel is en is de weg naar meer tevredenheid en warmte in je relaties.

Dagschema van de 9-daagse reis

Ga naar het dagschema van de 15-daagse reis

Dag 1

Je vliegt vandaag naar Kilimanjaro Airport in Tanzania. Daar wordt je door ons opgehaald en naar Kilimanjaro Eco Lodge gebracht. Kilimanjaro Eco Lodge ligt een half uur van het vliegveld en dichtbij de entree van Arusha Nationaal Park. Het is een vriendelijke lokale lodge. Als de tijd het toelaat maken we in de lodge nader kennis met elkaar en delen we de eerste indrukken.

Dag 2

Na het ontbijt zetten we het mindfulness hart programma in de steigers. Daarna vertrek je naar Arusha Nationaal Park voor een wandelsafari. Na de lunch doen we een gamedrive in Arusha Nationaal Park. Dit wildpark ligt tegen de actieve vulkaan Mount Meru aan. Het is een smal park met tot in de ziel rakende landschappen en uitzichten. Hier kun je speuren naar buffels, olifanten, nijlpaarden, giraffen, wilde zwijnen, impala’s, zebra’s, blauwe apen, en soms een luipaard of hyena.

Na het bezoek aan het park rijden we naar Moshi op doorreis naar de Usambara Mountains. In Moshi breng je de avond door in Secret garden, een populair Afrikaans gedecoreerd hotel.

Dag 3

Usambara Mountains

De Usambara Mountains zullen je hart stelen. Dat begint al meteen als de landcruiser de bergweg op kronkelt. Prachtige kleuren, bloemen, bomen en lieve mensen in kleurige kleding raken je ogen. Lieflijk is het eerste woord dat in je opkomt. Het Toscane van Tanzania maar dan met woestere delen en met uitzichten van grootse allure. Vanaf hier ga je een driedaagse wandeltocht maken van 6-7 uur per dag.

De extra bekroning van je prachtige wandeltocht komt als je Mambo World Viewpoint bereikt. Naast het spectaculaire uitzicht heb je zeer grote kans een adembenemende zonsondergang mee te maken.
Het is leuk om vandaag een beetje door en om het stadje te slenteren, de sfeer op te snuiven en het straatleven en de markt te bekijken.

Later gaan we naar Irente Viewpoint om hopelijk de zon op zijn Usambara’s onder te zien gaan. Je brengt de nacht door in het fijne Lawns Hotel.

Dag 4

Usambara Mountains

Onze gids Dennis Munga komt je na het ontbijt ophalen voor je eerste wandeldag (15 km). Via een dorpje loop je door Magamba regenwoud, wat het thuisland is van de zwart witte Colobus aap. Je doet een mooie hartoefening, eet de heerlijke Usambara guacamole met chapati van  Dennis als lunch en vervolgt de bosrijke wandeling afgewisseld met boerenland  tot je arriveert bij Papaa Moze Lodge om de avond en nacht door te brengen. Gids Dennis Munga is geboren en getogen in Usambara Mountains en je kunt het niet beter treffen.

Dag 5

Je tweede wandeldag loopt vandaag opnieuw door boerenland en bossen. Je hebt een ontmoeting met de lokale Shambaa tribe, leert over medicinale planten, speelt met kameleons en geniet extra van de bergen en de uitzichten met behulp van mindfulness opdrachtjes tijdens het lopen. Die avond slaap je in Magumba Hill Lodge.

Dag 6

Op je laatste wandeldag begin je in de vroege ochtend met een ochtendmeditatie. Daarna vertrekken we via de bossen van Shagayu naar het dorpje Sunga waar we samen met de lokale mensen een heerlijke lunch eten. Die middag passeren we een pottenbakkerij waar de vrouwen hun handwerk uitstallen. Aan het eind van de middag kom je aan bij Mambo Viewpoint.

Het uitzicht over Tsavo in West Kenia, Kilimanjaro, Mkomazi Nationaal Park en de bergen is wereldklasse en bovendien mogen we hier samen hoogst waarschijnlijk een onvergetelijke zonsondergang meemaken. Je eindigt de dag met een drumles en een optreden, waarna je gaat slapen in Magumba Hill Lodge

Dag 7

We verlaten in de ochtend Usambara Mountains. We rijden naar Tanga (2-3 uur). Tanga is een heerlijk levendig maar ook slaperig stadje aan de Indische oceaan. Slenterend door de straten wordt je vanzelf verliefd op het authentieke, historische karakter van straten en gebouwen, de markten, de soms vrolijke optochten van zingende mensen, de mannen die buiten een populair spel aan het doen zijn en alle lekkers dat regelmatig uitgestald ligt langs de straten. Een wandeling in stilte langs het strand is ook fijn voordat je na een mindful sharing in het Raskazone Hotel  wegkruipt om uit te rusten van een enerverende dag.

Dag 8

Nu heb je intussen wel zin in een dagje strand. En dat gaan we ook doen vandaag. We vertrekken naar Pangani/Ushongo aan zee. Een korte maar leuke rit met het karakteristieke landschap van de oostkust van Tanzania. Hier ga je genieten van hagelwitte stranden, de vissersdorpjes, de lokale sfeer, rust, en heerlijk zonnen en zwemmen. Er is weinig toerisme hier ondanks de perfecte stranden. De mensen worden massaal naar Zanzibar geleid. Wij vinden dat niet erg en de rust heerlijk. Aan het eind van de dag terwijl de zon ondergaat bieden we een dansmeditatie op het strand aan, wat een plezier is voor je hart. Je brengt de nacht door in Drifters Lodge of Mikes Beach Cottages.

Dag 9

Na een gezamenlijke afronding,  brengen we je via het historische Bagamoyo terug naar Dar Es Salaam om  de nachtvlucht naar huis te nemen. Bagamoyo was een van de belangrijkste nederzettingen aan de Oost-Afrikaanse kust en het eindpunt van de handelsroute die Lake Tanganyika met de zee verbond. Slaven, ivoor en zout werden hier uitgeladen om verscheept te worden naar Zanzibar en verder. We nemen hier tijd om rond te kijken en verhalen te horen voor we naar Dar Es Salaam rijden. Als het goed is, vertrekt je vliegtuig pas laat in de avond.

Safari njema na Karibu tena –een goede reis, je bent altijd opnieuw welkom-.

Het is mogelijk deze reis te verlengen met Zanzibar. Neem hierover contact met ons op!

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant

Dagschema van de 15-daagse reis

ga naar het dagschema van de 9 daagse reis

Dag 1

Na aankomst op Kilimanjaro Airport mag je allereerst de typische Afrikaanse geur begroeten, voor we met landcruisers naar Secret Garden, een charmant, sfeervol, lokaal hotel in Moshi met uitzicht op de Kilimanjaro rijden. Let vooral ook op de houten details in het gebouw en de vriendelijke service van de mensen die hier werken. Hier breng je met plezier de nacht door.

Dag 2

Na het ontbijt maken we beter kennis met elkaar en zetten we het mindful programma in de steigers. Voor de lunch vertrekken we naar het stadje Lushoto in de Usambara Mountains. Het is leuk om door en om het stadje te slenteren, de sfeer op te snuiven en het straatleven en de kleurige markt te bekijken. Er is een enige koffie corner met artistieke vormgeving. Later gaan we naar Irente Viewpoint om hopelijk de zon op zijn “Usambara’s” onder te zien gaan. Usambara’s betekent spetterend in dit geval. Je brengt de nacht door in het fijne Lawns Hotel.

Dag 3

Usambara Mountains

Onze gids Dennis Munga komt je na het ontbijt ophalen voor je eerste wandeldag (15 km). Via een dorpje loop je door Magamba regenwoud, wat het thuisland is van de zwart-witte Colobus aap. Je eet de heerlijke Usambara guacamole met chapati van Dennis als lunch en vervolgt de bosrijke wandeling afgewisseld met boerenland tot je arriveert bij Papaa Moze Lodge om de avond en nacht door te brengen. Gids Dennis Munga is geboren en getogen in Usambara Mountains en te zien op de foto.

Speciale aandacht graag voor de prachtige bomen langs de wegen en een bijzonder klein “mannetje” in Usambara Mountains, die je overal gaat tegenkomen. Maar je moet er een goed oog voor leren krijgen. Zijn overleefstrategie is basaal maar geniaal en wordt ook door mensen veel gebruikt. Zijn naam? De kameleon!

Dag 4

Usambara Mountains

Je tweede wandeldag loopt vandaag opnieuw door boerenland en bossen. Je hebt een ontmoeting met de lokale Shambaa tribe, leert over medicinale planten, speelt met kameleons en geniet extra van de bergen en de uitzichten met behulp van mindfulness opdrachten tijdens het lopen.

Aan het eind van de middag kom je aan bij Mambo Viewpoint. Het uitzicht over Tsavo in West Kenia, Kilimanjaro, Mkomazi Nationaal Park en de bergen is wereldklasse en bovendien mogen we hier samen hoogst waarschijnlijk een onvergetelijke zonsondergang meemaken. Die avond slaap je in Magumba Hill Lodge.

Dag 5

De derde wandeldag is een hoogtepunt in deze reis als je van speels klauteren houdt. We gaan een jungletocht a la Tarzan en Jane houden naar de waterval. Vandaar trekken we verder de bush in en gaan daar een kamp maken en overnachten.

Dag 6

We verlaten later in de ochtend  de Usambara Mountains en rijden naar Tanga (2-3 uur). Tanga is een heerlijk levendig maar ook slaperig stadje aan de Indische oceaan. Al slenterend wordt je vanzelf verliefd op het authentieke karakter van straten en gebouwen, de markten, de soms vrolijke optochten van zingende mensen, de mannen die regelmatig buiten een populair spel aan het doen zijn en alle lekkers dat uitgestald ligt.

Dag 7

Intussen zul je vast zin hebben in een dagje aan een authentiek strand. En dat gaan we ook doen vandaag en morgen. We vertrekken naar Pangani/Ushongo aan zee. Een korte maar leuke rit met het karakteristieke landschap van de oostkust van Tanzania. Hier ga je genieten van hagelwitte stranden, de vissersdorpjes, de lokale sfeer, rust, en heerlijk zonnen, snorkelen en zwemmen.

Er is weinig toerisme ondanks de perfecte stranden. De mensen worden massaal naar Zanzibar geleid. Wij vinden dat niet erg en de rust heerlijk. Er is de mogelijkheid om een historische tour van een uur te ondernemen met een lokale gids. Aan het eind van de dag terwijl de zon ondergaat bieden we een dansmeditatie op het vrijwel verlaten strand aan, wat een plezier is voor je hart. Je brengt de nacht door in Drifters Lodge of in Mikes Beach Cottages.

Dag 8

We blijven bij Drifters Lodge om vandaag te kunnen snorkelen met Kasa Divers. We vertrekken met de boot naar marine om daar uren te genieten van de prachtige onderwater taferelen bij de koraalriffen.

Dag 9

Van Ushongo Bay trekken we verder naar een vergeten pareltje ten noorden van Dar Es Salaam. Bagomoyo ligt aan zee en heeft een rijke historische achtergrond, die terug te vinden is in met name de architectuur van het stadje. We maken hier een historische tour met de lokale gids. Lopend door de nauwe ongeplaveide straatjes waan je je al gauw terug in het midden van de 19e eeuw.

Bagomoyo was toen een van de belangrijkste nederzettingen aan de Oost-Afrikaanse kust. Slaven, ivoor en zout werden hier binnen gebracht voordat ze naar Zanzibar werden verscheept. Ja Bagomoyo gonst van de verhalen. Je brengt de nacht door in Firefly Lodge.

Dag 10 en 11

De volgende ochtend vertrekken we naar het zuiden om in Morogoro op dag 11 de bergen in te trekken voor de mooiste dagtocht in de Uluguru Mountains. Tijdens het lopen wordt je hun regenwouden ingelokt. Je bent omringd door vogels en hun rustgevende geluiden. Piek na piek zwaait naar je met hun wiegende, groene toppen. Het bos opent zich voor mooie uitzichten over heuvels en bergen. Na de warmte aan de kust is wandelen door Uluguru heerlijk verfrissend en keert de kracht terug in je benen. Je slaapt twee nachten bij Mama Pierina.

Dag 12

Vanuit de Uluguru Mountains trekken we naar het grootste wildpark van Tanzania; Selous. Als we op tijd aankomen kunnen we nog een avondgamedrive doen.

’s Avonds slaap je in River Camp Rufiji of in het Wilderness Camp waar de geluiden uit de wilde natuur je hopelijk af en toe wakker maken, zodat je er gefascineerd naar kunt luisteren.

Dag 13

Een absoluut hoogtepunt in deze safari is de bootsafari op de Rufiji rivier waarbij veel wilde dieren gespot kunnen worden. Ga het maar beleven! Ik verklap nog wel even dat de zonsondergangen vanaf de boot worden bezongen. ’s Avonds slaap je opnieuw in River Camp Rufiji of in het Wilderness Camp.

Dag 14

Tijd voor een langere reis naar Kipepeo Beach aan de kust. Daar sluiten we met elkaar de safari af, hebben tijd om te wennen aan het idee om weer naar huis te gaan en nog een keer te genieten van de zee, het zwemmen, de sociale sfeer in Tanzania, de muziek en meer.

Dag 15

Vandaag vlieg je terug naar huis. In geval je ’s avonds terugvliegt, is het mogelijk nog een stadstour te doen door het oude centrum van Dar Es Salaam. Wij denken dat je een onvergetelijke reis hebt gemaakt met het team van Mindful Adventure door de authentieke berg- en kustgebieden van Tanzania. We hopen dat je onderweg een nieuw perspectief hebt gekregen op geluk en veel hebt gelachen op zijn Afrikaans.

Karibu tena (je bent altijd weer welkom).

Het is mogelijk deze reis te verlengen met Zanzibar. Neem hierover contact met ons op!

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.