Mannenreis – Walk the rhythm of the earth

Met coach Bart Wiegers

Er bestaat een oud Masaï spreekwoord dat Mindful Adventure heeft geïnspireerd tot deze unieke 14 daagse mannenreis waarin lopen, kamperen en een bijzonder mannenprogramma centraal staan.

Alleen de wijze man kan de melodie van de aarde dansen.

Alleen een integere man die zichzelf en anderen respecteert, liefheeft, betrouwbaar en tolerant is, zal maximaal kunnen genieten van zijn leven op aarde.

Trainer Bart Wiegers uit Nederland neemt je mee op een avontuurlijke ‘innerlijke’ mannenreis naar die bron waar vanuit als vanzelf je prachtige potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid; liefde, authenticiteit, innerlijk leiderschap, kwetsbaar, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Bart Wiegers biedt naast een 6-daagse wandelsafari een Vision Quest van één dag aan. Een Vision Quest is een intens verblijf in de natuur: alleen, zonder eten, onderdak en afleiding. Je hebt een bosjesman mee voor je veiligheid.

Review

Raymond Zijderhand was mee in september 2018 en verwoordt zijn ervaring zo:

“Wauw! Dit avontuur was als een jongensdroom. Negen dagen geleden liepen we als bijna onbekenden voor elkaar de natuur in Afrika in. 7 dagen, 7 mannen, 7 missies, 7 verschillende paden, 7 wandeldagen. En toch liepen we hetzelfde pad. Het pad van kwetsbaarheid, groei, jezelf vinden, je eigen ‘man zijn’ ontdekken. Alleen ons en de rauwe natuur in Afrika. Zonder wifi, zonder de bullshit van thuis, zonder afleidingen. Just me and my process.

En dit was magisch! Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Wat zijn we met elkaar maar ook met onszelf diep gegaan. Iedereen heeft zijn antwoorden gevonden. Iedereen heeft de sleutel van zijn schat gevonden. Wat een mooie spiegels waren we voor elkaar. En wat was er een vertrouwdheid onderling. It feels like brotherhood”.

Werkelijk thuiskomen

Waar kun je meer uitgedaagd worden als man dan in Afrika? Om je angsten aan te kijken, gekieteld te worden je verlangens ruimte te geven en erin te ontspannen, het oerverlangen naar de jacht te beleven en uit te diepen en je te verbinden met jouw unieke tocht op aarde.

Tijdens deze mannenreis loop je een oud Masaï pad door de magische, wilde natuur van Ngorongoro Krater Hoogland in Tanzania. Je wordt uitgenodigd ja te zeggen tegen de roep van de wildeman en een onomkeerbare stap te zetten op de weg terug naar innerlijk koningschap. Je komt los van de beperkende overtuigingen die je vrije geest hebben vastgezet in de kleine ruimte die je werd gegeven door je omgeving en door je cultuur.

De natuur in Ngorongoro is adembenemend. In die omstandigheid wordt je met behulp van rituelen, meditaties, natuuroefeningen en sharings in contact gebracht met de unieke man die je in wezen bent. Door je hervonden levenskracht te verbinden met je kwetsbaarheid, ontstaat er een sterk gevoel van verbroedering en werkelijk thuiskomen.

Tarangire of Serengeti

Na de afronding van je queste keer je terug naar Lake Natron en rond je de safari relaxed af met een fantastische gamedrive in Tarangire National Park. Voor diegenen die Tanzania niet willen verlaten zonder het beroemde Serengeti te hebben bezocht, bieden we een driedaagse verlenging aan die in de plaats komt van Tarangire.

Tanzania en Covid

Voor Tanzania is geen covid vaccinatie verplicht. Je moet je wel laten testen als je niet bent gevaccineerd. Lees hier meer over veilig reizen in Tanzania, corona en de consequenties van bijv. code oranje. Vanwege de pandemie hebben we bijzondere boekingsvoorwaarden en is het nu mogelijk om flexibel te boeken. Je kunt hier lezen wat dat precies inhoudt.

logo soul questBart Wiegers

Bart Wiegers

Ik neem je graag mee in deze unieke queste die een overgang betekent naar een nieuwe fase van je leven. Een overgang waarin je gaat ontdekken dat je oude huid de moeite van het bewaren niet meer waard is en waarin je wordt herenigd met je essentiële zelf.  Je voeten maken een reis over het oercontinent Afrika, waarin jij de held wordt van je eigen verhaal!

Als je voor de poort van de Afrikaanse Wildernis staat heb je duidelijk voor ogen waarmee je wilt ‘afrekenen’ in je leven. De bewuste stap door de poort vraagt moed van je om de oude patronen achter je te laten. Vastberaden ben je bereid de Wildeman (de pure levensenergie) in jou weer vrij te laten, je hart volledig te openen en vol zelfvertrouwen te gaan, ook al kom je onderweg ook weerstanden tegen.

Tijdens de rituelen en innerlijke reizen in de Afrikaanse natuur maak je een verbond met je oer man. Je ontmoet zowel de wilde dieren in de natuur als de krachtdieren in je binnenwereld. Ze herinneren je eraan dat jíj de reiziger bent, ook al weet je niet waar je bent of naar toe gaat. In de natuuroefeningen, meditaties en sharings geef je je oude rollen, identiteiten, overtuigingen en gedragingen symbolisch terug aan de aarde, zodat er nieuw leven uit kan ontspringen.

Het ritme van de aarde

Gedurende de “medicine walks” (waarin je je binnenwereld spiegelt aan de natuur buiten je) door de overweldigende natuur krijgen we zicht op de Mountain of God ofwel Ol Doinyo Lengai. We beginnen het ritme van de aarde te lopen en terwijl de aantrekking van het oude afneemt, komt er ruimte voor de nieuwe jij. Aan de voet van deze berg laat je achter wat je niet langer met je mee wilt dragen en ontmoet je de wijze man die je toegang geeft tot de bron van innerlijke wijsheid.

Nadat je alle beperkingen van je oude identiteit hebt vrijgegeven, sta je met zonsopgang boven op de “Mountain of God”! Je accepteert wie je in het verleden bent geweest, gaat staan voor jouw gevonden waarheid en spreekt je Geschenk uit over de wereld!

Ga met mij mee op deze avontuurlijke ‘innerlijke’ reis naar jouw unieke oerbron waar vanuit als vanzelf je prachtige potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid, liefde, kwetsbaarheid, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Aho!

Bart begeleid sinds 2003 Vision Quest’s en zweethutten, en geeft (samen met zijn partner) trainingen en individuele consulten aan mannen en vrouwen.

Het Reisschema

Dag 1

Je komt aan op Kilimanjaro in Tanzania. Je wordt door Mindful Adventure opgehaald en gebracht naar L’Oasis Meserani vlak buiten Arusha waar je de nacht doorbrengt. L’Oasis Meserani is wat wij een plek met een ziel noemen. Het is de afgelopen 18 jaar opgebouwd door Margaret, een Tanzaniaanse vrouw die dit met zichtbare liefde heeft gedaan. Bijzonder is dat zij haar eigen moestuin en dieren verzorgt op natuurlijke wijze (geen pesticiden en geen antibioticakuren). Ook draait vrijwel alles op solar.

Het achterland bij L’Oasis Meserani is Masaïland. Als je hier een wandelingetje maakt, kom je hen vast wel tegen. Begroet ze met Jambo!

Dag 2

Vandaag vertrek je na het ochtendprogramma naar Lake Eyasi, het vertrekpunt voor je wandeling door Ngorongoro Krater Hoogland. Je wordt hier welkom geheten op Campsite Datoga door Gitew. Campsite Datoga is wat we een desolate plek kunnen noemen in the middle of nowhere.

Het is het thuisland van drie “tribes”: Hadzabe, Datoga en Black Smith. Black Smith hebben een primitieve smederij waar ze vooral sieraden smeden maar ook pijlpunten voor de Hadzabe tribe. Hadzabe is een van de laatste tribes in de wereld die leven als bosjesmannen en dus overleven dankzij de jacht op klein wild.

hadzabe jacht

Dag 3

Vandaag word je heel vroeg opgehaald door Gitew. Hij neemt je mee naar een grote boom waar de Hadzabe mannen zich verzamelen voor de jacht. Een tip: zorg voor goede renschoenen en een redelijke conditie en geniet er vooral heel erg van dat dit nog bestaat.

Na het middagprogramma, waarbij Bart je gaat voorbereiden op je mini Vision Quest en Ralph voor je wandel initiatie, is het mogelijk een wandeling te maken naar het meer en daar je eerste Afrikaanse zonsondergang te bekijken.

Dag 4

Ralph gaat vandaag met jullie de eerste wandeling maken en hiermee start jouw innerlijke leiderschap reis naar het koningschap. Je loopt van Datoga Campsite naar de kleine gate van Ngorongoro.  Hier breng je de nacht door.

Onder begeleiding van Bart ga je met een Hadzabe bosjesman de bush in om een dag alleen met jezelf door te brengen in de bush van Tanzania. Aan het eind van de dag brengt jouw “wachter” je terug naar het basiskamp.

Lake Eyasi

Dag 5

Deze wandeldag start bij de kleine “Gate Endamaghay” in het zuiden van Ngorongoro. Hier ontmoet je de gids en ezels. De ezels zullen de bagage en keukenspullen voor een nacht voor je dragen. Je loopt door een ruig gebied met prachtige uitzichten. De wandeling is zo’n 6 uur zonder pauzes naar het bushcamp Mti Moja. Hier overnacht je.

Dag 6

Je tweede of derde wandeldag betekent opnieuw een afstand van 6-7 uur. Na een prachtige tocht door het bijzondere en lieflijke landschap wordt je opgepikt door Rama en Innocent bij de weg naar Ngorongoro Krater. Zij brengen je naar Campsite Olmoti meer naar het midden van Ngorongoro. Olmoti is een bushcamp vlakbij een Masaï stadje en genoemd naar de kleine krater waaraan het stadje ligt. Daar kun je uitpuffen van de tippel die je hebt gemaakt en ongestoord genieten van een avondprogramma onder leiding van Ralph of Bart.

Dag 7

In de ochtend gaan jullie op bezoek bij de Masaï in het dorpje Endonyowas wat deel uit maakt van een slinger aan boma’s dat bekend staat als Nainokanoka. Mindful Adventure heeft zich vijf jaar geleden met het wel en wee van dit dorp verbonden. Dat heeft een hechte band en een intiem en open contact gesmeed. De Masaï zullen jullie als onze vrienden verwelkomen. Het zal een uniek en onvergetelijk onderdeel  van je safari zijn.

Tevens is het een plek voor bijzondere rituelen. De Masaï zullen jullie begroeten en een krijgersdans laten zien. Ook laten ze graag zien hoe zij een vuurceremonie doen. Masaï zijn zeer vertrouwd met rituelen. Zij zullen jullie op hun manier begroeten maar het geweldig vinden om in een ritueel van Ralph of Bart samen met jou te worden uitgenodigd. Hier zul je ook kennismaken met je tweede Masaïgids Daniel, die de komende dagen met jullie door Ngorongoro zal trekken.

Na de lunch vertrekken jullie vanaf Olmoti naar Bulati, waar je de nacht doorbrengt op een van de mooiste plekken ter wereld. Het kan daar koud zijn maar trek toch in de nacht een keer je tent open en kijk. Grote kans dat je iets heel moois ziet ontvouwen voor je ogen.

Dag 8

De vierde wandeldag zal gaan van Bulati naar Empakai Krater. Het is ongeveer 3,5 uur lopen over 9 heuvels. Na aankomst bij de krater is er tijd om te rusten waarna we jullie aanraden het tropisch regenwoud pad naar de krater af te lopen en die omgeving te benutten voor een mooie innerlijke reis.

‘s Avonds kampeer je op de kraterrand in de wilde natuur.

Spiritual travel

men safari Tanzania

Dag 9

Het is 4 uur lopen naar Akesha Campsite vlakbij het Masaï dorp Nayobi, waar extra water en voedsel zal worden ingekocht. Je kunt hier ook frisdrank krijgen en genieten van het uitzicht.

‘s Avonds slaap je onder de acaciabomen in het wild. Er zal een groot vuur worden gemaakt en onze Masaï gaan voor zichzelf een feestmaal bereiden. Je zult daarvoor worden uitgenodigd. En wie weet kun je met een volle buik rond het vuur met hen tot een intiem gesprek komen over wat het betekent om man te zijn. Het zal voor hen een speciaal gebeuren zijn  en waarschijnlijk de eerste keer om deel uit te maken van een sharing met westerse mannen.

Dag 10

Je laatste wandeldag naar Lake Natron is aangebroken. Vroeg in de ochtend vertrek je vanwege de warmte die je beneden in het dal gaat beleven. Draag een hoed of pet. Je wandeling zal verlopen langs een prachtig stuk van Great Rift Valley, de scheur die door Afrika loopt. Reken op 6 uur. Beneden bij de rivier zul je door de jeep worden opgehaald en naar een campsite worden gebracht. Daar kun je als je wilt, genieten van een koud biertje aan de rand van de woestijn. Er is een zwembad, waarin je heerlijk kunt afkoelen.

Dag 11

‘s Ochtends staan honderden flamingo’s je op te wachten in het alkalische Lake Natron om met hun snurkende geluidjes en karakteristieke bewegingen je aandacht af te leiden van het bijzonder prachtige landschap. Mogelijk kom je onderweg girafffes of zelfs kamelen tegen.

Fijn is het om vanmiddag de speelse en vrolijke klautertocht te ondernemen naar de romantische waterval van Lake Natron.

Dag 12

‘s Ochtends vertrek je naar Mto Wa Mbu, een van onze favoriete stadjes in Tanzania. Hier kom je aan het eind van de middag aan op een nieuwe, rustige campsite met zwembad en prachtig uitzicht op Lake Manyara. Hier kun je met elkaar je ervaringen integreren en relaxen.

Vandaag kun je het stadje bekijken (fietsen, wandelen, de markt, winkeltjes en terrasjes) of een wandeling maken over de lege Masai steppe bij Lake Manyara.

Dag 13 en 14

Op een safari naar Tanzania mag een gamedrive in een wildpark niet ontbreken. Onze keuze viel op Tarangire Nationaal Park. Je gaat op zoek naar zebra’s, wildebeesten, hartenbeesten, giraffes, wilde zwijnen, buffels maar natuurlijk ook leeuwen, olifanten, nijlpaarden en luipaarden en niet te vergeten de vele vogels die over en langs de paden te zien zijn. Hier gaan vooral chauffeurs Rama en Innocent hun kwaliteiten tonen en hun best doen bij zoveel mogelijk moois en puurs in de buurt te komen. ‘s avonds slaap je weer in Mto Wa Mbu.

Voor diegenen die Tanzania niet willen verlaten zonder het beroemde Serengeti te hebben bezocht, bieden we een optionele driedaagse verlenging aan die in de plaats komt van Tarangire. Dat betekent dat de groep zich hier mogelijk gaat splitsen.

Na het afsluiten van deze safari met elkaar, rijden wij je naar Kilimanjaro vliegveld om op dag 14 terug naar huis te gaan.
De bedoeling is dat je een avondvlucht terug neemt, dan heb je voldoende tijd.
Wij wensen je een goede terugreis met een schat aan nieuwe ervaringen om aan jouw levensavontuur toe te voegen.
Aho! en tot ziens

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.