Hear the voice of silence – een actieve mindfulness reis

De wonderlijke wereld van Ngorongoro Kraterhoogland en de Serengeti
Een wandelretraite in de ongerepte natuur van Tanzania

Een buitenaards mooi landschap als Ngorongoro Krater Hoogland, de liefdevolle oogopslag van een giraffe, het dagenlang lopen door intense stilte, oneindige ruimte  en prachtige natuur. Mediteren tussen de impala’s en zebra’s, een heerlijk gerecht klaargemaakt door onze toverende kok, de geur van brandend hout, een adembenemende Afrikaanse zonsondergang of het geluid van een brullende leeuw in de nacht middenin Serengeti….

Alle ingrediënten van deze bijzondere mindfulness reis zijn super verleiders. Ze verrassen je ogen, laten je oren spitsen, je huid tintelen en ze jongleren met geuren en smaken.

Het leven verleidt je onvermoeibaar om geen andere reden dan je te openen. Je wordt uitgenodigd om te zien dat alle sloten op je deuren overbodig zijn geworden. Het lokt je met al haar vormen en kleuren om je muurtjes te verzachten. En het straalt je tegemoet, iedere dag opnieuw.

De natuur ten volle ervaren

Onze unieke spirituele wandelreis door Ngorongoro en Serengeti speelt Casanova en onze meditaties geven je de ruimte om je nog meer te openen voor al die stralende pracht om je en in je. En hoe dichter je bij het hier en nu komt en blijft, hoe tevredener het in je begint te voelen.

De natuurbeleving die Afrika je heeft te bieden, kun je ten volle ervaren als je er middenin stapt. Dat betekent dat je kampeert met 2 personen in lichtgewicht 3 persoons tenten en slaapt op safari matrassen. Het is echt sensationeel om middenin Serengeti wakker te worden met de zebra’s om je tent heen, het geluid van grazende buffels of het brullen van een leeuw.

Ngorongoro Krater Hoogland-Lake Natron-Serengeti Wildpark- Mto Wa Mbu- Arusha

De Ngorongoro trekking tijdens Mindfulness reis

Het hart van de Ngorongoro Serengeti safari wordt gevormd door de vierdaagse trekking door Ngorongoro naar het beroemde Lake Natron. Tijdens je wandeling verschijnt er iedere dag een ander landschap aan je. Je loopt door een verzonken landschap (Bulbul Depression) met rechts een bergketen en voor je eindeloze ruimte. Langs Masaï dorpjes, door regenwoud met oeroude bomen, lieflijke zonovergoten heuvels, kratermeren, adembenemende uitzichten op Great Rift Valley, bossen van acaciabomen en woestijn.

Na deze wandeltocht blijf je twee nachten bij Lake Natron, waar de grootste flamingokolonie ter wereld broedt en huist in een bijna surrealistisch landschap. Onderweg naar het meer lopen we regelmatig tegen een groep giraffes aan, zebra’s of zelfs kamelen. Na Natron steken we door voor een driedaagse gamedrive in Serengeti op zoek naar bijzondere taferelen uit het wilde dierenrijk.

Alles wat jij hoeft te doen is dit exceptionele geschenk van het leven te ontvangen en ervan te genieten.

Het Reisschema

Dag 1

lokaal hotel ArushaJe komt aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. We halen je op en brengen je naar je eerste slaapplaats Outpost Lodge vlak buiten Arusha. Outpost Lodge is de upperclass van de bescheiden lokale hotels. Het heeft eenvoudige maar sfeervolle kamers, een waanzinnige tuin en een zwembad.

Tijdens deze reis kamperen we veel. Met een verblijf in een lokaal hotel op de eerste dag ondersteunen we de lokale bevolking.

Dag 2

Vandaag blijven we in Outpost lodge om rustig uit te slapen na een lange reisdag, kennis te maken met elkaar en het Mindful programma in de steigers te zetten. Kortom een retreat-dag. We lunchen hier en gaan ergens in de tuin een plekje zoeken om rustig te kunnen zitten.
Later komt Rama langs om zich voor te stellen en nog iets te vertellen over de safari, de veiligheidsregels en andere weetjes.

Dag 3

olifanten Je wordt vroeg opgehaald voor een gamedrive in Tarangire Nationaal Park. Tarangire is beroemd vanwege de vele olifanten en Baobab bomen.  ‘s Avonds strijk je neer op Flamingo Campsite in Karatu, het laatste stadje voor de poort naar Ngorongoro. Je slaapt op een prima matras in onze ruime lichtgewicht tenten en eet de eerste maaltijd van onze toverende kok, die je de rest van de reis blijft vergezellen.

Dag 4

Na een Mindful start van de dag gaan we op weg naar de poort van Ngorongoro. Vandaar is het 2,5 tot 3 uur rijden naar het Masaï dorpje Endonyowas. Endonyowas is een klein dorpje in Ngorongoro waar het Tanzania avontuur van Mindful Adventure is begonnen. We zijn sterk met de mensen verbonden en gaan vandaag ervaren wat hier samen met de Masaï kan ontstaan. Het bijzondere is dat we niet alleen worden uitgenodigd in hun ceremonie maar ook de Masaï uitnodigen in een ritueel of activiteit van ons. Het is iedere keer weer nieuw.

kamperen Ngorongoro TanzaniaIntussen worden de ezels bepakt om later je bagage te dragen als de landcruiser niet meer verder kan en we echt in de bush verdwijnen.

Vannacht slaap je in Olmoti, het eerste bushcamp.

Dag 5

Je eerste wandeldag begint na het ontbijt. We gaan 5 tot 6 uur lopen naar Bulati en nemen voldoende pauzes tussendoor. Pole pole zeggen de Tanzanianen; geen haast. Het tempo ligt dan ook veel lager dan in het Westen. Tijdens het lopen weven wij alle wandeldagen een mooi Mindful programma.

Bulati is een keten van Masaï boma’s in de kom dan wel aan de voet van een berg. Het ligt idyllisch. Wij overnachten op de rand van het gebied voor de berg, genoemd Embulbul depression. Embulbul is een enorme kuil als gevolg van een geïmplodeerde krater. Tijd en ruimte lijken hier op te houden te bestaan.

Bulati is de koudste plek in deze safari. Het is open en daardoor heeft de wind vrij spel. Desondanks is het de moeite waard om ‘s nachts een keer wakker te worden, je tent open te ritsen en naar buiten te kijken.

Dag 6

We staan heel vroeg op (6.00 uur) om na het drinken van een glas water, zittend op een meditatiekussen, het oudste ritueel in de wereld mee te maken. Het licht met zonsopgang is 95% van de tijd betoverend; een hoogtepunt. Daarna frissen we ons op en hebben ontbijt.
Vanuit Bulati maak je de tweede wandeltocht naar Empakai Krater, ca. 3-3,5 uur lopen. Daar lunchen we op de kraterrand om vervolgens via een bijzonder pad door regenwoud in ca. 45 min. naar beneden en 1.15 uur naar boven te klimmen.  In de krater geniet je van de stilte, de sfeer, de geuren, oeroude bomen en mogelijk een groep flamingo’s.

Die nacht slaap je op de kraterrand en luister je naar alle onbekende geluiden in de bush.

Dag 7

Ngorongoro wandelsafari

Van Empakai loop je in 5 uur naar Akesha Campsite. Halverwege doe je het dorpje Nayobi aan waar we lunchen en extra water kunnen krijgen voor onze verdere tocht. ‘s Avonds slaap je in de bush aan de rand van Great Rift Valley. Tijdens een deel van de wandelingen lopen we in stilte en krijg je uitleg en suggesties om het contact met jezelf en de natuur te verdiepen.

Dag 8 en 9

wandelsafari NgorongoroVan Akesha campsite maak je een adembenemende tocht en afdaling uit het Hoogland van 5 uur. Je loopt langs Great Rift Valley naar Lake Natron. Daar blijf je twee nachten bij Camping Lengai Lodge om te relaxen. We maken de volgende dag een wandeling naar een doldwaze waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. En natuurlijk bezoeken we ook het bijzondere alkalische meer waar de grootste flamingokolonie van de wereld zijn habitat heeft.

Daarnaast hebben we in Lake Natron rustig de tijd voor een verdiepend Mindful programma.

Dag 10, 11 en 12

Dag 10 vertrekken we naar het beroemdste wildpark ter wereld; de Serengeti. Serengeti betekent eindeloze vlakten. Deze vlakten zijn het thuisland van duizenden wilde dieren. Hier zijn zij “in charge”. Hier zie je ook in alle puurheid de theorie van Darwin voor je neus tot leven komen. De survival of the fittest wordt in de Serengeti een levend feit. Al deze dieren houden ons een spiegel voor van de basale drijfveren van onze eigen mind. Boeiend om met dat bewustzijn hier te zijn en waar te nemen. Het is mogelijk om in Seronera een wandelsafari te doen met begeleiding van een ranger. Maar een andere keuze die vaak te mken is, is om in het Noorden te blijven om daar getuige te zijn van de migratie. In de Serengeti slapen we op een publieke campsite zonder hekken er omheen. Het is sensationeel om wakker te worden van de grazende geluiden van buffels, trappelende hoeven van zebra’s of het gejank van een groep hyena’s.

Dag 12 zakken we langzaam af naar de zuidelijke poort van Ngorongoro om terug te keren naar de bewoonde wereld. We overnachten op Migombani campsite in het stadje Mto Wa Mbu.

Dag 13

Vandaag blijf je in Mto Wa Mbu op Migombani. Je kunt ‘s ochtends relaxen op deze eersteklas camping, met een zwembad waar menig luxe lodge jaloers op zal zijn. Het uitzicht over Lake Manyara verveeld nooit en een reusachtige Baobab siert de centrale plek van Migombani. De voorzieningen zijn zo goed als nieuw. Er is een niet goedkope maar gezellige bar met wifi. De douches en toiletten zijn top. En de keuken is een plezier voor onze kok.

Je kunt ook kiezen voor een culturele fietstocht. Je fietst door bananenplantages, en rijstvelden om vervolgens lopend over een woest slecht onderhouden maar gaaf pad bij een waterval uit te komen. Heerlijke fietstocht.

De culturele tour is optioneel en kost $ 25 per persoon. Daar komt nog een fooi voor de gids bij.

‘s Middags hebben we een verdiepend Mindful programma.

Dag 14

Na een mindful ochtendprogramma en een laatste duik in het zwembad hebben we na het ontbijt een erg leuke wandeling naar beneden, naar het stadje. Daar halen Rama en de kok ons ergens op om relaxed naar Arusha te tuffen.
Je safari wordt afgesloten in een fijne lodge op de helling van Mount Meru. Ilboru Safari Lodge is een atmosferisch hotel.  Het heeft fijne kamers, een geweldig groot zwembad, twee leuke winkeltjes en een prima menukaart. Een aanrader is hier de zelfgebakken tortilla’s met guacamole. Je kunt hier heerlijk ontspannen en uitpuffen van een zeer bijzondere safari.

Mindful safari

Dag 15

Deze ochtend ronden we onze innerlijke ontdekkingsreis af en hebben een laatste deelronde. Afhankelijk van je vliegtijd kun je nog met ons mee om het straatleven van Arusha te ervaren, een modern museum te bezoeken, en/of de lokale markten op te lopen. Je kunt natuurlijk ook in het hotel blijven en daar relaxen bij het zwembad.

We brengen je natuurlijk naar het vliegveld en dan zeggen we:

Safari njema, karibu tena (een goede reis en welkom terug)

Mindful Adventure

Verlenging Usambara Mountains

Het is mogelijk om de safari te verlengen met vier dagen Usambara mountains

In de Usambara mountains maak je een tweedaagse wandel/klimtocht naar Mambo viewpoint www.mamboviewpoint.com

Dit is een fantastische wandeling waarbij je de eerste nacht verblijft in een klooster in de bergen om de volgende dag verder te gaan en te genieten van een spectaculair uitzicht met een vaak overweldigende zonsondergang bij Mambo viewpoint waar je ook de nacht doorbrengt.

Extra kosten:  € 560 pp bij een minimale deelname van drie personen.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.