Repack Your Bag

Een 10 of 12 daagse natuurreis met coaching op het gebied van leiderschap en mindfulness
Arusha – Lake Eyasi – Ngorongoro Krater Hoogland – Lake Natron – Mto Wa Mbu – Tarangire Nationaal Park of Serengeti Wildpark – Arusha

In samenwerking met Tom van Dijck van Leertouwer Van Dijck & U
(organisatie-advies, training & coaching)

Persoonlijk leiderschap en ontwikkeling
Technologische vooruitgang, economische verschuivingen en een langere levensduur betekenen dat we herhaaldelijk ons leven opnieuw zullen moeten uitdenken. Gedurende deze prachtige reis (2 reisdagen en 8 accudagen) maak je voor jezelf de balans op: hoe definieer ik het “goede” leven? De reis en het programma helpen je alles wat je draagt te wegen en onnodige lasten die zwaar zijn, los te laten.

Inspiratie haal je uit de buitenaards mooie natuur, lokale bevolking, collega deelnemers en facilitators. Suggesties moedigen je aan om te onderzoeken wat echt belangrijk is, essentiële feiten van het leven aan de orde te stellen, je plezier te hervinden, kijken of gemaakte keuzes nog voor je werken dan wel dat je toe bent aan iets nieuws. De oefeningen laten je ervaren hoe je gebruik kunt maken van de kracht van de elementen. Bijzondere ingrediënten/oplaadpunten die daarbij helpen zijn: de nieuwe cultuur, lopen, avontuur, ontspanning, intense stilte, af van de gebaande paden, kleur, wilde beesten, stilstaan, oneindige ruimte, schoonheid, kampvuren en het ontmoeten van natuurvolken.

Tijdens het wandelen gebeurt er iets waardoor je jezelf en de wereld met nieuwe ogen bekijkt. Uitzichten leiden tot nieuwe inzichten. Wandelen kost energie, geeft energie en brengt je innerlijk in beweging. Je gaat vanzelf over dingen reflecteren, want er zijn geen afleidingen als tv, email of krant en onderweg zijn is een bevrijding. Soms loop je alleen en dan weer heb je een openhartige ontmoeting met een andere deelnemer.

Leiderschap - Masai NgorongoroDoelen

 • Verbinding met de natuur als basis voor krachtig leiderschap
 • Stilstaan bij de zwaarte van je rugzak. Wat zit er allemaal in? Wat mag eruit om je last te verlichten? Word je gelukkig van alles wat je meesjouwt?
 • Lopend stilstaan: waar kom je vandaan en waar wil je naar toe?
 • Genieten in het hier en nu
 • Afstand nemen van dagelijkse beslommeringen en het gevoel te “moeten”
 • Losser komen van afhankelijkheden die krachtig leiderschap in de weg zitten
 • Invulling geven aan wat voor jou persoonlijk en zakelijk het meest van belang is
 • Nieuwe energie, kracht en inspiratie op doen
 • Op zoek naar je eigen kracht en zo je persoonlijk leiderschap ontwikkelen
 • Je natuurlijke leiderschap ervaren
 • Je reële mogelijkheden nog beter leren kennen

Groepsgrootte en deelnemers
Het karakter van de reis, de bestemming en de persoonlijke aandacht komen het best tot hun recht – net als de deelnemers – in een kleine groep, minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

 Samenstelling groep

 • Gemengd/divers
 • Vrouw/man
 • Jong/oud
 • Privé/overheid/bedrijfsleven
 • Deze leiderschap trail organiseren we ook voor (management) teams

Foto’s
Alle getoonde foto’s zijn gemaakt gedurende eerdere reizen. Wat je ziet op de foto’s ga je ook meemaken.

Tanzania
Tanzania is avontuurlijk, ongeorganiseerd en wild. De natuur is “in charge” en de omstandigheden zijn uitdagend. Er is geen afleiding, geen internet en tijdens de trektocht geen comfort. De kracht van de natuur fungeert als spiegel voor je ontwikkeling.

Onderdak
We verblijven in lodges en tenten (slapen onder de sterren), in een gebied volledig voor onszelf.

Investering
De investering voor deze reis bedraagt € 5.690,- exclusief visum, vliegticket en fooien. De investering is 100% aftrekbaar, werkkostenregeling. De reissom is vrijgesteld van btw, de bijzondere regeling reisbureaus is van toepassing. Het vliegticket kost tussen de € 800,- en  € 1.050,-.  Een visum kost $50,- op de Kilimanjaro en van tevoren aanvragen is ongeveer $70-$80. Verlenging met 3 dagen luxe safari naar Serengeti kost € 1.550 vanaf 2 personen.

Methodiek persoonlijk leiderschap
Er wordt gewerkt aan de hand van jouw behoeften en beproefde inzichten vanuit Theory U van Otto Scharmer; een vernieuwende mix van leiderschapstraining en mindfulness.
Mindfulness draagt bij aan een zintuiglijke- en natuurbeleving in het heden. Hierdoor ben je meer aanwezig in het moment, waar vanuit een nieuw perspectief kan ontstaan op wie je bent en wat jouw missie is.

Mindfulness TanzaniaWaarom deze persoonlijk leiderschap safari met Mindful Adventure?

 • aanbevolen door Lonely Planet, juni 2018
 • jarenlange reiservaring in Tanzania
 • uitgebreid netwerk onder de lokale bevolking
 • persoonlijke- en ondersteunende banden met Masaï in Ngorongoro Krater Hoogland
 • ruime ervaring op het gebied van krachtige natuurbeleving met behulp van mindfulness en andere meditatietechnieken
 • professionele en ervaren coaches, zowel op het gebied van leiderschapstrainingen (Tom van Dijck, Leertouwer van Dijck & U) als mindfulness en andere meditatievormen (Alina de Vilder van Mindful Adventure)
 • safari’s van de gebaande paden af, verbonden met coachings-thema’s en zingeving
 • goede informatieve voorbereiding, flexibel (bijzondere wensen) en toegankelijk voor alle deelnemers
 • professioneel, vriendelijk en service gericht Tanzaniaans team
 • eerste klas vervoersmiddelen, Toyota landcruisers en ezels; ieder moment in optimale conditie.
 • fantastische koks die zorg dragen voor gezonde en smakelijke maaltijden onder eenvoudige omstandigheden

De safari

Hadzabe
Voor de trektocht hebben we de aftrap in Arusha om vervolgens te vertrekken naar Lake Eyasi waar je de jacht van de Hadzabe tribe (laatste bosjesmannen) mag meebeleven. Het landschap en de jachtervaring brengen je meteen in contact met de wilde natuur en je roots.

De vijfdaagse trektocht door Ngorongoro
Het hart van de “Repack Your Bag” safari wordt gevormd door de vijfdaagse trektocht door Ngorongoro Krater Hoogland naar het beroemde Lake Natron. Tijdens je reis verschijnt er iedere dag een ander landschap aan je. Zo loop je door een geïmplodeerde krater met een bergketen aan je rechterkant en eindeloze ruimte voor je, langs Masaï dorpjes, door regenwoud met oeroude bomen, over lieflijke zonovergoten heuvels, langs kratermeren, Great Rift Valley met adembenemende uitzichten, door bossen met acaciabomen en de woestijn. Alles wat jij hoeft te doen is dit natuurlijke geschenk te ontvangen en ervan te genieten.

De flamingo’s in Lake Natron
Na deze wandeltocht blijf je een nacht in Lake Natron, waar de grootste flamingokolonie ter wereld broedt en huist in een bijna surrealistisch landschap. Onderweg naar het meer heb je grote kans tegen een groep giraffes, zebra’s of zelfs kamelen aan te lopen. Na Natron keer je terug naar de moderne wereld met hopelijk een herpakte rugzak.

Verlenging driedaagse luxe safari in Serengeti
Een reis naar Tanzania is niet compleet zonder een dag naar een wildpark. Daarom bezoeken we, na afronding van het leiderschap programma, op de laatste dag Tarangire Nationaal Park. Het is echter mogelijk om Tarangire te vervangen door een driedaagse tour in het beroemdste wildpark ter wereld, Serengeti.
Na een schitterende tocht door het westelijk deel van Ngorongoro Krater Hoogland kun je nog diezelfde dag genieten van een game drive; met open dak rondrijden tussen alle wilde dieren.

Je slaapt twee nachten in Kiota Luxury Tented Camp. En geloof maar dat het opwindend is om middenin de nacht wakker te worden van een brullende leeuw, jankende hyena’s of grazende zebra’s naast je tent. Aan het eind van dag 3 vlieg je via Kilimanjaro naar huis terug. Je safari heeft daarmee 12 dagen geduurd in plaats van 10 dagen.

Tom van Dijck

Tom van Dijck

Als coach en trainer draag ik bij aan ontwikkeling van mensen in organisaties. In mijn rol van trainer leer ik mensen vaardigheden en als (personal/team) coach help ik mensen inzicht te krijgen in hun vraagstukken en een stap verder te komen in hun ambitie (what got you here won’t get you there). Ik hou van (mentale)beweging en dynamiek in combinatie met tijd nemen voor reflectie op ervaringen.

Als personal/team coach sluit ik aan bij talenten van de coachee (zonder contact geen psychologisch contract) en ben ik op zoek naar waar individuele toegevoegde waarde ligt. Ik ben nieuwsgierig en leergierig van aard, pak door waar anderen niet meer durven (perspectief oprekken) en als coach zeg ik hardop wat anderen denken. Met humor (ha, aha, haha) en energie maak ik zware zaken lichter.

In 1997 koos ik voor het avontuur van ondernemerschap en startte Babette Leertouwer en ik samen een bureau dat nu nog steeds succesvol opereert. Wij vonden elkaar in de wens om training en coaching resultaatgerichter in te vullen met nauwere betrokkenheid van de opdrachtgever. Sinds  ruim 1 jaar ben ik partner af en pluk ik nu de vruchten van mijn werkervaring en geniet van de variatie binnen mijn vakgebied. Op projecten werk ik vanuit verschillende rollen en posities: coach, trainer, ontwikkelaar, adviseur, facilitator en verandermanager met als doel om te zoeken naar verbinding en grenzen.

Mijn streven als coach is om up to date,  actueel en vernieuwend  te zijn. Op het snijvlak van individu, werkomgeving en leefomgeving ben ik in mijn element.

Alina de Vilder

Alina de Vilder

Na 25 jaar gewerkt te hebben als therapeut, leraar hypnotherapie en persoonlijke ontwikkeling op de Academie voor Natuurgeneeskunde, counselor op een middelbare school en later meditatieleraar, ben ik onverwachts in Afrika beland.
De betrokkenheid met en educatieve ondersteuning van de Masaï in Ngorongoro leidde stap voor stap tot de oprichting van Mindful Adventure. Van daaruit neem ik mensen graag mee naar adembenemende, “of the beaten track” gebieden in Tanzania waar de natuur nog wild en ongerept is, de ruimte zich eindeloos uitstrekt en de stilte als een oermoeder je gedachten tot rust brengt. Als meditatieleraar is deze authentieke omgeving het perfecte decor voor een reis naar binnen, wat oud en achterhaald is uit je rugzak te halen en deze te vullen met een verfrissende helderheid en inspirerende kijk op de nieuwe richting die je wilt inslaan.
Mijn missie is vooral om je in contact te brengen met het avontuur zoals het leven bedoeld is. Je hebt een vermogen tot helderheid, creativiteit, vernieuwing, een diepere missie, vrije geest maar ook levenslust en vreugdevolle natuur, die de basis vormen voor een geïnspireerd leven, waarin je krachtig leiding neemt over jezelf en waarmee je anderen inspireert.

Mindful Adventure

Binnen Mindful Adventure kan ik mijn liefde voor spirituele helderheid en realiteitszin, mijn betrokkenheid bij de Masaï in Ngorongoro en mijn verbinding met de natuur samenbrengen tot inspiratie voor anderen die op weg zijn zichzelf en de wereld te (her)ontdekken. Karibu (welkom bij Mindful Adventure).

Het Reisschema

Dag 1

Je hebt een lange reisdag gehad en komt ’s avonds aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. Onze gidsen/chauffeurs staan op je te wachten en brengen je naar Lake Duluti Lodge; een prettige, rustige en luxe lodge met goede service vlak buiten Arusha.

Dag 2

Na het ontbijt starten we met het introductie- en coachingsprogramma. We maken kennis met elkaar, stemmen de verwachtingen af en hebben een eerste kijkje in onze volgeladen rugzakken; waar kom je vandaan en wat heb je meegenomen op reis? Waar wil je graag naartoe?

Voor de lunch vertrekken we naar Lake Eyasi (ongeveer 5 uur rijden) richting ons eerste “bush camp”. Als we genoeg tijd hebben, kunnen we de benen strekken bij het meer en genieten van een Afrikaanse zonsondergang. Je brengt de nacht door bij Kisima Ngeda Tented Camp bij Lake Eyasi.

Ol Doinyo Lengai, Ngorongoro, Tanzania

Dag 3

Je staat vroeg op vandaag om op jacht te gaan met de mannen en jongens van de Hadzabe tribe. Hadzabe behoren tot een van de laatste groepen bosjesmannen in de wereld. In Tanzania leven op dit moment nog ongeveer 1000 bosjesmannen. Zij verzamelen zich vroeg in de ochtend onder een dikke Baobab voor de jacht. Een klein vuurtje geeft wat warmte. Zij leven van klein wild als eekhoorns, apen, antilopen, zwijnen en vogels. Er wordt niet gejaagd op groot wild als leeuwen, olifanten, wildebeesten etc. De jacht is gericht op slechts hun dagelijkse portie eten zoals zij dat al eeuwen doen.
Zorg voor goede, lichte renschoenen.
Later is er tijd voor het programma en de lunch. Na de lunch vertrekken we naar Farm of Dreams Lodge in Karatu, waar je dineert en de nacht gaat doorbrengen.

Dag 4

Onze safari kok voegt zich bij ons en na het ontbijt vertrekken we richting de poort naar Ngorongoro Krater Hoogland. Na 2,5-3 uur rijden, arriveer je bij Olmoti “bush camp”. Vandaar loop je een Masaï pad naar beneden door de vallei voor een ontmoeting met de leiders van Nainokanoka, de naam voor een slinger van kleine Masaï dorpjes. Masaï zijn een van de laatste stammen die nog zonder moderne middelen in harmonie leven met de natuur. De ontwikkelingen in de moderne wereld hebben de natuurlijke levensstijl van de Masaï echter meer en meer bedreigd. Tijdens een cirkel ontmoeting kunnen we uitwisselen over onderwerpen als leiderschap, religie/spiritualiteit, man-vrouw relaties, leven in de wilde natuur, zijn versus worden, controle versus overgave, de kunst van het niets doen, plezier, genieten en humor, toekomst van de aarde, deel van het grotere geheel zijn en meer.

Terug in het kamp hebben we programma en delen we onze rugzakken.

Dag 5

Je eerste wandeldag betekent een 6 uur durende wandeling van Olmoti Krater naar Bulati.
Tijdens de wandelingen krijg je instructies en opdrachten. Het meest bijzondere van deze eerste wandeling is de uitgestrekte ruimte en (oer)stilte in dit gebied. Mogelijk kom je de eerste wilde dieren (wildebeesten, zebra’s, jakhalzen, hyena’s, adelaars) onderweg tegen. ’s Avonds delen we onze rugzakken met elkaar en genieten we van de eerste maaltijd van onze kok.

Dag 6

Voor het ontbijt doen we een ochtendmeditatie op een van de mooiste en vredigste plekken in de wereld. Het ochtendlicht is betoverend en het oeroude ritueel van een Masaï dorp dat ontwaakt, voltrekt zich voor onze ogen en oren.
Na het ontbijt begint je tweede wandeldag naar Empakai Krater (3 uur). Daar genieten we van de lunch waarna we afdalen op een pad door het tropische regenwoud heen in de krater. In de krater hebben we programma. Als het meezit, zien we de eerste flamingo’s op het kratermeer. ‘s Avonds ontmoeten we elkaar rond een groot kampvuur.

Dag 7

Na het ontbijt vertrekken we voor onze derde wandeltocht naar Akesha via het dorpje Nayobi. Opnieuw ontvouwt zich een volstrekt ander landschap voor onze ogen, wat weer nieuwe belevingen opwekt. Er is een heldere relatie te ervaren tussen landschappen en gevoelens tijdens deze reis. Ook vandaag helpen de suggesties en instructies je om je wandeling intenser te beleven. ’s Avonds kamperen we opnieuw in de bush, zitten rond het grote vuur en delen onze rugzakken onder een heldere sterrenhemel.

Dag 8

Bij het eerste ochtendgloren vertrekken we te voet voor onze vierde wandeltocht naar het beroemde Lake Natron. Het landschap vol met acacia bomen verandert in een schitterend berggebied rond “the Great Rift Valley”; de grote scheur die van Noord Afrika tot en met Tanzania loopt. We verlaten vandaag het hoogland en nemen afscheid van de “bush camps” om te belanden in droog en warm woestijngebied en een kleine camping met een zwembad tussen het groene gras. De bomen bieden schaduw. In de middag kun je uitrusten waarna we programma hebben en later onze rugzakken delen.

Dag 9

Vanwege de warmte in Natron gaan we al vroeg op pad om het prachtige meer met de grootste kolonie flamingo’s op te zoeken. Na onze terugkeer vinden we plezier en verkoeling tijdens de doldwaze klautertocht naar de romantische waterval van Natron.

Na de lunch brengen we je terug naar de moderne wereld in het stadje Mto Wa Mbu (3-4 uur rijden). We kunnen de winkeltjes en Masaï markt bezoeken voor souvenirs, voor we ons terugtrekken in Hotel Lake Manyara. Daar ronden we het programma “Repack your bag” af.

Dag 10

Een verblijf in Tanzania is niet compleet zonder een bezoek aan een wildpark. Wij kozen voor Tarangire Nationaal Park, vooral bekend vanwege de kuddes olifanten en enorme Baobab bomen.

Dag 10, 11 en 12

Maar wil je echt een authentieke ervaring hebben bij de wilde natuur en dieren in Tanzania, dan bieden we optioneel een driedaags bezoek aan Serengeti aan met luxe accomodaties. Tarangire valt dan weg voor je, zodat je twee dagen langer in Tanzania bent. Mogelijk splitst de groep zich door deze keuzemogelijkheid.

Groep 1
vertrekt naar Tarangire Nationaal park en zal diezelfde avond worden afgezet op Kilimanjaro vliegveld om met de nachtvlucht naar huis terug te keren.

Groep 2 vertrekt naar Serengeti en zal gedurende drie dagen in dit park blijven en op de laatste dag met dezelfde nachtvlucht naar huis vliegen.

Wij hopen dat je een prachtige en leerzame safari hebt gehad met veel inzichten en nieuwe ervaringen.

Karibu Tanzania

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.