Vrij mens zijn – het avontuur van jouw man zijn

Met coach Erik Spaans

Erik Spaans uit Nederland neemt je mee op een avontuurlijke ‘innerlijke’ reis naar die bron waar vanuit als vanzelf je prachtige potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid; liefde, authenticiteit, innerlijk leiderschap, kwetsbaar, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Werkelijk thuiskomen

Waar kun je meer uitgedaagd worden als man dan in Afrika? Om je angsten aan te kijken, gekieteld te worden je verlangens ruimte te geven en erin te ontspannen, je gevoelens te leren omarmen en je te verbinden met jouw unieke tocht op aarde.

De natuur in Tanzania is adembenemend. In de jungle van het Zuiden wordt je met behulp van rituelen, meditaties, natuuroefeningen en sharings in contact gebracht met de unieke man die je in wezen bent. En door je hervonden levenskracht te verbinden met je kwetsbaarheid, ontstaat er een sterk gevoel van verbroedering en werkelijk thuiskomen.

Een jongensdroom die werkelijkheid wordt als vrij man

En herken je dat? Als je mee wilt, vindt er eerst een telefonisch gesprek plaats, zodat je kennis kunt maken met Erik en je kunt delen wat je aantrekt in dit avontuur. Dankzij dit gesprek kan Erik alvast met je afstemmen, en dat helpt hem om je te kunnen begeleiden tijdens zijn ‘vrij’ mens zijn programma.

Over Erik Spaans – vrij mens zijn

Erik: “Zijn we als mannen in staat om echt te luisteren naar elkaar, te ondersteunen, uit te dagen, plezier te maken en te dansen, maar ook scherp en helder te zijn naar elkaar, uit te dagen tot groei, en authentieke kracht?

Zijn we bereid ons eigen perspectief op waarheid te onderzoeken en volwassen verantwoordelijkheid te nemen voor wat zich dan laat zien?”

Andere mannen over Erik Spaans: “Erik is zeer betrokken is bij het mannenwerk in Nederland. Iemand die met zijn talenten de wereld een mooiere plek wil maken door mannen dichter bij hun essentie te laten komen in verbinding met elkaar. Met zijn toewijding, creatiekracht en ondernemerschap organiseert hij vele mooie activiteiten en nieuwe ideeën, zoals de Mannen Initiatie, de Lotus Vuur Zweethutceremonie (voor mannen èn vrouwen) een eigen Mannenfestival en bijzonder is het om bij te laten dragen op basis van een eigen gift.”

“Erik is een man met een groot, liefdevol hart, eerlijk en eigenwijs. En hij kan een mooie spiegel zijn als je, zoals ik, moeite hebt met autoriteit. Want Erik is voor mij zowel open, kwetsbaar, liefdevol, maar hij kan ook kort van stof en recht door zee zijn. Een (bege)leider die graag de touwtjes in handen heeft en toch een sfeer schept van openheid naar andere perspectieven”.

Erik Spaans

Op de website van Vrij mens zijn lees je meer over Erik Spaans

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Optioneel: verlenging naar Zanzibar

Na afloop van de ‘vrij mens zijn’ mannenreis bieden we de mogelijkheid tot een verlenging naar Zanzibar. Je kunt kiezen uit een pakket van 3 dagen en 2 nachten of een pakket van 4 dagen en 3 nachten. Maar wil je graag naar Zanzibar en heb je andere wensen, dan kunnen we daarover overleggen.

jungle trekking mannenreis

Dag 1

Je arriveert laat in de avond (ongeveer 22.00 uur) op het vliegveld van Dar Es Salaam. Dar Es Salaam is de poort naar Zuid Tanzania, het prachtige, jungle rijke en veel minder toeristische deel van het land, waar je een nog onbekend avontuur mag gaan beleven.

We halen je op met een bus(je) van het moderne vliegveld en brengen je naar Kipepeo Beach, liggend aan de tropisch, turquoise kleurende Indische oceaan. In het Zuiden van Dar Es Salaam vind je nog kilometers witte stranden. Hier breng je de nacht door en het is de volgende ochtend heerlijk om ’s ochtends van je bed in het aangename zeewater te springen. Je reis is begonnen.

Kipepeo Beach village mensafari Tanzania

Dag 2

Na het ontbijt ben je welkom voor je eerste mannencirkel om beter kennis te maken met elkaar en met Erik die jullie deze safari zal begeleiden. Intenties, verwachtingen, vragen over de safari en alles wat voor jou en ons belangrijk is, kunnen hier besproken worden.

Na de mannencirkel trek je naar Morogoro aan de voet van het Uluguru gebergte (5-6 uur). In dit bergstadje, op Simbamwenni, begint je kampeertocht. Simbamwenni is een sympathiek resort met natuurcamping waar je kunt genieten van een zwembad, een bescheiden bar, gezellige zithoek en meestal warme douches. Je slaapt in onze trekkerstenten op safari matrassen. Er is verder tijd voor een  ‘vrij mens zijn’ programma.

Simbamwenni campsite mensafari Tanzania

Dag 3

In de ochtend vertrek je naar een belangrijke plek van bestemming, namelijk Ifakara aan de voet van Udzungwa Mountains (5 uur). Hier bevindt zich de poort die je doorgaat voor je zevendaagse wandeltrekking.

Onderweg crossen we door Mikumi Wildpark. Er is een redelijke kans dat je hier al wat wilde dieren gaat zien, zoals bijvoorbeeld giraffes, impala’s, zebra’s of zelfs een olifant.

Je komt later in de middag aan bij het prachtig gelegen Udzungwa Forest Tented Camp van onze vriend Boniface en van onze apenvriendjes. Vaak maken de aapjes voor je neus hun lachwekkende capriolen. Hier ga je een nacht en later deze week nog een nacht bivakkeren.

Dag 4, 5, 6, 7, 8 en 9

Hier begint je vuurdoop. Je wandeltocht en ook je persoonlijke, innerlijke reis starten hier aan de voet van de bergen. Het pad van de man begint al meteen met een gestaag omhoog lopend paadje, dat voert door bos en langs rivieren en meertjes. Meer en meer verandert het land in een chaotische jungle waar je geniet van de geuren en de kleuren van de flora en de inheemse bomen en struiken om je heen. Hoe verder je doordringt in de jungle hoe meer wilde dieren je gaat tegenkomen. Ook beklim je de piek van de berg wat je fabelachtige uitzichten gaat opleveren. Dat is een pittige klim dus zorg dat je in conditie bent.

Je overnacht in jungle kampen zonder voorzieningen. De kok en dragers van het eten en je een deel van je bagage lopen met je mee. Jij draagt een rugzak met je waardevolle spullen, een lichtgewicht tent en kleding. Kijk goed wat je bij je gids kunt achterlaten, zodat je niet teveel meezeult.

Ook kom je veel rivieren, meertjes en watervallen tegen. In deze natuurlijke omgeving kun je gerust een natuurbad nemen. ’s Avonds wordt er een verwarmend vuur gemaakt. Op dag 9 keer je terug naar Udzungwa Forest Tented camp om daar de nacht door te brengen.

Je wandelt dagelijks 5 à 7 uur.

waterfall udzungwa mountains

Dag 10

Met plezier nemen we je opnieuw de Udzungwa Mountains in voor de unieke tocht omhoog langs Sanje Falls, een highlight van het Zuiden, Uniek vanwege de flora en fauna. Je pad wordt omgeven met oude (medicijn)bomen. De atmosfeer is oer en zuiver. Deze tocht is steiler en vermoeiender maar we gaan pole pole (rustig aan) met aandacht voor de omgeving.

De waterval heeft drie verdiepingen. Op de tweede verdieping zul je de nacht doorbrengen, heb je een weergaloos natuurlijk viewpoint over eindeloos land en zal je waarschijnlijk een fantastische zonsondergang beleven. Op de derde etage wacht je nog een verrassing. Hier vindt de bekroning van je queste plaats. Hier slapen in het bushcamp is echt romantisch en onvergetelijk. Karibu Sanje Falls, de bedding voor je koningschap.

Bovenop Sanje Falls

Dag 11

mannensafari Tanzania RuahaProbeer te voelen hoe je deze ochtend af wilt dalen (1,5 uur). Het is je afscheid van Udzungwa Mountains, waar je van alles hebt mogen beleven. Eenmaal beneden “please, please” neem een verse kokosnoot die je door lokale mensen wordt aangeboden en drink hem leeg. Zoiets heerlijks proef je niet vaak.

Plof neer in een landcruiser om in ongeveer 6/7 uur tijd naar Iringa te rijden. Iringa is de poort  naar Ruaha National Park, een van de mooiste wildparken van Tanzania. Je overnacht bij Chogela Campsite in Tungamalenga village.

Dag 12

Na het vroege ontbijt ga je naar Ruaha wildpark. Ruaha is vooral beroemd vanwege het mooie park, de grote troepen leeuwen, cheetahs en de aanwezigheid van de bedreigde groepen wilde honden, die je vrijwel nergens anders meer tegenkomt. Maar je ziet er ook olifanten, allerlei soorten gazelles en meer dan 500 soorten vogels. Je kampeert opnieuw bij Chogela Campsite.

Dag 13

Bomen planten in Tanzania! Heel erg blij met ons nieuwe initiatief om samen met jou bomen achter te laten in het bosrijke gebied van Iringa. Vandaag is het dan zover.

Na alles wat je van Tanzania hebt ontvangen, geef je bomen terug voor je weer naar huis gaat. Je pakt de schep en graaft samen met je broeders een aantal prachtige boomkuilen op de plek die we hiervoor hebben uitgezocht.

Erik maakt hier een mooi ritueel bij en ook jij kunt voelen hoe je de bomen achter wilt laten in Tanzania, zodat je met deze daadkrachtig verbonden bent. Je slaapt bij Mark’s farm en Ecolodge.

Dag 14

Het is belangrijk om op tijd te vertrekken om naar het vliegveld vlakbij de hoofdstad van Tanzania, Dodoma, te rijden. Daar pak je het vliegtuig naar Dar Es Salaam of naar Stonetown op Zanzibar als je je reis hebt verlengd met Zanzibar. Vanuit Dar Es Salaam vlieg je terug naar je geliefden in Nederland; je werk; je studie of andere belangrijke verbindingen in je leven.

Na afloop van de mannenreis bieden we de mogelijkheid van een verlenging naar Zanzibar. Hier is het je van harte gegund om meer luxe, excursies als snorkelen, surfen, of Jozani forest en een historische tour of spice tour en nog veel meer te ontvangen.

Je neemt dus afscheid van ons team en Erik om alleen of samen met andere mannen in je groep te genieten van je laatste dagen in Tanzania of direct naar huis te vliegen.

De kosten van deze reis

De kosten van deze reis bedragen € 3.450 per persoon vanaf 4 personen

Inbegrepen:

 • het mindfulness- coachingsprogramma
 • alle entreegelden voor nationale parken en wandelkosten
 • alle kampeerkosten en hotels in Tanzania
 • complete kampeeruitrusting
 • alle maaltijden en water
 • koffie, thee en vruchtensappen
 • alle transportkosten

Niet inbegrepen:

 • je vliegticket
 • je visum voor Tanzania ($ 50)
 • alcoholische- en frisdranken
 • fooien voor de gids/chauffeur, kok, lokale gidsen per groep

De vertrekdata van deze reis

Dinsdag 12 t/m maandag 25 september 2023. Optioneel: verlenging Zanzibar tot 28 of 29 september (vertrek gegarandeerd!). Data in 2024 worden binnenkort gepubliceerd.

Heb je een vraag over deze reis? Stel hem hier!