Hear the voice of silence – een actieve mindfulness reis

De wonderlijke wereld van Ngorongoro Krater Hoogland en de Serengeti
Een wandelretraite in de ongerepte natuur van Tanzania

Een buitenaards mooi landschap als Ngorongoro Krater Hoogland, het dagenlang lopen door intense stilte, oneindige ruimte  en ongerepte natuur. Mediteren tussen de impala’s en zebra’s, een heerlijk gerecht klaargemaakt door onze toverende kok, de geur van brandend hout, een adembenemende Afrikaanse zonsondergang, de liefdevolle oogopslag van een giraffe, of het geluid van een brullende leeuw in de nacht middenin Serengeti….

Alle ingrediënten van deze bijzondere mindfulness reis zijn super verleiders. Ze verrassen je ogen, doen je oren spitsen, je huid tintelen en ze jongleren met geuren en smaken.

Het leven in Ngorongoro verleidt je onvermoeibaar om geen andere reden dan je te openen. Je wordt uitgenodigd om te zien dat alle sloten op je deuren overbodig zijn geworden. Het lokt je met al haar vormen en kleuren om je muurtjes te verzachten. En het straalt je tegemoet, iedere dag opnieuw.

De natuur ten volle ervaren

Onze unieke spirituele wandelreis door Ngorongoro en Serengeti speelt Casanova en onze meditaties geven je de ruimte om je nog meer te openen voor al die stralende pracht om je en in je. En hoe dichter je bij het hier en nu komt en blijft, hoe tevredener het in je begint te voelen.

De natuurbeleving die Afrika je heeft te bieden, kun je ten volle ervaren als je er middenin stapt. Dat betekent dat je kampeert met 2 personen in lichtgewicht 3 persoons tenten en slaapt op safari matrassen. Het is echt sensationeel om middenin Serengeti te lopen en wakker te worden met de zebra’s grazend om je tent, het geluid van snuivende buffels of het brullen van een leeuw.

Ngorongoro Krater Hoogland-Lake Natron-Serengeti Wildpark- Mto Wa Mbu- Arusha

Vanuit acceptatie naar meer vrijheid

Tijdens deze reis weven we een bijzonder spiritueel programma door de dagen heen. Het doel is om ruimte te maken voor wat je in de weg zit, te voelen wat er over te voelen is, schoon te maken wat er nog plakt en door de jungle heen te gaan zien welke schat er in je verscholen ligt.

Je leert wat er nodig is om meer vanuit ontspanning te leven ongeacht de omstandigheden waarin je verkeert

Je maakt deze reis met liefde en respect voor alles wat zich aandient. Alles is welkom onderweg naar het doel om het grote avontuur dat het leven is en dat jij bent ten volle te ervaren.

De Ngorongoro trekking tijdens Mindfulness reis

Het hart van de Ngorongoro Serengeti safari wordt gevormd door de vierdaagse trekking door Ngorongoro naar het beroemde Lake Natron. Tijdens je wandeling verschijnt er iedere dag een ander landschap aan je. Je loopt door een verzonken landschap (Bulbul Depression) met rechts een bergketen en voor je eindeloze ruimte. Je komt langs Masaï dorpjes, door regenwoud met oeroude bomen, lieflijke zonovergoten heuvels, kratermeren, adembenemende uitzichten op Great Rift Valley, bossen van acaciabomen en woestijn.

Stap voor stap naar meer ontspanning en tevredenheid

Na deze trekking blijf je twee nachten bij Lake Natron, waar de grootste flamingokolonie ter wereld broedt en huist in een surrealistisch landschap. Onderweg naar het meer lopen we regelmatig aan tegen een groep giraffes, zebra’s of zelfs kamelen. Later gooien we de remmen los tijdens een speelse klautertocht over rotsen en waden door de rivier naar de verfrissende waterval van Natron waar je heerlijk kunt zwemmen. Na Natron steken we door voor een driedaagse gamedrive in Serengeti op zoek naar bijzondere taferelen uit het wilde dierenrijk.

Alles wat jij hoeft te doen is dit exceptionele geschenk van het leven te ontvangen en ervan te genieten.

✓ Aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties  (VvKR)

✓ Aanbevolen door Lonely Planet

✓ Onderscheiden als “Best East African Meditation Travel Company” door de Benelux Enterprise Award

✓ Professionele coaches die je meenemen op een inspirerende reis naar binnen

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Het Reisschema

Dag 1

lokaal hotel ArushaJe komt aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. We halen je op en brengen je naar je eerste slaapplaats, Sleep point Inn, een lokale herberg op een rustige plek in Arusha.

Tijdens deze reis kamperen we veel. Met een verblijf in een lokaal hotel op de eerste dag ondersteunen we de lokale bevolking.

Dag 2

Vandaag verkassen we  ‘s ochtends naar Outpost lodge om rustig uit te slapen na een lange reisdag, kennis te maken met elkaar en het Mindful programma in de steigers te zetten; kortom een retreat-ochtend.

Gewapend met een lunch box vertrekken we na afllop naar hot springs, een uurtje rijden.
Temidden van een wat desolaat landschap ontspringt een warm water bron, die vervolgens natuurlijk op zoek gaat naar lager gelegen grond om in een poel te eindigen. Wanneer je deze poel ingaat, beginnen er hele kleine visjes aan je voeten te knabbelen, een apart gevoel. Het is natuurlijk ook heerlijk om je met de stroom mee te laten drijven, terwijl je naar de Afrikaanse flora kijkt die zachtjes aan je voorbij glijdt.

We gaan eten in ons favoriete restaurant in Arusha en slapen in Outpost Lodge.

Dag 3

Masai shukaNadat onze toverende safari kok zich bij ons heeft gevoegd, vertrekken we naar Karatu, het laatste moderne stadje voor de gate van Ngorongoro. Alles is rood in Karatu. Rode aarde, rode daken, rode Masai doeken en overal rood stof. Na aankomst gaan we een wandeling maken om de sfeer op te snuiven van een lokaal Masai stadje, de markt op te lopen, een kleurige shuka (Masai doek) te kopen en ergens een kop echte koffie te drinken. Na de warme lunch hebben we een Mindful middag. Welkom in het echte Tanzania.

Je slaapt op het rustige kampeerveld van Flamingo Campsite in lichtgewicht 3 persoons tenten gebaseerd op 2 personen.

Dag 4

Na een Mindful start van de dag gaan we op weg naar de poort van Ngorongoro. Vandaar is het 2,5 uur rijden naar het Masaï dorpje Endonyowas. Endonyowas is een klein dorpje in Ngorongoro waar het Tanzania avontuur van Mindful Adventure is begonnen. We zijn sterk met de mensen verbonden en gaan vandaag ervaren wat hier samen met de Masaï kan ontstaan. Het bijzondere is dat we niet alleen worden uitgenodigd in hun ceremonie maar ook de Masaï uitnodigen in een ritueel of activiteit van ons. Het is iedere keer weer nieuw.

kamperen Ngorongoro TanzaniaIntussen worden de ezels bepakt om later je bagage te dragen als de landcruiser niet meer verder kan en we echt in de bush verdwijnen.

Vannacht slaap je in Olmoti, het eerste bush-kamp.

Dag 5

Je eerste wandeldag begint na het ontbijt. We gaan 5 tot 6 uur lopen naar Bulati en nemen voldoende pauzes tussendoor. Pole pole zeggen de Tanzanianen; geen haast. Het tempo ligt dan ook veel lager dan in het Westen. Tijdens het lopen weven wij alle wandeldagen een Mindful programma dat past bij deze dag, deze groep en het weer.

Bulati is een keten van Masaï boma’s in de kom dan wel aan de voet van een berg. Het ligt idyllisch. Wij overnachten op de rand van het gebied voor de berg, genoemd Embulbul depression. Embulbul is een enorme kuil als gevolg van een geïmplodeerde krater. Tijd en ruimte lijken hier op te houden te bestaan.

Bulati is gedurende de nacht de koudste plek in deze safari. Het is open en daardoor heeft de wind vrij spel. Desondanks is het de moeite waard om ‘s nachts een keer wakker te worden, je tent open te ritsen en naar buiten te kijken.

Dag 6

We staan heel vroeg op (6.25 uur) om na het drinken van een glas water/thee, zittend op een meditatiekussen, het oudste ritueel in de wereld mee te maken. Het licht met zonsopgang is vrijwel altijd betoverend; een hoogtepunt. Daarna frissen we ons op en hebben ontbijt.

Vanuit Bulati maak je de tweede wandeltocht naar Empakai Krater, ca. 3-3,5 uur lopen. Daar lunchen we op de kraterrand om vervolgens via een bijzonder pad door regenwoud in ca. 45 min. naar beneden en 1.15 uur naar boven te klimmen.  In de krater geniet je van de stilte, de sfeer, de geuren, oeroude bomen en mogelijk een groep flamingo’s, bavianen en een diversiteit aan gazelles/antilopes.

Die nacht slaap je op de kraterrand en luister je naar alle onbekende geluiden in de bush. De kans hyena’s te horen huilen is bijzonder groot.

Dag 7

Ngorongoro wandelsafari

Van Empakai loop je in 5 uur naar Akesha Campsite. Halverwege doe je het dorpje Nayobi aan waar we lunchen en extra water kunnen krijgen voor onze verdere tocht. ‘s Avonds slaap je tussen de Acacia bomen aan de rand van Great Rift Valley. Tijdens een deel van de wandelingen lopen we in stilte en krijg je uitleg en suggesties om het contact met jezelf en de natuur te verdiepen.

Dag 8 en 9

wandelsafari NgorongoroVanaf Akesha campsite maak je een adembenemende tocht en afdaling uit het Hoogland van 5 uur. Je loopt langs Great Rift Valley naar Lake Natron. Daar blijf je twee nachten bij Campsite Lengai Lodge om te relaxen.

Als er plek is, heb je hier de mogelijkheid om je tentje te upgraden naar een kamer/huisje. We maken de volgende dag een wandeling naar een doldwaze waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. En natuurlijk bezoeken we ook het bijzondere alkalische meer waar de grootste flamingokolonie van de wereld zijn habitat heeft.

Daarnaast hebben we in Lake Natron rustig de tijd voor een verdiepend Mindful programma.

Dag 10, 11 en 12

Dag 10 vertrekken we naar het beroemdste wildpark ter wereld; de Serengeti. Serengeti betekent eindeloze vlakten. Deze vlakten zijn het thuisland van duizenden wilde dieren. Hier zijn zij “in charge”. Hier zie je ook in alle puurheid de theorie van Darwin voor je neus tot leven komen. De survival of the fittest wordt in de Serengeti een levend feit. Al deze dieren houden ons een spiegel voor van de basale drijfveren van onze eigen mind. Boeiend om met dat bewustzijn hier te zijn en waar te nemen.

Het is sinds kort mogelijk om in Serengeti een wandelsafari te doen onder begeleiding van een ranger. Maar een andere keuze die we kunnen maken is, om in het Noorden te blijven om daar getuige te zijn van de migratie.

In de Serengeti slapen we op een publieke campsite zonder hekken er omheen. Het is sensationeel om wakker te worden van de grazende geluiden van buffels, trappelende hoeven van zebra’s of het gejank van een groep hyena’s.

Dag 12 zakken we langzaam af naar de zuidelijke poort van Ngorongoro om terug te keren naar de bewoonde wereld. We overnachten op Migombani campsite in het stadje Mto Wa Mbu.

Dag 13

Na een mindful ochtendprogramma of een culturele tour en een laatste duik in het zwembad hebben we na de lunch een erg leuke wandeling naar beneden, naar het stadje. Daar halen Rama en de kok ons ergens op om relaxed naar Arusha te tuffen.

Je safari wordt afgesloten in een fijne lodge op de helling van Mount Meru. Ilboru Safari Lodge is een atmosferisch hotel.  Het heeft fijne kamers, een geweldig groot zwembad, twee leuke winkeltjes en een prima menukaart. Een aanrader zijn hier de zelfgebakken tortilla’s met guacamole.

Je kunt hier heerlijk ontspannen en nagenieten van alle bijzondere momenten, de unieke diversiteit van landschappen, de intimiteit van de groep, het nieuwe perspectief dat je is aangeboden, het geweldige team Tanzanianen die van vroeg tot laat voor ons hebben gezorgd.

Mindful safari

Dag 14

Deze ochtend ronden we onze innerlijke ontdekkingsreis af en hebben een laatste deelronde. Afhankelijk van je vliegtijd kun je nog met ons mee om het straatleven van Arusha te ervaren, een modern museum te bezoeken, en/of de lokale markten op te lopen. Je kunt natuurlijk ook in het hotel blijven en daar relaxen bij het zwembad.

We brengen je natuurlijk naar het vliegveld en dan zeggen we:

Safari njema, karibu tena (een goede reis en welkom terug)

Mindful Adventure

Verlenging Usambara Mountains

Het is mogelijk om de safari te verlengen met vier dagen Usambara mountains. Reistijd inbegrepen.

In de Usambara mountains maak je een tweedaagse wandel/klimtocht naar Mambo viewpoint www.mamboviewpoint.com

Dit is een fantastische wandeling waarbij je de eerste nacht verblijft in een klooster in de bergen om de volgende dag verder te gaan en te genieten van een spectaculair uitzicht met een vaak overweldigende zonsondergang bij Mambo viewpoint, waar je vlakbij de nacht doorbrengt.

Extra kosten:
€ 730 pp bij een deelname van twee personen.
€ 599 pp vanaf een deelname van drie personen.

De kosten van deze reis

Hear the Voice of Silence  vindt plaats in een kleine setting. We vertrekken vanaf 4 personen en hebben een maximum van 9 personen (twee jeeps).

Kosten: € 3.595 per persoon

Inbegrepen:

 • het mindfulness- coachingsprogramma
 • alle entreegelden voor nationale parken en wandelkosten
 • alle kampeerkosten en hotels in Tanzania
 • complete kampeeruitrusting
 • alle maaltijden en water
 • koffie, thee en vruchtensappen
 • alle transportkosten per Toyota Landcruiser, ezels

Niet inbegrepen:

 • je vliegticket
 • je visum voor Tanzania ($ 50)
 • een paar maaltijden op momenten dat je “vrij” bent, zoals in Arusha en Mto Wa Mbu
 • alcoholische- en frisdranken
 • fooien voor de gids/chauffeur, kok, lokale gidsen per groep

Vertrekdata van deze reis (14 dagen)

✓ Vrijdag 26 juli t/m 8 augustus 2024. Optioneel verlenging hike Usambara Mountains 9 t/m 12 augustus 2024

Heb je een vraag over deze reis? Stel hem hier!