Mannen-retraite – Walk the rhythm of the earth

Met coach Bart Wiegers

Er bestaat een oud Masaï spreekwoord dat Mindful Adventure heeft geïnspireerd tot deze unieke 14 daagse mannen-retraite “Walk the rhythm of the earth”, waarin lopen, kamperen, broederschap en een bijzonder mannen programma centraal staan.

Alleen de wijze man kan de melodie van de aarde dansen.

Alleen een integere man die zichzelf en anderen respecteert, liefheeft, betrouwbaar en tolerant is, zal maximaal kunnen genieten van zijn leven op aarde.

Trainer Bart Wiegers uit Nederland neemt je mee op een avontuurlijke ‘innerlijke’ reis naar die bron waar vanuit als vanzelf je prachtige potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid; liefde, authenticiteit, innerlijk leiderschap, kwetsbaar, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Bart Wiegers biedt naast een 6-daagse wandelsafari een Vision Quest van één dag aan. Een Vision Quest is een intens verblijf in de natuur: alleen, zonder eten, onderdak en afleiding. Je hebt een bosjesman mee voor je veiligheid.

Review

Raymond Zijderhand was mee in sept 2018 en verwoordt zijn ervaring met deze mannen-retraite zo:

“Wauw! Deze mannen-retraite was als een jongensdroom. Negen dagen geleden liepen we als bijna onbekenden voor elkaar de natuur in Afrika in. 7 dagen, 7 mannen, 7 missies, 7 verschillende paden, 7 wandeldagen. En toch liepen we hetzelfde pad. Het pad van kwetsbaarheid, groei, jezelf vinden, je eigen ‘man zijn’ ontdekken. Alleen ons en de rauwe natuur in Afrika. Zonder wifi, zonder de bullshit van thuis, zonder afleidingen. Just me and my process.

En dit was magisch! Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Wat zijn we met elkaar maar ook met onszelf diep gegaan. Iedereen heeft zijn antwoorden gevonden. Iedereen heeft de sleutel van zijn schat gevonden. Wat een mooie spiegels waren we voor elkaar. En wat was er een vertrouwdheid onderling. It feels like brotherhood”.

Werkelijk thuiskomen

Waar kun je meer uitgedaagd worden als man dan in Afrika? Om je angsten aan te kijken, gekieteld te worden je verlangens ruimte te geven en erin te ontspannen, het oerverlangen naar de jacht te beleven en uit te diepen en je te verbinden met jouw unieke tocht op aarde.

Tijdens deze mannen-retraite loop je een oud Masaï pad door de magische, wilde natuur van Ngorongoro Krater Hoogland in Tanzania. Je wordt uitgenodigd ja te zeggen tegen de roep van de wildeman en een onomkeerbare stap te zetten op de weg terug naar innerlijk koningschap. Je komt los van de beperkende overtuigingen die je vrije geest hebben vastgezet in de kleine ruimte die je werd gegeven door je omgeving en door je cultuur.

De natuur in Ngorongoro is adembenemend. In die omstandigheid wordt je met behulp van rituelen, meditaties, natuuroefeningen en sharings in contact gebracht met de unieke man die je in wezen bent. Door je hervonden levenskracht te verbinden met je kwetsbaarheid, ontstaat er een sterk gevoel van verbroedering en werkelijk thuiskomen.

Verlenging Serengeti

Na de afronding van de mannen-retraite keer je terug naar de bewoonde wereld.

Tanzania verlaten zonder een wildpark te bezoeken is eigenlijk ondenkbaar en daarom bieden we de mogelijkheid aan om je safari te verlengen met een driedaags bezoek aan het beroemdste park ter wereld, Serengeti.

Serengeti is beroemd omdat dit het ideale landschap is (eindeloze steppen) om veel dieren te kunnen spotten in hun natuurlijke omgeving. Het “survival of the fittest” principe van Darwin word je hier open en bloot getoond. Het spiegelt veel basisprincipes van onze eigen mind.

Als je verlengt, brengen we je naar Mto Wa Mbu. Dit stadje herbergt een fantastische, relaxte natuurcamping met “stunning” uitzicht op Lake Manyara vanuit het zwembad. Hier breng je de nacht door.

✓ Aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties  (VvKR)

✓ Aanbevolen door Lonely Planet

✓ Onderscheiden als “Best East African Meditation Travel Company” door de Benelux Enterprise Award

✓ Professionele coaches die je meenemen op een inspirerende reis naar binnen

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

logo soul questBart Wiegers

Bart neemt je graag mee in deze unieke mannen-retraite / queste die een overgang betekent naar een nieuwe fase van je leven. Een overgang waarin je gaat ontdekken dat je oude huid de moeite van het bewaren niet meer waard is en waarin je wordt herenigd met je essentiële zelf.  Je voeten maken een reis over het oercontinent Afrika, waarin jij de held wordt van je eigen verhaal!

Als je voor de poort van de Afrikaanse Wildernis staat heb je duidelijk voor ogen waarmee je wilt ‘afrekenen’ in je leven. De bewuste stap door de poort vraagt moed van je om de oude patronen achter je te laten. Vastberaden ben je bereid de Wildeman (de pure levensenergie) in jou weer vrij te laten, je hart volledig te openen en vol zelfvertrouwen te gaan, ook al kom je onderweg ook weerstanden tegen.

Tijdens de rituelen en innerlijke reizen in de Afrikaanse natuur maak je een verbond met je oer man. Je ontmoet zowel de wilde dieren in de natuur als de krachtdieren in je binnenwereld. Ze herinneren je eraan dat jíj de reiziger bent, ook al weet je niet waar je bent of naar toe gaat. In de natuuroefeningen, meditaties en sharings geef je je oude rollen, identiteiten, overtuigingen en gedragingen symbolisch terug aan de aarde, zodat er nieuw leven uit kan ontspringen. Op de website van Soulquest vind je meer informatie over Bart

Het ritme van de aarde

Gedurende de “medicine walks” (waarin je je binnenwereld spiegelt aan de natuur buiten je) door de overweldigende natuur krijgen we zicht op de Mountain of God ofwel Ol Doinyo Lengai. We beginnen het ritme van de aarde te lopen en terwijl de aantrekking van het oude afneemt, komt er ruimte voor de nieuwe jij. Aan de voet van deze berg laat je achter wat je niet langer met je mee wilt dragen en ontmoet je de wijze man die je toegang geeft tot de bron van innerlijke wijsheid.

Je accepteert wie je in het verleden bent geweest, gaat staan voor jouw gevonden waarheid en spreekt je Geschenk uit over de wereld!

Ga met Bart mee op deze avontuurlijke ‘innerlijke’ reis naar jouw unieke oerbron waar vanuit als vanzelf je prachtige potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid, liefde, kwetsbaarheid, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Aho!

Bart begeleidt sinds 2003 Vision Quest’s en zweethutten, en geeft (samen met zijn partner) trainingen en individuele consulten aan mannen en vrouwen.

Het Reisschema mannen-retraite Tanzania

Dag 1 mannen-retraite

Je komt deze mannen-retraite ‘s avonds aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. Je wordt door Mindful Adventure opgehaald en naar een prachtige kampeerplek op Mount Meru gebracht. Bij aankomst worden jullie ontvangen door onze safarikok met eten en staan de tenten klaar.

Tijdens je reis ga je ook een 6 daagse trekking maken. Een trekking is een vermoeiende tocht. Iedere dag loop je een afstand van ongeveer 15 tot 17 km. Soms door vlak gebied, soms loop je gestaag omhoog, soms heuvel op en af. Zorg voor een gemiddeld tot goede conditie.

Karibu Tanzania, karibu Mindful Adventure

retraite tanzania

Dag 2 mannen-retraite

bomen planten tanzaniaNa een relaxed ontbijt Je hebt voor vanmiddag genoeg brandstof nodig om je eerste gezamenlijke taak te volbrengen, namelijk bomen planten in Tanzania. We zijn er trots op dat we toestemming hebben beschadigde gebieden op te knappen in dit authentieke natuurgebied. Inmiddels begint er al een aardig bos te ontstaan van Mindful Adventure en Soul Quest.

Deze dag staat in het teken van landen, kennismaken met Tanzania, je begeleiders en elkaar. Je kunt jezelf als een gast zien die bomen schenkt aan je gastvrouw Tanzania en in feite voor de hele wereld want we hebben heel veel nieuwe bomen nodig om klimaatverandering aan te pakken. Door te planten op Mount Meru wordt bovendien het probleem van bomen kappen niet verplaatst naar een ander gebied. Er werd daar nooit gekapt. Verder kun je met de juiste coördinaten de groei van jullie eigen bomen volgen.

Na afloop neemt de gids jullie mee voor een wandeling naar de waterval van Mount Meru voor een verkoelende douche. Neem even de tijd om je te verwonderen over de prachtige flora en fauna rond de waterval.

Dag 3 mannen-retraite

Vandaag vertrek je na het ochtendprogramma naar Lake Eyasi. Je wordt hier later in de middag welkom geheten op Campsite Datoga door onze gids Gitew. Campsite Datoga kun je wel een desolate plek in the middle of nowhere noemen, ofwel de oude bush van Afrika.

Het is het thuisland van drie “tribes”: Hadzabe, Datoga en Black Smith.
De Black Smith mannen hebben een primitieve, maar professioneel werkzame smederij, waar ze vooral sieraden smeden maar ook pijlpunten voor de Hadzabe tribe.
De Hadzabe bosjesmannen zijn een van de laatste tribes in de wereld die leven van en in de natuur en zullen jullie meenemen op een jachttocht op klein wild. Je gaat je vast voelen als de held in een stripverhaal van Arendsoog. Datoga gidst jullie tijdens je eerste twee wandeldagen in het Zuiden van Ngorongoro.

Aan het eind van de middag hoop ik dat jullie een korte wandeling maken naar Lake Eyasi en daar een mooie zonsondergang zullen beleven.

Dag 4 mannen-retraite

Je brengt eerst een bezoek aan de traditionele Black Smith tribe, die jullie het universele en oeroude ambacht van ijzer smeden zullen tonen (vuur element).
Later op de camping bereidt Bart jullie voor op de unieke ontmoeting met de Hadzabe bosjesmannen en op de mini-queste. De Hadzabe bosjesmannen zijn samen met de bosjesmannen in het Amazonewoud de laatsten in de wereld. De tribe bestaat uit ongeveer 1000 mensen.
Als niemand anders is wildernisman Bart Wiegers erin geslaagd een oprechte en unieke band van wederzijdse broederschap en vertrouwen met hen op te bouwen. De hadzabe leven van de jacht op klein wild. Je mag morgen met hen mee om dit echte avontuur te ervaren.

Hadzabe hunting

Dag 5 mannen-retraite

Queste TanzaniaIn alle vroegte word je opgehaald door Gitew. Hij neemt jullie mee naar een grote Baobab boom waar de Hadzabe mannen en vrouwen zich verzamelen. Na een ontspannen kennismaking mogen jullie oefenen in het maken van vuur met behulp van hun traditionele vuurboog en krijgen jullie schietles met gebruik van hun zelfgemaakte pijl en bogen.

Daarna word je meegenomen op jacht naar klein wild. In een soort Arendsoog-achtig avontuur zul je af en toe flink moeten rennen om de Hadzabe bij te houden. Je springt over beekjes, schramt je aan struikgewas en klimt over rotsen. Veel plezier.

’s Middags vertrek je met een Hadzabe-man op je eigen Quest en geef je je over aan het onbekende… Je sluit een uniek verbond met al je voorouders in een ongerept gebied waar 4 miljoen jaar geleden al mens-soorten leefden.

Die nacht breng je door in de bush, waarbij de Hadzabe-man over je veiligheid waakt.

Dag 6 mannen-retraite

integreren

In de ochtend keer je met elkaar terug naar het basiskamp. Rama en Proches hebben ervoor gezorgd dat er een lichte en frisse fruitmaaltijd voor je klaarstaat. Na je terugkomst op de Datoga campsite is er tijd om goed te eten en te chillen en jullie ervaringen en nieuwe inzichten met elkaar te delen en te integreren.

Dag 7 mannen-retraite

Deze wandeldag start bij de kleine “Gate Endamaghay” in het zuiden van Ngorongoro. Hier ontmoet je de Datoga gids en zijn ezels. De ezels zullen de bagage en keukenspullen voor een nacht voor je dragen. Je loopt door een ruig gebied met prachtige uitzichten. De wandeling is zo’n 6 uur naar het bushcamp Mti Moja. Hier overnacht je.

Dag 8 mannen-retraite

Je tweede wandeldag betekent opnieuw een afstand van 6-7 uur. Na een prachtige tocht door het bijzondere landschap wordt je opgepikt door Rama bij de weg richting Ngorongoro Krater. Hij brengt je naar Campsite Olmoti in het midden/noorden van Ngorongoro. Olmoti is een bushcamp vlakbij een Masaï stadje en genoemd naar de kleine krater waaraan het stadje ligt. Daar kun je uitpuffen van de tippel die je hebt gemaakt en ongestoord genieten van een avondprogramma.

Dag 9 mannen-retraite

In de ochtend maken jullie kennis met je Masaï gids en ezelverzorgens en vertrekken jullie te voet naar Bulati. Bulati is een authentieke Masaï boma dat prachtig ligt in de beschutte kom van een gebergte. Daar kun je een bezoek brengen aan een lokale school en een traditionele boma als je dat wilt. Je brengt hier de nacht door op een van de mooiste plekken ter wereld. Het advies is om vroeg op te staan (6.25 uur), water te drinken en ongewassen te gaan zitten met zicht op de boma, om getuige te zijn van een van de oudste rituelen ter wereld, het ontwaken van een Masaïdorp.  Het licht in de avond en ochtend is vaak betoverend. Bulati is de koudste plek in je safari. Er wordt een vuur gemaakt om je aan te warmen.

Tanzania trekking

Dag 10 mannen-retraite

De vierde wandeldag zal gaan van Bulati naar Empakai Krater. Het is ongeveer 3,5 uur lopen over 9 heuvels. Na aankomst bij de krater is er tijd om te rusten en te lunchen, waarna we jullie aanraden het tropisch regenwoud pad naar de krater af te lopen en die omgeving beneden te benutten voor een mooie innerlijke reis. Vaak wordt je gezelschap gehouden door flamingo’s, bavianen, bushbocks en andere gazelles.

‘s Avonds kampeer je op de kraterrand in de wilde natuur. Er zijn luipaarden in het gebied, soms leeuwen en zeker waterbuffels.

Dag 11 mannen-retraite

Het is 4 uur lopen naar Akesha Campsite vlakbij het Masaï dorp Nayobi, waar extra water en voedsel zal worden ingekocht. Je kunt hier ook frisdrank krijgen en genieten van het uitzicht.

We kopen een geit op de markt, die dezelfde avond onder leiding van ervaren Masaï mannen zal worden geslacht en bij een groot vuur gebraden. Na de gezamenlijke maaltijd delen we de intense ervaringen bij het vuur. ‘s Avonds slaap je voor het laatst onder de acaciabomen in het wild.

Dag 12 mannen-retraite

Je laatste wandeldag naar Lake Natron is aangebroken. Vroeg in de ochtend vertrek je vanwege de warmte die je beneden in het dal gaat ervaren. Draag een hoed of pet. Je wandeling zal verlopen langs een prachtig stuk van Great Rift Valley, de scheur die door Afrika loopt. Reken op 5 uur.

Beneden bij de rivier zul je door de jeep worden opgehaald en naar een fijne campsite (Lengai Lodge), middenin de woestijn worden gebracht. Daar kun je als je wilt, genieten van een koud biertje. Er is een zwembad met natuurwater uit de waterval, waarin je heerlijk kunt afkoelen.

Dag 13 mannen-retraite

‘s Ochtends staan honderden flamingo’s je op te wachten in het alkalische Lake Natron om met hun snurkende geluidjes en karakteristieke bewegingen je aandacht af te leiden van het bijzonder prachtige landschap. Mogelijk kom je onderweg girafffes of zelfs kamelen tegen.

Fijn is het om die middag de speelse en vrolijke klautertocht te ondernemen naar de romantische waterval van Lake Natron. Het zou wel eens het speelse kind in je wakker kunnen maken. Enjoy!

Deze middag/avond ronden jullie het mannenprogramma en deze safari af.

Dag 14 mannen-retraite

Onvermijdelijk wordt vanochtend het kamp afgebroken. Vriendelijke assistenten van Lengai Lodge komen tevoorschijn en helpen Rama en Proches bij het afbreken en inpakken.
Het is je laatste reisdag vandaag naar Kilimanjaro airport.

Het is ook mogelijk dat je de safari hebt verlengd met Serengeti of Tarangire. Dan rijden we je naar Mto Wa Mbu om daar de avond en nacht op een fijne campsite door te brengen. De volgende dag vertrek je naar het wildpark van jouw keuze.

Leeuw Serengeti

De kosten van deze reis

De kosten van deze reis bedragen € 3.695 per persoon

Inbegrepen:

 • het coachingsprogramma persoonlijk leiderschap
 • alle entreegelden voor nationale parken, wandelkosten, activiteiten
 • alle hotel- en kampeerkosten
 • complete kampeeruitrusting
 • alle maaltijden en water
 • koffie, thee en vruchtensappen tijdens het kamperen
 • alle transport per Toyota Landcruiser en ezels

Niet inbegrepen:

 • je vliegticket
 • je visum voor Tanzania ($ 50,-)
 • fooien voor de gids/chauffeur, kok, lokale gidsen per groep
 • een paar maaltijden op momenten dat je “vrij” bent, zoals de laatste dag in Kia Lodge of na de vliegreis.
 • alcoholische- en frisdranken

Verlenging Serengeti (3 dagen)

€ 989 pp vanaf 2 mannen

Inclusief:
* entree van de parken
* twee overnachtingen in Serengeti
* alle extra maaltijden
* extra dag(en) landcruiser

Exclusief:
* alcoholische- en soft drankjes
* fooien

Vertrekdata van deze reis

Zaterdag 11 t/m vrijdag 24 januari 2025. Optioneel: verlenging Serengeti t/m 26 januari 2025

Heb je een vraag over deze reis? Stel hem hier!