Mannen-retraite – VrijMensZijn

Met coach Erik Spaans

Coach Erik Spaans uit Nederland neemt je mee op een avontuurlijke ‘innerlijke’ reis naar die bron waar vanuit als vanzelf je prachtige vrije potentieel als mens en man opborrelt: wijsheid; liefde, authentiek leiderschap, kwetsbaar, integriteit, passie, vertrouwen en kameraadschap die ontstaan vanuit een diepere ontspanning.

Ben je bereid samen met Erik, jezelf en elkaar uit te dagen en te bekrachtigen, nieuwsgierig, open en kwetsbaar?
En hoe groot is je verlangen om je rollen en maskers af te pellen om het vrije mens te worden en te zijn die je ware natuur is?

Ware vrijheid vind je niet door het huidige moment te ontvluchten, maar door onverschrokken in haar verborgen diepten te duiken.
Misschien dat we daar alle rust, liefde en acceptatie vinden, die we altijd “daarbuiten” hebben gezocht.

Jeff Foster

Review: Wild thing Tanzania

Ron Maas was mee in sept 2023 en verwoordt zijn ervaring met de mannen-retraite bij Erik Spaans zo:

“De reis en de lokale mensen lieten me zien dat met openheid in contact in het nu, en met wijsheid in het moment, het leven heerlijk relatief is en een goddelijke komedie. Het land, de mensen, de geur, de kleur, het geluid van Afrika en specifiek “wild thing” Tanzania brachten mij dichter bij de bron van vrede in mij.”

Werkelijk thuiskomen

Waar kun je meer uitgedaagd worden als man dan in Afrika? Om je angsten aan te kijken, gekieteld te worden je verlangens ruimte te geven en erin te ontspannen, en je te verbinden met jouw unieke tocht naar VrijMensZijn op aarde.

Tijdens deze mannen-retraite loop je gedurende 6 dagen een oud Masaï pad door de magische, wilde natuur van Ngorongoro Krater Hoogland in Tanzania. Je wordt uitgenodigd een onomkeerbare stap te zetten op de weg terug naar innerlijke vrijheid.

“Ik heb in Tanzania op alle denkbare lagen een verbinding gevoeld met het leven en ook het bewustzijn dat wij zijn. Het is bijna onmogelijk om niet in het hier en nu te zijn en mee te stromen met dat wat er is in het moment”.
“Erik Spaans”

De natuur in Ngorongoro is adembenemend. In die omstandigheid wordt je met behulp van rituelen, meditaties, natuuroefeningen en sharings in contact gebracht met de unieke man die je in wezen bent. Door je hervonden levenskracht te verbinden met je kwetsbaarheid, ontstaat er een sterk gevoel van verbinding met je broeders.

“Vrijheid is het gevolg van het re-trainen van je geest om het leven te verwerken zoals het is, in plaats van hoe je denkt dat het zou moeten zijn”
Wayne Dwyer

Thuiskomen in de natuur

Verlenging Serengeti

Na de afronding van de mannen-retraite keer je terug naar de bewoonde wereld.

Tanzania verlaten zonder een wildpark te bezoeken is eigenlijk ondenkbaar en daarom bieden we de mogelijkheid aan om je safari te verlengen met een driedaags bezoek aan het beroemdste park ter wereld, Serengeti.

Serengeti is beroemd omdat dit het ideale landschap is (eindeloze steppen) om heel veel dieren te kunnen spotten in hun natuurlijke omgeving. Het “survival of the fittest” principe van Darwin word je hier open en bloot getoond. Het spiegelt veel basisprincipes van onze eigen mind.

Als je verlengt, ga je op dag 14 van Lake Natron naar de Serengeti in plaats van naar het vliegveld. Je reis wordt dus met 2 dagen verlengd maar je bezoek aan Serengeti omvat drie dagen.

✓ Aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties  (VvKR)

✓ Aanbevolen door Lonely Planet

✓ Onderscheiden als “Best East African Meditation Travel Company” door de Benelux Enterprise Award

✓ Professionele coaches die je meenemen op een inspirerende reis naar buiten en naar binnen

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Over Erik Spaans – vrij mens zijn

Erik: “Zijn we als mannen in staat om echt te luisteren naar elkaar, te ondersteunen, uit te dagen, plezier te maken en te dansen, maar ook scherp en helder te zijn naar elkaar, uit te dagen tot groei, en authentieke kracht?

Zijn we bereid ons eigen perspectief op waarheid te onderzoeken en volwassen verantwoordelijkheid te nemen voor wat zich dan laat zien?”

Andere mannen over Erik Spaans: “Erik is zeer betrokken bij het mannenwerk in Nederland. Iemand die met zijn talenten de wereld een mooiere plek wil maken door mannen dichter bij hun essentie te laten komen in verbinding met elkaar. Met zijn toewijding, creatiekracht en ondernemerschap organiseert hij vele mooie activiteiten en nieuwe ideeën, zoals de Mannen Initiatie, de Lotus Vuur Zweethutceremonie (voor mannen èn vrouwen) een eigen Mannenfestival en bijzonder is het om bij te laten dragen op basis van een eigen gift.”

“Erik is een man met een groot, liefdevol hart, eerlijk en eigenwijs. En hij kan een mooie spiegel zijn als je, zoals ik, moeite hebt met autoriteit. Want Erik is voor mij zowel open, kwetsbaar, liefdevol, maar hij kan ook kort van stof en recht door zee zijn. Een (bege)leider die graag de touwtjes in handen heeft en toch een sfeer schept van openheid naar andere perspectieven”.

Erik Spaans vrij mens zijn

Het Reisschema mannen-retraite Ngorongoro Tanzania

Dag 1 mannen-retraite

Je komt deze mannen-retraite ‘s avonds aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. Je wordt door Mindful Adventure opgehaald en naar een prachtige kampeerplek op Mount Meru gebracht. Bij aankomst worden jullie ontvangen door onze safarikok met eten en staan de tenten klaar.

Tijdens je reis ga je ook een 6 daagse trekking maken. Een trekking is een vermoeiende tocht. Iedere dag loop je een afstand van ongeveer 15 tot 17 km. Soms door vlak gebied, soms loop je gestaag omhoog, soms heuvel op en af. Zorg voor een gemiddeld tot goede conditie.

“Enjoy the ride”

retraite tanzania

Dag 2 mannen-retraite

bomen planten tanzaniaVoor vanmiddag heb je genoeg brandstof nodig om je eerste gezamenlijke taak te volbrengen, namelijk bomen planten in Tanzania. We zijn er trots op dat we toestemming hebben beschadigde gebieden op te knappen in dit authentieke natuurgebied. Inmiddels begint er al een aardig bos te ontstaan van Mindful Adventure en Soul Quest en nu dus ook Vrij mens zijn.

Deze dag staat in het teken van landen, kennismaken met Tanzania, je begeleiders en elkaar. Je kunt jezelf als een gast zien die bomen schenkt aan je gastvrouw Tanzania en in feite voor de hele wereld want we hebben heel veel nieuwe bomen nodig om klimaatverandering aan te pakken. Door te planten op Mount Meru wordt bovendien het probleem van bomen kappen niet verplaatst naar een ander gebied. Er werd daar nooit gekapt. Verder kun je met de juiste coördinaten de groei van jullie eigen bomen volgen.

Na afloop neemt de gids jullie mee voor een wandeling naar de waterval van Mount Meru voor een verkoelende douche. Neem even de tijd om je te verwonderen over de prachtige flora en fauna rond de waterval.

Dag 3 mannen-retraite

Vandaag vertrek je na het ochtendprogramma naar Lake Eyasi. Je wordt hier later in de middag welkom geheten op Campsite Datoga door onze gids Gitew. Campsite Datoga kun je wel een desolate plek in the middle of nowhere noemen, ofwel de oude bush van Afrika.

Het is het thuisland van drie “tribes”: Hadzabe, Datoga en Black Smith. De Black Smith mannen hebben een primitieve, maar professioneel werkzame smederij, waar ze vooral sieraden smeden maar ook pijlpunten voor de Hadzabe tribe.

De Hadzabe bosjesmannen zijn een van de laatste tribes in de wereld die leven van en in de natuur en zullen jullie meenemen op een jachttocht op klein wild. Je gaat je vast voelen als de held in een stripverhaal van Arendsoog. Datoga gidst jullie tijdens je eerste twee wandeldagen in het Zuiden van Ngorongoro.

Aan het eind van de middag hoop ik dat jullie een korte wandeling maken naar Lake Eyasi en daar een mooie zonsondergang zullen beleven.

Dag 4 mannen-retraite

Je brengt eerst een bezoek aan de traditionele Black Smith tribe, die jullie het universele en oeroude ambacht van ijzer smeden zullen tonen (vuur element). Daarna maak je kennis met de Datoga tribe. Kenmerkend voor deze tribe is de polygame leefstijl. Een mooi moment om bijvoorbeeld stil te staan bij mannelijke sexualiteit. Ook de rest van de dag heeft ruimte voor een mooi mannen programma.

Hadzabe hunting

focus mannen retraite Tanzania

Dag 5 mannen-retraite

Queste TanzaniaIn alle vroegte word je opgehaald door Gitew. Hij neemt jullie mee naar een grote Baobab boom waar de Hadzabe mannen en vrouwen zich verzamelen. Na een ontspannen kennismaking mogen jullie oefenen in het maken van vuur met behulp van hun traditionele vuurboog en krijgen jullie schietles met gebruik van hun zelfgemaakte pijl en bogen.

Daarna word je meegenomen op jacht naar klein wild. In een soort Arendsoog-achtig avontuur zul je af en toe flink moeten rennen om de Hadzabe bij te houden. Je springt over beekjes, schramt je aan struikgewas en klimt over rotsen. Veel plezier.

Vervolg dag 5 mannen-retraite

integreren

In de middag keer je met elkaar terug naar het Datoga basiskamp. Na je terugkomst op de Datoga campsite is er tijd om te chillen en jullie ervaringen en nieuwe inzichten met elkaar te delen en te integreren.

Dag 6 mannen-retraite

Deze wandeldag start bij de kleine “Gate Endamaghay” in het zuiden van Ngorongoro. Hier ontmoet je de Datoga gids en zijn ezels. De ezels zullen de bagage en keukenspullen voor een nacht voor je dragen. Je loopt door een ruig gebied met prachtige uitzichten. De wandeling is zo’n 6 uur naar het bushcamp Mti Moja. Hier overnacht je.

Dag 7 mannen-retraite

Je tweede wandeldag betekent een afstand van 5-6 uur. Na een prachtige tocht door het bijzondere landschap wordt je opgepikt door Rama bij de weg richting Ngorongoro Krater. Hij brengt je naar Campsite Olmoti in het midden/noorden van Ngorongoro. Olmoti is een bushcamp vlakbij een Masaï stadje en genoemd naar de kleine krater waaraan het stadje ligt. Daar kun je uitpuffen van de tippel die je hebt gemaakt en ongestoord genieten van een avondprogramma.

Dag 8 mannen-retraite

In de ochtend maken jullie kennis met je Masaï gids en ezelverzorgens en vertrekken jullie te voet naar Bulati. Bulati is een authentieke Masaï boma dat prachtig ligt in de beschutte kom van een gebergte. Daar kun je een bezoek brengen aan een lokale school en een traditionele boma als je dat wilt. Je brengt hier de nacht door op een van de mooiste plekken ter wereld. Het advies is om vroeg op te staan (6.25 uur), water te drinken en ongewassen te gaan zitten met zicht op de boma, om getuige te zijn van een van de oudste rituelen ter wereld, het ontwaken van een Masaïdorp.  Het licht in de avond en ochtend is vaak betoverend. Bulati is de koudste plek in je safari. Er wordt een vuur gemaakt om je aan te warmen.

Tanzania trekking

Dag 9 mannen-retraite

De vierde wandeldag zal gaan van Bulati naar Empakai Krater. Het is ongeveer 3,5 uur lopen over 9 heuvels. Na aankomst bij de krater is er tijd om te rusten en te lunchen, waarna we jullie aanraden het tropisch regenwoud pad naar de krater af te lopen. Vaak wordt je beneden gezelschap gehouden door flamingo’s, bavianen, bushbocks en andere gazelles.

‘s Avonds kampeer je op de kraterrand in de wilde natuur. Er zijn luipaarden in het gebied, soms leeuwen en waterbuffels.

Dag 10 mannen-retraite

Het is 4 uur lopen naar Akesha Campsite vlakbij het Masaï dorp Nayobi, waar extra water en voedsel zal worden ingekocht. Je kunt hier ook frisdrank krijgen en genieten van het uitzicht.

We kopen een geit op de markt, die dezelfde avond onder leiding van ervaren Masaï mannen zal worden geslacht en bij een groot vuur gebraden. Na de gezamenlijke maaltijd delen we de intense ervaringen bij het vuur. ‘s Avonds slaap je voor het laatst onder de acaciabomen in het wild.

Dag 11 mannen-retraite

Je laatste wandeldag naar Lake Natron is aangebroken. Vroeg in de ochtend vertrek je vanwege de warmte die je beneden in het dal gaat ervaren. Draag een hoed of pet. Je wandeling zal verlopen langs een prachtig stuk van Great Rift Valley, de scheur die door Afrika loopt. Reken op 5 uur.

Beneden bij de rivier zul je door de jeep worden opgehaald en naar een fijne campsite (Lengai Lodge), middenin de woestijn worden gebracht. Daar kun je als je wilt, genieten van een koud biertje. Er is een zwembad met natuurwater uit de waterval, waarin je heerlijk kunt afkoelen.

Dag 12 mannen-retraite

‘s Ochtends staan honderden flamingo’s je op te wachten in het alkalische Lake Natron om met hun snurkende geluidjes en karakteristieke bewegingen je aandacht af te leiden van het bijzonder prachtige landschap. Mogelijk kom je onderweg girafffes of zelfs kamelen tegen.

Fijn is het om die middag de speelse en vrolijke klautertocht te ondernemen naar de romantische waterval van Lake Natron. Het zou wel eens het speelse kind in je wakker kunnen maken. Enjoy!

Deze middag/avond ronden jullie het mannenprogramma en deze safari af.

Dag 13 en dag 14 – de groep splitst

Onvermijdelijk wordt vanochtend het kamp afgebroken. Vriendelijke assistenten van Lengai Lodge komen tevoorschijn en helpen Rama en Proches bij het afbreken en inpakken.
Voor de mannen die niet naar Serengeti
gaan is dit de dag dat zij terugkeren naar de bewoonde wereld. We droppen je samen met je coach op een fantastische campsite in Mto Wa Mbu met een luxe zwembad, reuze baobab, gezellige bar, kampvuur, goede voorzieningen om het stof van je kleren te schudden en alle ervaringen te integreren. Morgen keer je terug naar Arusha, om via Kilimanjaro airport terug te keren naar huis.

Leeuw Serengeti

Dag 13, 14, 15 en 16 De Verlenging naar Serengeti

De mannen die twee dagen hebben verlengd om drie dagen naar Serengeti gaan, nemen op dag 13 afscheid van de andere mannen en trekken vanuit Lake Natron naar het Noorden van de Serengeti. Na het passeren van de poort begint het speuren naar wilde dieren tot zij zijn aangekomen bij Lobo campsite. Om een campsite in de Serengeti staan geen hekken. Dat is juist zo gaaf. Zo kan er opeens in het maanlicht een zebra naast je tent staan te grazen. Op dag 15 verlaten de mannen Serengeti en worden naar de bewoonde wereld teruggebracht om daar in de avond op dezelfde campsite alle ervaringen te integreren. Op dag 16 keren zij terug naar Arusha om naar huis terug te vliegen.

De kosten van deze reis

De kosten van deze reis bedragen € 3.695 per persoon

Inbegrepen:

 • het coachingsprogramma persoonlijk leiderschap
 • alle entreegelden voor nationale parken, wandelkosten, activiteiten
 • alle hotel- en kampeerkosten
 • complete kampeeruitrusting
 • alle maaltijden en water
 • koffie, thee en vruchtensappen tijdens het kamperen
 • alle transport per Toyota Landcruiser en ezels

Niet inbegrepen:

 • je vliegticket
 • je visum voor Tanzania ($ 50,-)
 • fooien voor de gids/chauffeur, kok, lokale gidsen per groep
 • een paar maaltijden op momenten dat je “vrij” bent, zoals de laatste dag in Kia Lodge of na de vliegreis.
 • alcoholische- en frisdranken

Verlenging Serengeti (3 dagen)

€ 989 per persoon vanaf 2 mannen

Inclusief:
* entree van de parken
* twee overnachtingen in Serengeti
* alle extra maaltijden
* extra dag(en) landcruiser

Exclusief:
* alcoholische- en soft drankjes
* fooien

Vertrekdata van deze reis

Vrijdag 21 juni  t/m donderdag 4 juli 2024. Optioneel: verlenging Serengeti t/m zaterdag 6 juli

Heb je een vraag over deze reis? Stel hem hier!