cheetah-maasai-mara-kenya-dots-by-adri-de-visser

Queen of the Hunt

Filmtip!
Dit najaar wereldwijd te zien bij National Geographic Wild

We zijn momenteel op safari maar kort voor ons vertrek kwam deze prachtige natuurdocumentaire van Jochem van Rijs in beeld. Kans om de Cheeta opnieuw in het zonnetje te zetten.

Jochem van Rijs maakt al 20 jaar natuurfilms. Queen of the Hunt is zijn derde cheetafilm. In een oude omgebouwde landrover 200 reed hij de afgelopen jaren duizenden uren door de Serengeti in Tanzania, vooral in de vroege uurtjes om de toeristen voor te zijn. De cheeta’s gaan het niet redden zegt hij in een interview met de VPRO. Ieder jaar wordt het moeilijker om een cheeta te vinden in Serengeti. Toeristen hebben een cheeta op hun bucketlijst staan. Chauffeurs staan onder hoge druk en doen er alles aan om de cheeta te vinden. De toeristen worden gevolgd door hyena’s en gieren die de prooi van een cheeta inpikken. De cheeta jaagt overdag en heeft een hoge catch rate nodig om te overleven.

foto's Adri de Visser

foto’s Adri de Visser

Dat wordt steeds moeilijker als hun locatie wordt verraden.

Ook vertelt hij dat het gedrag van cheeta’s hierdoor verandert. Waar zij hun prooi altijd eerst doden voor zij beginnen te eten, beginnen zij nu al te eten terwijl de prooi nog leeft. “Uit pure haast”: zegt van Rijs.

De film gaat vooral over jonge cheeta’s die leren overleven en dus leren jagen. Tijdens de film zie je hoe de jonge dieren van knuffeltjes die niet kunnen doden van het ene op het andere moment veranderen in een beest wat heel goed kan doden.

Een korte impressie vind je hier:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.