persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap, mag dat?

 “Ja Alina”: zegt vriend en gids Rama. “Als mij iets vervelends overkomt, houd ik me niet bezig met de redenen waarom, het achterom kijken naar het verleden, het klagen hierover of het beschuldigen van anderen. Ik richt me direct op de oplossing. Het is nu eenmaal al gebeurd”.

Persoonlijk leiderschap is voor mij de vaardigheid om leiding te geven aan mijn eigen brein en deze aan te sturen in de richting van mijn gewenste toekomst. Ik heb net als jij een unieke, creatieve, intelligente potentie die, mits aangesproken, een zelf drijvende kracht is in mijn persoonlijkheid. Wat mij daarbij lang in de weg zat, was de vreemde gewaarwording dat het niet echt van mezelf leek te mogen.

Mag je zomaar denken wat je wilt? Mag je tegen jezelf zeggen: “Hee zo is het wel genoeg ja, dat pad hebben we lang genoeg gelopen. Laten we eens deze kant opgaan”. Het was alsof ik mezelf niet echt bij de hand mocht nemen en het was alsof er een krachtige boodschap in me woonde die zei: je bent pas echt en authentiek als je klakkeloos je gedachten en gevoelens volgt. Het is heel lang niet in me opgekomen dat er een regisseur in mij huist.

Er is nog nooit een band geplakt door van het lek te balen

                                                                  Roel Meijvis

persoonlijk leiderschapIn strijd met hoe de dingen zijn

We volgen te vaak overtuigingen en gedachten die ons niet verder helpen. Als we erop gaan letten, gaan we merken dat we voortdurend in strijd zijn tegen hoe de dingen zijn, waardoor we chronisch ontevreden dreigen rond te lopen. Wat gebeurt er nou eigenlijk als we ermee stoppen de realiteit tegen te spreken? Ik heb ontdekt dat ik iedere keer weer nieuwe keuzes kan maken rond de dingen die me overkomen. Ik kan niet voorkomen dat me dingen overkomen, maar ik kan er wel voor kiezen de verandering die ik wens niet te verwachten van anderen of van “het leven” maar zelf verantwoordelijkheid te nemen en van daaruit keuzes te maken. Om de een of andere reden word ik hierdoor helderder, vriendelijker, zorgelozer en liefdevoller.

Authentiek zijn

Ik heb ontdekt dat het essentieel is voor persoonlijk leiderschap om me los te maken van de aangeleerde passiviteit en afhankelijkheid van omstandigheden van buitenaf. Wanneer ik het idee begin los te laten dat ik afhankelijk ben van perfecte levenscondities om gelukkig en ontspannen te kunnen zijn, ontstaat de noodzakelijke ruimte van binnen om op een authentieke en krachtige wijze in het leven te staan. Van daaruit kan ik leiding geven aan mijzelf, anderen en aan de koers van het bedrijf waar ik deel van uitmaak.

Lopend de bush in, hoezo?

Om je eigen, vaak onbewuste, afhankelijkheden aan te kijken, helpt het om lopend de bush van Tanzania in te gaan en te laten schudden aan die perfecte levenscondities waarin wij leven en zijn opgegroeid in het westen. Tanzania is chaotisch, ongeorganiseerd, wild en daarmee onvoorspelbaar. De natuur is “in charge” en de omstandigheden zijn uitdagend. Er is daar vaak geen afleiding, geen internet en geen comfort. Kortom, het perfecte decor voor het eerlijk aankijken van de momenten waarop je in verzet gaat met de realiteit. Maar zeker ook het perfecte decor om tegen je neiging aan te lopen om de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt buiten je te leggen.

persoonlijk leiderschap

Je brein is je dienaar

Hoe meer je loskomt van alle afhankelijkheden waarin je jezelf hebt vastgezet, hoe meer je ontdekt dat je heel veel aankunt. Het maakt je vrijer en goedlachs wanneer er een hobbel (meestal geen berg) op je pad wordt gebracht. Je wrijft in je handen van nieuwsgierige spanning naar die onverwachte en dus avontuurlijke situatie waarin je plotseling bent beland in plaats van te gaan jeremieren. Vol verwachting klopt je hart naar wat die verandering je gaat brengen, in plaats van angstig en wantrouwend uit te roepen dat dit nooit had mogen gebeuren.

Ik geloof dat de tijd rijp is om massaal in te zien dat ons brein onze dienaar is en niet andersom. Maar dat we die geprogrammeerde computer de weg zullen moeten wijzen uit dat doolhof van beperkende gedachten, die er in het verleden en in onze onschuld in zijn geslopen.

Mindful Adventure heeft je veel te geven op het gebied van persoonlijk leiderschap, terwijl je ondertussen het nuttige met het aangename, van een safari met alles erop en eraan, verenigt.

En als je mij niet gelooft, luister dan nog even naar Sadhguru, die uitlegt dat je veel invloed hebt op je bestemming.

Karibu (welkom)!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.