Masai zijn herders die in harmonie leven met de natuur

De Masai zijn een van 125 stammen die Tanzania rijk is. Men vermoedt dat zij oorspronkelijk uit Sudan komen. Ze zouden via de Nijl naar Kenia zijn getrokken en van daar naar het noorden van Tanzania.

De reden van deze migratie is te vinden in hun nomadische leefstijl. Masai zijn veetelers ofwel herders. In het zoeken naar graslanden voor hun koeien en geiten trekken ze van gebied naar gebied.

In Tanzania vind je de Masai vooral in Ngorongoro en Serengeti. Ze wonen in groepen bij elkaar in lemen hutten die tezamen een boma worden genoemd.

De Masai die in en buiten de Ngorongoro conservation area leven, zijn een belangrijke toeristische attractie vanwege hun bijzondere leefstijl, kleurige shuka’s en trotse houding. Helaas profiteren zij zelf weinig van hun bekendheid.

Ngorongoro is een nationaal park dat door de overheid wordt beschermd als authentiek natuurgebied. De Masai mogen hier blijven wonen maar mogen het gebied niet cultiveren. Dat betekent bijvoorbeeld geen landbouw en geen handel. Hierdoor hebben de Masai nauwelijks bronnen van inkomsten en leven zoals zij dit zelf noemen in “hardship” (veel ontberingen). Vaak hebben zij niet meer dan een beker melk per dag en/of een beetje Ugali (maïsmeel met water).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.