open heart

Als het mannenhart open gaat is alles mogelijk

Ik ga met mijn zoon en zijn vriendin naar Ikea. Hij heeft een kamer gevonden in Amsterdam en er is het een en ander aan spullen nodig. Zijn vriendin wijst naar een houten tafeltje wat zo uit de kleuterklas lijkt te komen. Ze is er weg van. Ik zie mijn zoon worstelen. Hij vindt het helemaal niks maar wat een moeite kost het hem om nee tegen haar te zeggen. Uiteindelijk wint het bewustzijn dat het zijn huis is en wringt hij eruit dat hij het een tafel voor de zeven dwergen uit Sneeuwwitje vindt. Opgelucht haal ik adem.

In Serengeti verliezen we een band van de trailer. Het gevolg is dat we midden in het wildpark alle bagage vanuit de trailer naar het dak van de jeep moeten verhuizen. Een mannelijke klant maakt aanstalten de jeep uit te gaan om de chauffeur en de kok te helpen.
Op dat moment roept zijn vrouw: “Wat ga jij doen”? De hand die al om de deurklink ligt wordt angstvallig teruggetrokken. Zij kijkt hem strijdbaar aan. Hij kijkt onzeker terug. “Ik ga de mannen even helpen”: zegt hij. “Nee dat ga jij niet, jij gaat deze auto niet uit”: is het felle antwoord. Op dat moment zie ik de woede in zijn gezicht verschijnen,  vermengd met een hevige tweestrijd. Het bevalt hem absoluut niet dat hij publiekelijk als man wordt gecommandeerd maar tegelijkertijd gaat hij liever niet tegen haar wens in. Een flink aantal spannende seconden gaan voorbij. Dan werpt hij een laatste boze blik op haar, rukt de deur zonder iets te zeggen open en gaat aan de slag. Het ging hem net te ver. Opnieuw haal ik opgelucht adem.

Mijn man heeft vannacht een droom gehad. Hij droomt dat hij een héél groot glas sinaasappelsap inschenkt. Iemand naast hem (ben ik dat?) zegt: “Zo, schenk jij jezelf zo’n groot glas in”? Hij kijkt en ziet dat het sinaasappelsap uit zo’n fles met heel duur biologisch sap komt. Hij voelt zich meteen schuldig en gooit een deel van het sap terug in de fles. De persoon naast hem (ben ik dat alweer?) verliest kennelijk alle respect voor hem en reageert: “nou zeg, gooi jij dat nou terug omdat ik er iets van zeg? Belachelijk”! De hele volgende dag is mijn man niet te pruimen. “Iemand geeft kritiek en als ik me daar dan iets van aantrek, krijg ik het nog erger over me heen: zegt hij humeurig”. Schuldbewust kijk ik hem aan.

De eerste 15 jaar van ons samenzijn liet hij het vaak weerloos over zich heen komen, deed eindeloos zijn best mij tevreden te stellen. Vrouwvriendelijk noemde hij dat. Vaak lukte dat natuurlijk helemaal niet. In feite wilde ik helemaal niet zo’n vrouwvriendelijke man. Ik verlangde naar een man die krachtig in zichzelf geworteld stond en van daaruit contact maakte.
Sinds hij jaren geleden begon met het deelnemen aan mannengroepen, krijg ik de wind van voren als ik weer eens ontevreden en eisend gedrag vertoon of nog beter er is ruimte voor zonder dat hij het persoonlijk maakt of meteen gaat lopen pleasen. Opgelucht haal ik adem.

quote byron katieTijdens de emancipatiegolf van vrouwen in de vorige eeuw zagen we al gebeuren dat mannen in hun persoonlijke ontwikkeling achterbleven bij vrouwen. In het gevecht om gelijke rechten zijn mannen weliswaar veranderd van afwezige vaders in mannen die minder uren werken, meer aandacht aan hun kinderen besteden, luiers verschonen en huishoudelijke taken verrichten maar wat ontbrak was het vormgeven aan de persoonlijke ontwikkeling vanuit een eigen zoektocht naar betekenis en zingeving.
Het gevolg daarvan is dat veel mannen in hun relaties en vriendschappen langzaam maar zeker van dominante hanen tot pleasende schaduwen van zichzelf werden, wat vervolgens door de samenleving mannenemancipatie werd genoemd. Wat men niet zag en ziet is dat deze zogenaamde mannenemancipatie een innerlijke leegte verhult. De leegte van iemand die niet staat voor wat zich werkelijk in hem afspeelt, het mannenhart niet laat spreken, laat staan dit inbrengt in contact.
Mijn vader had moeite zichzelf in te brengen in contact, mijn man had/heeft dezelfde moeite en nu zie ik mijn zoon worstelen.
Een krachtig voorbeeld is de ontseksualisering van onze samenleving. Je kijkt als man tegenwoordig wel uit om te fluiten naar een onbekende vrouw, laat staan dat je er voor uitkomt dat je met negen van de tien vrouwen die je op straat tegenkomt naar bed kunt.
Toch is dat wat er van binnen kan spelen. Als therapeut hoor ik meerdere mannen zuchten als het mooie weer aanhoudt en een overdosis aan minirokken de straten kleuren.

Sinds een paar jaar begint er een interessante beweging plaats te vinden in de mannenwereld. Er worden geïnspireerde activiteiten georganiseerd voor mannen om met een frisse blik opnieuw te onderzoeken wat het betekent om man te zijn en hun authentieke kracht te hervinden. De moderne man verlangt ernaar te staan voor wie hij echt is. Dat betekent niet dat er weer opnieuw met de vuist op tafel moet worden geslagen maar dat zij leren zichzelf in te brengen in contact vanuit kwetsbaarheid en ruimte voor wat zich oprecht in henzelf afspeelt. Dat maakt een compleet andere kracht in mannen vrij dan de “autoritaire, nergens bang voor en ik weet alles zo zeker man” waar vrouwen (en de wereld) hun buik van vol hadden en hebben.

Inspirator en begeleider Ralph Nelissen van “The Potential School” droomt het zo:

“Dit is wat moderne mannen onder elkaar te doen hebben, kwetsbaar en krachtig delen waardoor een wereld opengaat die we in dat oude paradigma van angst en onderdrukken ons niet eens konden voorstellen.

Als het mannenhart open gaat, is alles mogelijk!”

innerlijk koningschap

authentieke kracht hervinden

Een van die vernieuwende activiteiten is onze mannensafari naar Tanzania.
Gedurende 15 dagen worden mannen meegenomen in de wilde natuur van Ngorongoro Krater Hoogland in Tanzania. Hoogtepunt vormt de zesdaagse wandeltocht van Lake Eyasi naar Lake Natron over een oud Masaï pad. In gezelschap van Hadzabe, Datoga en Masaï broeders worden de mannen uitgedaagd hun angsten aan te kijken, hun (seksuele) verlangens te ontdoen van schaamte en schuld, het oerverlangen om te jagen te beleven en uit te diepen en zich te verbinden met hun mannenhart en innerlijk koningschap.
Maar zij worden vooral ook uitgenodigd dit met elkaar te delen.

Walk the Rhythm of the Earth
6 – 20 januari 2017

https://mindfuladventure.nl/mannensafari-tanzania/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.