manipuleren

Manipuleren in relaties

Het verhaal dat je op anderen plakt is direct verbonden met je eigen verlangens. Je verlangt iets, de ander moet dat vervullen en als dat niet of onvoldoende gebeurt naar jouw idee of gevoel dan ga je de ander op zijn nek zitten, begint je verwijtende verhaal af te draaien of begint de ander te manipuleren. Als iemand wel doet wat jij verlangt, dan plak je waarschijnlijk een positief verhaal op die ander. Maar beide verhalen gaan over jou en niet over de ander. Onder beide verhalen staat het vervullen van je eigen verlangens via de ander centraal. En we vertellen onszelf daarmee dat geluk afhankelijk is van het vermogen van die ander om ons  gelukkig(er) te maken. Verliefdheid is dan ook niets anders dan het idee dat de persoon waar we verliefd op worden ons meer gelukkig kan maken dan anderen.

We doen het allemaal

We doen het allemaal. We luisteren naar elkaars verwijtende verhalen over anderen die niet in staat zouden zijn ons gelukkig te maken en de verkeerde dingen zeggen of doen. We luisteren naar de oordelen en eindeloze analyses waarom een ander niet deugt. We zijn zelf zo bang om te onderkennen dat we fundamenteel alleen staan dat we niet in de gaten hebben hoe idioot het is om te denken dat de wereld de verplichting heeft ons gelukkig te maken en veiligheid te bieden.

Een mui in de zee

manipuleren

by Oleg Domalega

We zijn alleen, dat is wat we aan te kijken hebben. We zijn alleen en lopen ons pad alleen. Dat aan te kijken, zal angst oproepen en precies die angst waar we voor weglopen door ons op de ander te richten en te manipuleren. De angst zal je vertellen dat het vreselijk is en dat je het niet redt. Blijf erbij, omarm jezelf, laat alles toe.

Voor mij voelde het als een mui in de zee waarin ik rondtolde tot ik bij de bodem kwam, glashelder zag dat de angst een bullshit verhaal was, waarna ik uit de mui werd getorpedeerd. Daarna bleek ik een ander mens te zijn. Het is alsof ik me opnieuw verbind met de wereld om me heen en mezelf opnieuw uitvind in ieder moment. Angst dirigeert mijn leven niet meer en ik laat steeds opnieuw de verhalen los die me terug proberen te duwen in de angst.

 

manipulerenEen oprechte ontmoeting

Een oprechte ontmoeting met de ander kan alleen maar bestaan wanneer deze in vrijheid plaatsvindt. De verhalen zullen echter blijven terugkomen en die fundamentele vrijheid aanvallen omdat je bang bent voor jouw eigen vrijheid en bang bent wat de ander doet als hij zich bewust is van zijn vrijheid. Wat je nodig hebt om niet door je angst meegesleurd te worden is helderheid op wat de realiteit is. De verhalen in je binnenwereld voelen levensecht, klinken als waarheden waar niet aan te tornen valt. Je innerlijke dialogen daarmee gaan dat uiteindelijk niet winnen.

Maar open je ogen en kijk om je heen, hoor de geluiden, voel de kleren die je draagt, ruik de geuren. Dat is nu. Dat is hier. Dat is het enige wat echt is. Als dat wat je denkt en voelt geen bron heeft in de wereld buiten je, weet dan dat al je gedachten en gevoelens op fantasie berusten. En richt je aandacht op de wereld buiten je. Al gauw zal je mind ontspannen, de gedachten aan kracht verliezen en je gevoelens verbleken. Daar kun je op vertrouwen.

Dat is meditatie. Het is jouw taak om de fantasiewereld van je mind te herkennen, het manipuleren van anderen te stoppen en het prachtige, vrije, liefdevolle wezen dat je werkelijk bent te vinden.
De natuur helpt je daarbij als niets anders.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.