Laugh while you still have teeth
Mindfulness natuur- en cultuurreis

Afrikanen lachen veel. ’s Ochtends steek je je hoofd uit je tent en word je door je gids welkom geheten in de nieuwe dag met een grote glimlach. Eten bij “locals” kan ontaarden in bulderende lachpartijen. Wij denken al gauw dat Afrikanen hun ellende weglachen en dat het een soort van fake lachen is. Niets is minder waar.
Wel waar is dat de Afrikaan ervaart en begrijpt dat het leven niet te controleren is. Van daaruit welt er een lach op uit hun hart en worden veel “frustrerende” momenten gerelativeerd en met een lach begroet.

Het hart staat centraal
Door deze trektocht heen weven wij een mooi programma om je te ondersteunen meer vanuit je hart te leven in je dagelijks leven. De meesten van ons hebben meer geleerd vanuit hun hoofd te leven en zijn afgescheiden geraakt van kwaliteiten van het hart als: verbinding, liefde, tevredenheid, humor en wijsheid. Gedurende 15 dagen ga je met je hart zijn, doe je oefeningen om je hart te openen en erbij te blijven. Je gaat delen met elkaar vanuit oprechtheid. Uit deze safari kom je met een glimlach en je zult weten wat er nodig is om terug te keren naar je hart wanneer je dat wilt.

Iedereen geeft wat hij heeft
Als we meer te geven hadden, zouden we het doen. Dat te leren zien, helpt je te waarderen wat er wel is en is de weg naar meer tevredenheid en warmte in je relaties.

Tijdens deze safari leer je wat er nodig is om meer in harmonie te zijn met wat er echt is. Van daaruit ontspan je en kun je vaker lachen om al onze onvermogens, gekkigheden, onlogische of onredelijke momenten en “zwakke” momenten.

Welkom bij Mindful Adventure

Laugh while you still have teeth

Een 15 daagse berg, strand en wildpark safari

Deze safari is een feest, een vermakelijke ontdekkingsreis, van de gebaande paden af, door het berg- en kustgebied van Tanzania. Het blinkt uit in een diversiteit aan landschappen, activiteiten en slaapgelegenheden.
Het Usambara gebergte in het Noorden met al zijn lieflijke rondingen en ruige rotspartijen en de Uluguru bergen in het Zuiden, majesteitelijk uittorenend boven de vlaktes ten zuiden van Morogoro lenen zich voor fantastische wandeltochten. Het kustgebied heeft met rust gelaten stranden en vissersdorpjes waar we kunnen vertragen, relaxen, snorkelen, zwemmen, mediteren, naar historische verhalen luisteren, eten bij een lokale gids en zijn familie en meer.
In het beroemde Selous natuurreservaat ontmoeten we een grote hoeveelheid wilde dieren op een weergaloze dag  tijdens de bootsafari van je dromen.
Je verblijft in allerlei soorten hotels en lodges terwijl je in Selous gaat kamperen om middenin de wilde natuur te luisteren naar de geluiden van de bush.

Het reisschema

Dag 1

Na aankomst op Kilimanjaro airport mag je allereerst de typische Afrikaanse geur begroeten, voor we met landcruisers naar Secret Garden, een charmant, sfeervol, lokaal hotel in Moshi  met uitzicht op de Kilimanjaro rijden. Let vooral ook op de houten details in het gebouw en de vriendelijke service van de mensen die hier werken. Hier breng je met plezier de nacht door.

Dag 2

Na het ontbijt maken we beter kennis met elkaar en zetten we het Mindful programma in de steigers. Voor de lunch vertrekken we naar het stadje Lushoto in de Usambara Mountains. Het is leuk om door en om het stadje te slenteren, de sfeer op te snuiven en het straatleven en de kleurige markt te bekijken. Later gaan we naar Irente Viewpoint om hopelijk de zon op zijn “Usambiaans” onder te zien gaan. Usambiaans betekent spetterend in dit geval. Je brengt de nacht door in het Lawns Hotel.

Dag 3

Onze gids Dennis Munga komt je na het ontbijt ophalen voor je eerste wandeldag (15 km). Via een dorpje loop je door Magamba regenwoud, wat het thuisland is van de zwart-witte Colobus aap. Je eet de heerlijke Usambara guacamole met chapati van Dennis als lunch en vervolgt de bosrijke wandeling afgewisseld met boerenland tot je arriveert bij Papaa Moze Lodge om de avond en nacht door te brengen. Gids Dennis Munga is geboren en getogen in Usambara Mountains en te zien op de foto.

Speciale aandacht graag voor de prachtige bomen langs de wegen en een bijzonder klein “mannetje” in Usambara Mountains, die je overal gaat tegenkomen. Maar je moet er een goed oog voor leren krijgen. Zijn overleefstrategie is basaal maar geniaal en wordt ook door mensen veel gebruikt. Zijn naam?
De kameleon!

Dag 4

yoga usambaraJe tweede wandeldag loopt vandaag opnieuw door boerenland en bossen. Je hebt een ontmoeting met de lokale Shambaa tribe, leert over medicinale planten, speelt met kameleons en geniet extra van de bergen en de uitzichten met behulp van mindfulness opdrachten tijdens het lopen. Die avond slaap je in Magumba Hill Lodge.

Dag 5

Usambara flowers

Op je laatste wandeldag begin je in de vroege ochtend als altijd met een ochtendmeditatie. Daarna vertrekken we via de bossen van Shagayu naar het dorpje Sunga waar we samen met lokale mensen lunchen. Die middag passeren we een pottenbakkerij waar je kunt leren een pot te maken. Aan het eind van de middag kom je aan bij Mambo Viewpoint. Het uitzicht over Tsavo in West Kenia, Kilimanjaro, Mkomazi Nationaal Park en de bergen is wereldklasse en bovendien mogen we hier samen hoogst waarschijnlijk een onvergetelijke zonsondergang meemaken. Je eindigt de dag met een drumles en een optreden, waarna je gaat slapen in Mambo Cliff Inn.

Dag 6

We verlaten in de ochtend Usambara Mountains en rijden naar Tanga (2-3 uur). Tanga is een heerlijk levendig maar ook slaperig stadje aan de Indische oceaan. Al slenterend wordt je vanzelf verliefd op het authentieke karakter van straten en gebouwen, de markten, de soms vrolijke optochten van zingende mensen, de mannen die regelmatig buiten een populair spel aan het doen zijn en alle lekkers dat uitgestald ligt.

’s Avonds ben je uitgenodigd bij de familie van gids Abdullatif om bij hen te eten en een muzikaal aperitif mee te maken.

Pangani Beach Tanzania

Dag 7

Intussen zul je vast zin hebben in een dagje aan een authentiek strand. En dat gaan we ook doen vandaag en morgen. We vertrekken naar Pangani/Ushongo aan zee. Een korte maar leuke rit met het karakteristieke landschap van de oostkust van Tanzania. Hier ga je genieten van hagelwitte stranden, de vissersdorpjes, de lokale sfeer, rust, en heerlijk zonnen, snorkelen en zwemmen. Er is weinig toerisme ondanks de perfecte stranden. De mensen worden massaal naar Zanzibar geleid. Wij vinden dat niet erg en de rust heerlijk. Er is de mogelijkheid om een historische tour van een uur te ondernemen met een lokale gids. Aan het eind van de dag terwijl de zon ondergaat bieden we een dansmeditatie op het vrijwel verlaten strand aan, wat een plezier is voor je hart. Je brengt de nacht door in Drifters Lodge.

Dag 8

Usambara houseWe blijven bij Drifters Lodge om vandaag te kunnen snorkelen met Kasa Divers. We vertrekken met de boot richting Zanzibar om daar uren te genieten van de prachtige onderwater taferelen bij de koraalriffen.

Dag 9

Van Ushongo Bay trekken we verder naar het vergeten pareltje ten noorden van Dar Es Salaam. Bagomoyo ligt aan zee en heeft een rijke historische achtergrond, die terug te vinden is in met name de architectuur van het stadje. We maken hier een historische tour met de lokale gids. Lopend door de nauwe ongeplaveide straatjes waan je je al gauw terug in het midden van de 19e eeuw. Bagomoyo was toen een van de belangrijkste nederzettingen aan de Oost-Afrikaanse kust.
Slaven, ivoor en zout werden hier binnen gebracht voordat ze naar Zanzibar werden verscheept. Ja Bagomoyo gonst van de verhalen. Je brengt de nacht door in Firefly Lodge.

Dag 10 en 11

De volgende ochtend vertrekken we naar Morogoro om op dag 11 de bergen in te trekken voor de mooiste dagtocht in de Uluguru Mountains. Tijdens het lopen wordt je hun regenwouden ingelokt. Je bent omringd door vogels en hun rustgevende geluiden. Piek na piek zwaait naar je met hun wiegende, groene toppen. Het bos opent zich voor mooie uitzichten over heuvels en bergen. Na de warmte aan de kust is wandelen door Uluguru heerlijk verfrissend en keert de kracht terug in je benen. Je slaapt twee nachten in Mama Pierina. Wie zin heeft kan in Morogoro meegaan naar een swingende openluchtclub met zowel traditionele, opzwepende, “ik ga uit mijn dak” muziek als meer moderne beats die de voeten in beweging willen krijgen.

Dag 12

Vanuit de Uluguru Mountains trekken we naar het grootste Wildpark van Tanzania; Selous. Als we op tijd aankomen kunnen we nog een avondgamedrive doen.

’s Avonds slaap je in River Camp Rufiji, waar de geluiden uit de wilde natuur je hopelijk af en toe wakker maken, zodat je er gefascineerd naar kunt luisteren.

Dag 13

Een absolute highlight in deze safari is de bootsafari op de Rufiji rivier waarbij veel wilde dieren gespot kunnen worden. Ga het maar beleven! Ik verklap nog wel even dat de zonsondergangen vanaf de boot worden bezongen. ’s Avonds slaap je opnieuw in River Camp Rufiji.

Dag 14

Tijd om door te reizen naar Dar Es Salaam. Daar sluiten we met elkaar de safari af in het Golden Tulip Hotel in het centrum van de stad.

Dag 15

Vandaag vlieg je terug naar huis. In geval je ’s avonds terugvliegt, is het mogelijk een stadstour te doen door het oude centrum van de stad. Wij denken dat je een onvergetelijke reis hebt gemaakt met het team van Mindful Adventure door de authentieke berg- en kustgebieden van Tanzania. We hopen dat je onderweg een nieuw perspectief hebt gekregen op geluk en veel hebt gelachen op zijn Afrikaans.

Karibu tena (je bent altijd weer welkom).