Masaï dans

Een jongensdroom wordt werkelijkheid in Tanzania

Een mannensafari naar Tanzania, het moest er gewoon van komen, uniek in de wereld. Het continent, het land, de wilde natuur, de muziek, de tribes, de rituelen, de tradities, het primitieve en meer vragen er gewoon om.
Zelf organiseer ik fantastische spirituele safari’s naar Tanzania voor mannen en vrouwen. De nadruk ligt daar op wat ik noem een geslachtsloze bevrijding van de overlevingsmechanismen in onze “mind” en terugkeer naar onze essentie. Het is daarin niet belangrijk of je een man of vrouw bent.
Maar tegelijkertijd is even waar dat het loslaten van diepgewortelde patronen, labels en verdedigingsreacties waarvan de fundamenten zijn aangeleerd in de kindertijd onmogelijk is als we niet eerst contact hebben gemaakt en volledig hebben toegelaten wat het betekent om man te zijn of vrouw te zijn in de wereld.
Daarvoor hebben alle culturen gedurende een bepaalde periode mannen van vrouwen gescheiden zodat zij met elkaar kunnen ontdekken wat het betekent om man te zijn en de bijbehorende vaardigheden te ontwikkelen.

Moran
krijger Moran
Bij de Masaï in Tanzania waarmee de mannen op stap gaan tijdens onze safari, bestaat er heden ten dage nog steeds een driedeling bij mannen in de tribe. Je hebt de kinderen, de krijgers en de ouderen. Vanaf hun besnijdenis tot ongeveer 30 jaar horen mannen bij de groep krijgers Moran. De Moran trekken alleen of met een groepje rond in de bush of beschermen het vee tegen dieven en wilde dieren.
De overgang van kind naar Moran gaat gepaard met een drie dagen durend ritueel, waarvoor door de moeders een apart dorp wordt gebouwd. Er worden koeien geslacht, het hoofd met lange haren wordt kaal geschoren, het gezicht en lichaam worden beschilderd met rode klei. Er wordt gezegend en gedanst op eigen zang. Een Moran mag niet trouwen, maar tijdens het ritueel worden er wel jonge meisjes naar het dorp gebracht als onderdeel van de inwijding tot man-zijn.

Mannelijke autonomie wankelt al een tijdje in het Westen
In onze cultuur worden jongens al lang niet meer geforceerd gescheiden van hun moeders. De enige plek waar jongens elkaar zonder vrouwen konden tegenkomen was het leger maar ook daar hebben vrouwen hun posities weten in te nemen.
Het zou wel eens kunnen dat mannen hiervoor een prijs betalen waarvan de kern, voel ik zo aan, waarschijnlijk bestaat uit een grotere afhankelijkheid van vrouwen met name in hun intieme relaties maar mogelijk ook letterlijk in de relatie met hun moeder. Die afhankelijkheid ontstaat door onvoldoende onthechting en heeft enorme gevolgen voor de autonomie van een man.
Uit eigen ervaring herken ik dit ook. In relaties met mannen heeft het me verbaasd hoeveel invloed ik had, hoe makkelijk mannen gemanipuleerd konden worden en hoe zij vaak vanuit angst contact maakten in plaats van kracht.
In Afrika maakte ik tot mijn grote schrik mee dat mannen daar een stuk minder gevoelig waren voor mijn behoeften en gevoelens. Dan ervaar je het verschil. En ergens raakte het een verborgen behoefte in mij naar een krachtige, standvastige, authentieke man die ergens voor staat en zich niet laat afleiden of manipuleren.

Terug naar vrijheid
Mogelijk is deze westerse ontwikkeling de reden dat er in Nederland mannen opstaan die groepen organiseren voor alleen mannen om te herontdekken wie zij zijn in hun mannelijke kern. Interessant is het dat deze groepen zich opnieuw wenden tot gebruiken en rituelen uit oude tradities. Er worden bijvoorbeeld zuiverende zweethutten georganiseerd en rituelen (denk aan een vuurceremonie) gedaan. De natuur en het primitieve leven worden opgezocht als setting voor een innerlijke zoektocht. De natuur die tevens van jongs af aan de wereld is waar je bandeloos en vrij kunt zijn. Er is aandacht voor het delen met elkaar in alle oprechtheid waardoor het natuurlijke gevoel van kameraadschap en verbroedering tot leven wordt gebracht. Geen vrouwen in de buurt die overstuur kunnen raken van de verlangens gevoelens en ongepolijste humor die iedere wildeman bij zich draagt.

Ik gun het mannen om de weg terug te vinden naar kracht, avontuur, authenticiteit, verbroedering, vrijheid en nieuwsgierigheid. En ik gun het iedere vrouw om haar leven te delen met een man die geworteld zit in zijn eigen kracht en waarheid en vanuit die waarheid in staat is om een diepere verbinding vanuit het hart met haar aan te gaan.

Vol enthousiasme bied ik dan ook een prachtige mannensafari aan onder leiding van twee geïnspireerde mannen (Bart Wiegers en Ralph Nelissen) met ervaring op het gebied van mannenwerk. Ik ben vooral ook benieuwd naar de ontmoeting van westerse mannen en de Masaï tijdens een wandeltocht door de wilde natuur van Ngorongoro Krater Hoogland. Het zou me diep raken te horen dat zij elkaar wezenlijk hebben kunnen ontmoeten en spiegelen al zittend rond het vuur.

Een reis als deze bouwt op een jarenlange energetische verbinding en betrokkenheid van Mindful Adventure bij het land, de cultuur en vooral de Masaï in Ngorongoro. Iedere safari opnieuw krijgt organisch vorm vanuit die verbondenheid. Het is daarmee een ervaring om niet te missen.

Het is een jongensdroom die werkelijkheid wordt.

En vrouwen treur niet, wees niet jaloers. Kom met mij mee want ook wij hebben een spiegel in Afrika en een diepgaand avontuur met onszelf de natuur en de mensen daar te beleven.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.