Een 9 of 15 daagse wandel- en strandsafari in Tanzania

Deze safari start na je reis direct met een avontuurlijke wandelsafari in Arusha Nationaal Park. Die avond slaap je in Secret Garden, een sfeervol lokaal hotel vlak buiten Moshi. Daarna zullen de Usambara Mountains je hart stelen. Dat begint al meteen als je de bergweg op kronkelt. Prachtige kleuren, bloemen, bomen en lieve mensen in kleurige kleding raken je ogen. Lieflijk is het eerste woord dat in je opkomt. Het Toscane van Tanzania maar dan met woestere delen en met uitzichten van grootse allure. Hier ga je een driedaagse wandeltocht maken van 6-7 uur per dag. Daarnaast krijg je een drumles en leer je pottenbakken bij een groep lokale vrouwen.
De extra bekroning van je prachtige wandeltocht komt als je Mambo World Viewpoint bereikt. Naast het spectaculaire uitzicht heb je zeer grote kans een adembenemende zonsondergang mee te maken.
Vanuit Usambara trekken we door naar Tanga, een van de levendigste stadjes van Tanzania dat ligt aan de Indische oceaan. Daar kun je samen met onze gids slenterend door het stadje op adem komen, chillen op het strand of neemt een frisse duik in de zee. ’s Avonds eten we bij onze gids en zijn familie een lokale maaltijd. Bij Pangani/Ushongo genieten we van het hagelwitte strand, de vissersdorpjes, de rust en fijne meditaties voordat we via het historische Bagomoyo doorreizen naar Dar Es Salaam om daar de nachtvlucht naar huis te nemen.

Extra aandacht voor je hart
Door het programma heen zijn diverse meditatietechnieken, bewegings- en natuuroefeningen geweven. Maar het lieflijke van Usambara, het extatische van Mambo World Viewpoint, het levendige, speelse en slaperige van Tanga aan zee, het meditatieve van Ushongo Bay en het avontuurlijke van Arusha Nationaal Park vragen vooral om extra aandacht voor je hart. Het doel is om een week rond te lopen zonder hoofd; in je hart te zijn, met anderen te praten vanuit je hart, te stralen uit je hart en je hart open te houden wat er ook gebeurt.

Het gekwetste hart
Er is behoorlijk wat kans dat je een afgeslotenheid ervaart bij je hart. Het is de plek die je direct beschermt van jongs af aan, als je onvoldoende krijgt van anderen wat je nodig hebt. We hebben de neiging keer op keer te verharden als we tekort lijken te komen. Nu je volwassen bent, kun je herkennen dat het niet meer nodig is om je hart te sluiten. De hartmeditaties en andere oefeningen steunen je hierbij.

Dagschema van de 9-daagse reis

Dag 1

Je vliegt vandaag naar Kilimanjaro airport in Tanzania. Daar wordt je door ons opgehaald en naar Kilimanjaro Eco Lodge gebracht. Kilimanjaro Lodge ligt een half uur van het vliegveld en dichtbij de entree van Arusha Nationaal Park. Het is van alle gemakken voorzien.
Als de tijd het toelaat maken we in de lodge nader kennis met elkaar en delen we de eerste indrukken.

Dag 2

Na het ontbijt zetten we het mindful hart programma in de steigers. Daarna vertrek je naar Arusha Nationaal Park voor een wandelsafari. Je neemt een lunchbox mee.
Arusha Nationaal Park ligt tegen de actieve vulkaan Mount Meru aan. Het is een smal park met tot in de ziel rakende landschappen en uitzichten. Hier kun je speuren naar buffels, olifanten, nijlpaarden, giraffen, wilde zwijnen, impala’s, zebra’s, blauwe apen, en soms een luipaard of hyena.
Na het bezoek aan het park rijden we naar Moshi op doorreis naar de Usambara Mountains. In Moshi breng je de avond door in Secret garden, een gezellig Afrikaans gedecoreerd hotel.

Dag 3

Usambara MountainsWe vertrekken naar Lushoto in de Usambara Mountains.  Het is leuk om een beetje door en om het stadje te slenteren, de sfeer op te snuiven en het straatleven en de markt te bekijken.
Later gaan we naar Irente Viewpoint om hopelijk de zon op zijn Usambiaans onder te zien gaan. Je brengt de nacht door in het Lawns Hotel.

Dag 4

Usambara Mountains

Onze gids Dennis Munga komt je na het ontbijt ophalen voor je eerste wandeldag (15 km). Via een dorpje loop je door Magamba regenwoud, wat het thuisland is van de zwart witte Colobus aap. Je doet een mooie hartoefening, eet de heerlijke Usambara guacamole met chapati van  Dennis als lunch en vervolgt de bosrijke wandeling afgewisseld met boerenland  tot je arriveert bij Papaa Moze Lodge om de avond en nacht door te brengen. Gids Dennis Munga is geboren en getogen in Usambara Mountains en te zien op de foto.

Dag 5

Je tweede wandeldag loopt vandaag opnieuw door boerenland en bossen. Je hebt een ontmoeting met de lokale Shambaa tribe, leert over medicinale planten, speelt met kameleons en geniet extra van de bergen en de uitzichten met behulp van mindfulness opdrachtjes tijdens het lopen. Die avond slaap je in Magumba Hill Lodge.

Dag 6

Op je laatste wandeldag begin je in de vroege ochtend met een ochtendmeditatie. Daarna vertrekken we via de bossen van Shagayu naar het dorpje Sunga waar we samen met de lokale mensen een heerlijke lunch eten. Die middag passeren we een pottenbakkerij waar je kunt leren een pot te maken. Aan het eind van de middag kom je aan bij Mambo Viewpoint. Het uitzicht over Tsavo in West Kenia, Kilimanjaro, Mkomazi Nationaal Park en de bergen is wereldklasse en bovendien mogen we hier samen hoogst waarschijnlijk een onvergetelijke zonsondergang meemaken. Je eindigt de dag met een drumles en een optreden, waarna je gaat slapen in Mambo Cliff Inn.

Dag 7

We verlaten in de ochtend Usambara Mountains. We rijden naar Tanga (2-3 uur). Tanga is een heerlijk levendig maar ook slaperig stadje aan de Indische oceaan. Slenterend door de straten wordt je vanzelf verliefd op het authentieke karakter van straten en gebouwen, de markten, de soms vrolijke optochten van zingende mensen, de mannen die buiten een populair spel aan het doen zijn en alle lekkers dat uitgestald ligt langs de straten. Een wandeling in stilte langs het strand is ook fijn voordat je na een mindful sharing in het Panori Hotel wegkruipt om uit te rusten van een enerverende dag.

Dag 8

Nu heb je intussen wel zin in een dagje strand. En dat gaan we ook doen vandaag. We vertrekken naar Pangani/Ushongo aan zee. Een korte maar leuke rit met het karakteristieke landschap van de oostkust van Tanzania. Hier ga je genieten van hagelwitte stranden, de vissersdorpjes, de lokale sfeer, rust, en heerlijk zonnen en zwemmen. Er is weinig toerisme hier ondanks de perfecte stranden. De mensen worden massaal naar Zanzibar geleid. Wij vinden dat niet erg en de rust heerlijk. Aan het eind van de dag terwijl de zon ondergaat bieden we een dansmeditatie op het strand aan, wat een plezier is voor je hart. Je brengt de nacht door in Drifters Lodge.

Dag 9

Na een gezamelijke afronding,  brengen we je via het historische Bagamoyo terug naar Dar Es Salaam om  de nachtvlucht naar huis te nemen. Bagamoyo was een van de belangrijkste nederzettingen aan de oostafrikaanse kust en het eindpunt van de handelsroute die Lake Tanganyika met de zee verbond. Slaven, ivoor en zout werden hier uitgeladen om verscheept te worden naar Zanzibar en verder. We nemen hier de tijd om rond te kijken voor we naar Dar Es Salaam rijden.

Safari njema na Karibu tena –een goede reis, je bent altijd opnieuw welkom-.

Het is mogelijk deze reis te verlengen met Zanzibar. Neem hierover contact met ons op!

Dagschema van de 15-daagse reis