Het hart van Mindful Adventure

De wonderlijke wereld van de werkelijkheid

De Ngorongoro Serengeti Safari in Tanzania is in feite een moderne pelgrimstocht. Voor mij betekent dat een reis vol geestelijke ontdekkingen. Terwijl je je voeten laat lopen over een oud Masaï pad door een van de mooiste gebieden ter wereld, wordt je ondersteund om zoveel mogelijk te zien wat er te zien is, te horen wat er te horen is, te voelen wat er te voelen is en je nog meer te openen voor die wonderlijke wereld van de werkelijkheid. En dat proces van openen blijkt samen te gaan met een gevoel van vreugde die opstaat in je hart en zich van daaruit verspreid door je hele zijn.

Je hele leven kan een bewuste ontdekkingsreis zijn, maar hoe bereik je weer die innerlijke toestand van waaruit je intens geniet van het mens-zijn en alle geschenken die dat met zich meebrengt?

Tijdens deze safari met alles erop en eraan in de ongerepte oernatuur van Tanzania, weven wij een doordacht programma in de vorm van meditaties, hart-, bewegings- en natuuroefeningen en bieden we een diep inzicht in je “mind”, zodat je steeds opnieuw de weg naar “huis” kan vinden.

De natuurbeleving die Afrika je heeft te bieden, kun je alleen maar ten volle ervaren als je er middenin stapt. Dat betekent kamperen met lichtgewicht tenten, maar wel slapen op comfortabele matrassen. Het is echt sensationeel om middenin Serengeti wakker te worden van het geluid van grazende buffels of het brullen van een leeuw.

Het Reisschema

Dag 1

Je komt aan op Kilimanjaro airport in Tanzania. We halen je op en brengen je naar L’Oasis Meserani vlak buiten Arusha waar je de nacht doorbrengt. L’Oasis Meserani is wat wij een plek met een ziel noemen.

Het is de afgelopen 17 jaar opgebouwd door Margaret, een Tanzaniaanse vrouw die dit met zichtbare liefde heeft gedaan. Bijzonder is dat zij haar eigen moestuin en dieren verzorgt op natuurlijke wijze (geen pesticiden en geen antibioticakuren). Daarnaast wordt de electriciteit opgewekt door zonnepanelen.

Dag 2

Je wordt vroeg opgehaald om een gamedrive te maken in Tarangire Nationaal Park. Tarangire is beroemd vanwege de vele olifanten en Baobab bomen.  ‘s Avonds strijk je neer op Kudu Campsite in Karatu, het laatste stadje voor de poort naar Ngorongoro. Je slaapt op een prima matras in onze tent en eet de eerste maaltijd van onze eigen kok.

Dag 3

kamperen Ngorongoro TanzaniaJe vertrekt naar Ngorongoro en gaat op bezoek bij onze Masaï vrienden in Endonyowas. Hier word je hartelijk ontvangen, maak je een ceremonie mee en heb je de kans met hen uit te wisselen. Intussen worden de ezels bepakt om ’s middags de eerste wandeling naar Bulati te maken. Daar ga je overnachten op de rand van Embulbul Depression in een ruime lichtgewicht tent.

Dag 4

Na een half uur bio-energetische lichaamsoefeningen maak je vanuit Bulati een iets pittigere wandeling naar Empakai Crater. Via een bijzonder pad kun je deze krater in om daar te genieten van de stilte, de sfeer, de geuren, oeroude bomen en mogelijk een groep flamingos. Aan de rand van het meer maken we een liefdevolle reis naar binnen tijdens een ademmeditatie op muziek. Die nacht slaap je op de kraterrand en kun je luisteren naar de geluiden van de bush.

Dag 5

Van Empakai loop je naar Akesha Campsite. Hier doe je het dorpje Nayobi aan waar we lunchen en extra water kunnen krijgen voor onze tocht. ‘s Avonds slaap je in het wild aan de rand van Great Rift Valley. Tijdens een deel van de wandeling lopen we in stilte en krijg je uitleg en suggesties om het contact met jezelf en de natuur te verdiepen.

Ngorongoro wandeltocht

Dag 6 en 7

wandelsafari NgorongoroVan Akesha campsite maak je een adembenemende tocht langs de Great Rift Valley naar Lake Natron. Daar blijf je twee nachten bij Campsite Lengai Lodge om te relaxen, te genieten van de tocht naar een doldwaze waterval waar je heerlijk kunt zwemmen en natuurlijk het bijzondere meer te bezoeken waar de grootste flamingokolonie van de wereld zijn habitat heeft.
Daarnaast bieden we o.a een bijzondere sufi-meditatie aan gevolgd door chakra oefeningen die ook in de Kundalini yoga worden gegeven.

Dag 8, 9 en 10

Onze chauffeur haalt je op bij Lake Natron om drie dagen in Serengeti te speuren naar leeuwen, luipaarden, olifanten, nijlpaarden, en alle andere wilde beesten die het wildpark herbergt. ’s Avonds slaap je op een van de campings (we weten nooit welke) in Seronera tussen het wild, luisterend naar alle wonderlijke geluiden van de nacht. Op dag 10 vertrekken we naar Malambo vlakbij Loliondo. Hier slaan we ons kamp op bij een Masaï dorpje. Daar hebben we voldoende tijd voor een mooi mindful programma.

We gaan terug via Ngorongoro naar het bloeiende stadje Mto Wa Mbu en brengen twee nachten door op Lilac Campsite onder Acaciabomen. Als je het fijn vindt is het mogelijk om hier (tegen bijbetaling) een tent met een bed huren of zelfs een luxere banda met douche en toilet. 


Dag 11

Vandaag blijven we in Malambo. We hebben tijd voor een mooi mindful programma. Deze dag is iets bijzonders, omdat hier weinig toeristen komen. Je kunt deelnemen aan een workshop sieraden maken bij de lokale vrouwengroep. De kwaliteit van hun sieraden is erg goed. Dat maakt deze workshop iets bijzonders. Of je gaat op stap met een gids in de mooie omgeving en op zoek naar de kolonie gieren die daar hun broedplek hebben.

Dag 12

We vertrekken ‘s morgens vroeg naar Mto Wa mbu om daar vroeg in de middag aan te komen: het is tijd om alle ervaringen te gaan integeren. Je hebt vrije tijd en kunt doen wat je wil: je kunt lekker op de campsite blijven om te ontspannen, of meedoen aan een culturele tour en de bananenplantages, rijstvelden en de Masaï markt te bezoeken. De tours worden verzorgd door Emanuel, die ook voor fietsen zal zorgen. Je kunt ook een mooie wandeling maken naar Lake Manyara.

De excursies staan niet in het programma, dus je kunt helemaal je eigen keus maken. ‘s avonds ruimen we op en we gaan eten in een verrassend goeie pizzeria. De eigenaar heeft de kunst geleerd van Italianen en de pizza’s worden in een originele steenoven gebakken.

Dag 13 en 14

Na een mindful programma op Fanaka Campsite hebben we ontbijt in Mto Wa Mbu. Dan vertrekken we naar Arusha waar je reis wordt afgesloten in een heerlijk hotel op de helling van Mount Meru. Ilboru Safari Lodge wordt gerund door de Nederlandse Annelies. Het heeft fijne kamers met warme douches, een geweldig zwembad, twee leuke winkeltjes en een fantastische menukaart. Je kunt hier heerlijk relaxen en uitpuffen van een bijzondere safari.

De volgende ochtend ronden we onze innerlijke ontdekkingstocht af met een hele mooie meditatie  en een laatste deelronde. Afhankelijk van je vliegtijd kun je nog met ons mee op een stadstocht om deel uit te maken van het straatleven van Arusha, een modern museum bezoeken, winkeltjes kijken of de lokale markten bezoeken. Je kunt natuurlijk ook in het hotel blijven en daar relaxen.

Safari njema, karibu tena (een goede reis en kom nog eens)

Verlenging Usambara Mountains

Het is mogelijk om de safari te verlengen met vier dagen Usambara mountains

In de Usambara mountains maak je een tweedaagse wandel/klimtocht naar Mambo viewpoint www.mamboviewpoint.com

Dit is een fantastische wandeling waarbij je de eerste nacht verblijft in een klooster in de bergen om de volgende dag verder te gaan en te genieten van een spectaculair uitzicht met een vaak overweldigende zonsondergang bij Mambo viewpoint waar je ook de nacht doorbrengt.

Extra kosten: slechts 415 dollar pp ofwel ongeveer 395 euro pp bij een minimale deelname van vier personen. De dollarprijs is de exacte prijs.