masai ceremony

Human

Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de documentaire Human. Om het antwoord hierop te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van emotionele verhalen van meer dan 2000 mensen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Human geeft een kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met beelden van onze planeet.
masaï leiders

Al vanaf de eerste seconde als portretopnames het beeld vullen, weet ik dat mijn aandacht gevangen is en tot het eind zal blijven. Portretten worden afgewisseld met beeldvullende opnames van mensenmassa’s in extreme zelfverzonnen optochten, zwemparadijzen, voetbalstadions en massabruiloften.

Gekwelde gezichten verschijnen, ogen die gezien hebben dat de mens een monster kan zijn, het vertrouwen voorgoed verloren. Meer ogen die tonen dat zij zichzelf als monster hebben ontmoet.
Verhalen over onschuld, strijd, afwijzing, onmacht, angst, verharding, liefde en vergeving. Ik zie gezichten, hoor verhalen in Human die ik herken uit Nederland, uit Afrika. Ik herken mijn eigen gezicht, mijn eigen verhaal.

masai vrouw

Je zou kunnen genieten, gruwelen, lachen, je verbazen maar de hele manier waarop gefilmd is en de prachtige muziek van Armand Amar zoals het breekbaar gezongen lied “The Storm” maakt het niet moeilijk om mijn eigen ogen vol compassie te laten lopen en doet me verlangen de hele beschadigde mensheid in mijn armen te nemen.
masai meisje

Het is Arthus-Bertrand gelukt om de menselijkheid een gezicht te geven. Bravo!

Foto’s van onze Masaï vrienden in Endonyowas door Servan Ott voor Mindful Adventure

Klik hier voor trailer Human movie

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.