Jacaranda tree in Tanzania

De boom en de nuffige bloemen

Ode aan mijn beste vriend in Tanzania

Wanneer ik een telefoongesprek heb met Rama eindigen we altijd met een vrij langdurig afscheidsritueel, wat ik uit respect voor Rama met liefde volbreng. Ik zie dat als een Tanzaniaanse gewoonte maar vreemd genoeg, als ik naast hem zit in de auto, merk ik op dat Rama in de afsluiting van andere telefoontjes vaak niet eens gedag zegt. Het zou dus zomaar kunnen dat hij het als een Nederlandse gewoonte ziet.

Het verloopt meestal zo:
R: Lala salama (welterusten) Alina
A: Lala salama pia (jij ook weletrusten) Rama
R: Asante (dank je wel) Alina
A: Asante pia Rama
R: Niet teveel meer nadenken he?
A: Dat ga ik proberen Rama
R Njozi njema (heb fijne dromen)
A: Na wewe pia (en jij ook)
R: Bye Alina, bye bye, byeeee, bye bye, bye, bye
A: Bye, byeeee, bye bye, bye rafiki (vriend). Oh, vergeet niet om D te bellen morgen?
R: Dat kan ik doen Alina. Maak je geen zorgen. Bye bye, bye. Enzovoorts…..

En soms als we bijna zover zijn om op te hangen, komt er spontaan iets op. Gisteravond ging het zo:
A: Ehhh Rama heb jij wel eens fijne dromen?
R: Jazeker Alina. Ik kan hele fijne dromen hebben. Alleen als ik Malaria heb, dan zijn ze verschrikkelijk, echte nachtmerrie’s.
A: Ik heb nooit fijne dromen Rama. Ik weet niet waarom niet. Het lijkt wel of mijn geest alleen maar dromen stuurt als er iets mis is. Ik vraag me daarom af hoe dat bij anderen is.
R: Ja Alina, dat verbaast me niet. Ik denk dat dat pas verandert als je sorry zegt tegen je vader.
A: Huh?

Toen lachte ik.
A. Ramaaa wat bedoel je gekke man? Ik heb nooit leuke dromen en dan begin jij over mijn vader die al jaren geleden is overleden?
R: Ik herinner me Alina dat je me hebt verteld  dat jij je vader niet graag mocht.
A: Dat klopt Rama. Dat heb ik je wel eens verteld. Dat zal een jaar geleden zijn geweest. Ik herinner me dat jij voor hem opkwam en dat je vond dat ik moest begrijpen dat het niet makkelijk is voor vaders. Vaders moeten iedere dag zorgen voor brood op de plank, achter werk aan en sterk zijn.
ik denk dat jij je in mijn vader herkende. Maar wat heeft dat met mijn dromen te maken Rama. Ondertussen voelde ik al aankomen waar hij naartoe zou gaan en hij heeft een punt natuurlijk.
R: Omdat je iets in je hart hebt gestopt naar hem Alina. Je hebt je hart voor hem gesloten. Zeg daarvoor sorry tegen je vader. Dan komt het allemaal goed hoor met jouw dromen.

Vergeving vragen

boom in bloei ngorongoro“Ik denk aan de hartmeditatie die ik al zo lang met mensen doe. Dan vraagt iemand aan jou wat je heeft gekwetst en wie dat heeft gedaan. Je krijgt de ruimte hierover te vertellen en je pijn daarover toe te laten. Na nog wat stapjes die je doorloopt, wordt je gevraagd je voor te stellen dat deze persoon sorry tegen je zegt. Dan krijg je ruimte om te voelen wat dit met je doet. Maar dan wordt je vervolgens gevraagd om die persoon vergeving te vragen voor het feit dat jij je hart hebt gesloten vanuit je gekwetstheid en dat je daarmee een muurtje hebt gebouwd tussen jou en de ander. Het is een zeer emotionele maar diepgaande helende meditatie die het hart opent”.

En terwijl Rama tegen me praat met die warme stem van hem, weet ik dat hij gelijk heeft. De weerstand naar mijn vader is zo groot dat het me nog steeds niet lukt om mijn hart wijd open te zetten en het zou zo maar kunnen dat dit mijn fijne dromen stiekem blokkeert.

A: “Vergeving is een centraal begrip in het Christendom Rama. Dat weet je. Maar ik wil het echt oprecht menen. Het is geen strategie om mijn zonden te biechten, absolutie te krijgen en dan is er zogenaamd geen vuiltje meer in de lucht, wat in mijn ogen een soort oppervlakkige schijnvergeving is.

R: Niet zoals dat Alina. Het is als de boom Alina. De boom staat met zijn wortels gegrond in de aarde. En als het regent kan het behoorlijk modderig zijn daar beneden. In de kruin van de boom bloeien prachtige bloemen, die de heerlijkste geuren verspreiden. De bloemen kunnen naar beneden kijken en tegen elkaar zeggen dat het maar een vieze bende is daar beneden. Het maakt ze onpassselijk en zelfs ongelukkig als ze kijken naar al die vieze modder over de wortels van de boom. Maar de bloemen vergeten dat de boom het voedsel uit de modder haalt om hen zo stralend te laten bloeien.
A:
R: Alina? Wat is er met je?
A: Ik ben helemaal stil Rama. Ik heb net iets heel moois gehoord. Daarom…
Dank je wel!
A: Lala salama Rama. Paka kesho (tot morgen)
R: Lala salama Alina. Kesho.

 

4 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.