Skip to main content

Schaamte

Waar je ook komt, of het nou in Afrika of Europa, China of Nieuw Zeeland is, overal zie en merk je dat mensen veel spanning met zich meedragen op vrij bewegen. Zodra ik dan ook tijdens een solo-retreat of safari uitnodig om te dansen of bepaalde bewegingen te maken zoals het schudden van het lichaam of wiegen, komt er schaamte, een ongemakkelijke sfeer, worden er afgepaste bewegingen gemaakt, of verontschuldigend gezegd dat men op de dansvloer wel durft te bewegen.

Kijkend naar dansvloeren, ook hier in Afrika, valt echter op dat veel mensen ingehouden dansen, en patroonmatig dansen (steeds dezelfde bewegingen). Het bewegen mag eigenlijk niet of binnen goedgekeurde kaders. We kijken wel graag naar dansers die binnen de setting van een optreden vrij bewegen en gek mogen doen.

vrij bewegenZodra we een actieve ademmeditatie doen waarin je helemaal vrij bent om je impulsen te volgen, te bewegen met je lichaam, spanning uit je handen te slaan, op je kop te gaan staan als je dat wilt, komt er ongemak op, schaamte, schroom om jezelf zo vrij te laten.

Een natuurlijke expressie van zichtbaar genieten

Voor kinderen is vrij bewegen, stoeien, dollen, over de grond rollen, rennen, springen, dansen, koprollen maken een natuurlijke expressie van hun levenslust, een spontaan opvolgen van hun impulsen waarbij ze zichtbaar genieten van hun lichaam.

Zichtbaar genieten van ons lichaam, daar zeg je me wat. Dat is behoorlijk beladen geraakt bij veel volwassenen. Hier in Tanzania mogen man en vrouw elkaar absoluut niet spontaan aanraken als anderen dat zouden kunnen zien. Een huppeltje maken of gek doen op straat, levert je meteen van alle kanten (uit)lachsalvo’s en/of geroddel op.

Wat doen we elkaar en onszelf aan?

vrij bewegenWat we elkaar en onszelf aandoen is onze levenslust indammen: van een cultuur naar haar inwoners, van een religie naar haar gelovigen, van ouders naar kinderen, van leraren naar kinderen (het mag maar alleen tussen 3 en 5 uur op vrijdagmiddag tijdens de gymles en denk erom vooral niet rennen in de gangen), van tieners naar elkaar (hahahaha). Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Het doet me pijn om te zien hoe krachtig de schaamte op vrij bewegen door de hele wereld op elkaar overgedragen wordt. Daar heb je weer je virus trouwens (zie mijn vorige blog). Van jongs af aan wordt dit programma consequent en diep in onze breinen geprogrammeerd.

Als je het lichaam weer toestemming geeft om vrijer te bewegen en beetje bij beetje de aangeleerde grenzen durft op te rekken, dan kan de levensenergie vrijer door je lichaam stromen. Het lichaam gaat tintelen en subtiel vibreren. Het wordt warm en soepel. Je begint je vitaler en energieker te voelen, slaapt beter, je wordt doorstroomd met gevoelens van blijdschap, geluk en tevredenheid. Je mind opent zich en je geniet meer van het contact met anderen, je laat dat als vanzelf meer zien, je voelt je sexueel vrijer en bent meer verbonden met je lichaam, waardoor je meer geniet van sex. De lijst met “benefits” is eindeloos.

vrij bewegen

Wat kun je doen bij schaamte?

Het begint met waarnemen en erkennen dat je bang bent om je lichaam meer vrijheid te geven en hoe dat je levenslust afvlakt. Ook mag je erkennen dat je sterk onder invloed staat van wat anderen van je zouden kunnen vinden (negatieve oordelen), waardoor je je inhoudt en verkrampt.

Dan kan je op zoek gaan naar activiteiten die je uitnodigen om in een veilige setting beetje bij beetje de teugels te laten vieren. Er zijn veel mogelijkheden. Ik noem maar eens wat op:

  • theatersport, mime of clowning
  • actieve meditatievormen als biodanza (dansmeditatie), de vijf ritmes, ademmeditatie op muziek
  • lichaamswerk (bio-energetica, rebirthing, chakra-meditaties)
  • dansen
  • tantra
  • een solo-retreat of safari bij Mindful Adventure (er is niets heerlijker dan buiten in de natuur vrij te bewegen)
  • en natuurlijk af en toe een beetje gek doen op straat 🙂

Als je veel schaamte hebt, zorg dan voor een veilige setting, want het is en blijft kwetsbaar om jezelf te laten zien, heel kwetsbaar.

Bij Mindful Adventure ben je in veilige handen.

Karibu Tanzania