Skip to main content

Mijn eerste mannenworkshop

In het voorjaar van 2013 nam ik voor het eerst deel aan een mannenworkshop. M’n vrouw had me een linkje gestuurd met de opmerking: is dit niks voor jou?

Ik las: “wat betekent het om man te zijn in deze tijd? Man te zijn aan de zijde van je partner? Man te zijn van je zoon? Zoon te zijn van je vader? Man te zijn tussen de mannen? Wat is de werkelijke mannelijke identiteit?” en besefte me dat dit inderdaad iets voor mij was.

Ik was me bewust van het gemis dat m’n vrouw ervaarde. En ik wist dat er “iets” was dat tussen mij en mijn eigen mannelijkheid in stond. En het had – dat wist ik zeker – te maken met mijn eigen seksualiteit. Het idee om daar – zonder de aanwezigheid van vrouwen – aandacht aan te besteden beviel me wel, dus ik schreef me in.

Op de dag van aankomst zaten alle mannen in een cirkel, en één voor één trokken we een kaart uit een “spel” met mannenwijsheden. Ik las: “de man die bevestiging zoekt bij z’n vrouw, vindt z’n moeder in bed”. BAM. Die hakte erin. Ik wist gelijk dat ik goed zat. De spiegel was helder: ik kon zien dat ik een kinderlijke afhankelijkheid van m’n moeder meenam in m’n relatie die zich uitte door pleasegedrag en een sterke behoefte aan goedkeuring.

Een proces van bewustwording

Het was voor mij het begin van een proces van bewustwording van vader/moederbinding, seksualiteit, kracht, angst, kwetsbaarheid en de aanzet naar m’n eigen man zijn. Het heeft me ongelofelijk veel opgeleverd. Voor mij lag veel besloten in gevoelens van schaamte naar mijn eigen seksualiteit. Ik ontdekte dat in mijn seksuele energie, ofwel levensenergie alle levendigheid en creativiteit besloten lag, en dat ik die al jarenlang maar in heel beperkte mate ruimte gaf. Met als resultaat: een laag energieniveau en een leven waarin ik regelmatig ervaarde dat ik niet in contact was met mezelf. Mijn angst was groot te verdwijnen in m’n eigen gevoelens. En ondertussen projecteerde ik mijn aandacht naar buiten, leefde ik in feite afgescheiden van mijn authentieke zelf en probeerde ik een groot stuk van m’n bestaansrecht te vinden in de bevestiging van anderen, en met name van m’n vrouw.

Toen dat eenmaal tot me doordrong was dat een ongelofelijke katalysator. Want zo wilde ik niet leven. Maar daarmee was het niet klaar. Het mechanisme van pleasen en goedkeuring zoeken buiten jezelf is ongelofelijk sterk en ingesleten. Ik zei al: hier begon mijn proces.

En inmiddels weet ik dat het een proces is dat veel aandacht, zorg, geduld en energie vraagt. Het inzicht alleen leidt niet direct tot verandering. Het vraagt moed, kwetsbaarheid en vastberadenheid om elk masker van onechtheid af te zetten, je gevoelens toe te laten en jezelf te laten zien zoals je bent. Met al je angst, onzekerheid en schaamte.

De ideale setting

Een gelijkgestemde groep van mannen is daarvoor de ideale setting. Want zonder vrouwen erbij valt er een belangrijk stuk weg: de behoefte jezelf te bewijzen, te manifesteren en natuurlijk de behoefte aan goedkeuring. En met de ervaring en veiligheid van een coach heb ik ervaren dat je enorme stappen kunt zetten op je eigen pad van mannelijkheid. Ik ben heel blij dat we voor de mannensafari’s in Tanzania twee fantastische coaches hebben gevonden die de reizen begeleiden: Bart Wiegers en Ralph Nelissen. Twee authentieke en gedreven mannen die het tot hun missie hebben gemaakt om mannen hierin, ieder op hun eigen unieke manier, te begeleiden.

De mannensafari van Mindful Adventure is een gouden kans om je helemaal onder te dompelen in jezelf. Wat betekent het voor jou om man te zijn? Tijdens deze trekking ondersteunt de ongerepte natuur van Ngorongoro je om verbinding te maken met je diepste zelf. Het is een actieve retraite, weg van verwachtingen van anderen, werk, mobiele telefoons. Een kans om op een volwassen manier leiderschap te verkrijgen en regie te nemen over je eigen leven. En natuurlijk een onderdompeling in mannelijke energie. Je bent van harte welkom.

Gastblog van Ivar Berix, teamleider Mindful Adventure Nederland