Klimaatverandering
Afgelopen maandag is de Klimaatverandering Conferentie in Parijs begonnen. Een van de grootste oorzaken van klimaatverandering is ontbossing. De officiële cijfers over CO2-uitstoot variëren tussen de 12% en 20%. Wat is ontbossing en wat zijn de gevolgen? Kijk deze korte Nederlandse video.
In Zuidwest-Kenia vind je de Mau Mountains, die 25% van Kenia’s bosgebieden bevatten. Het is een van de grootste aaneengeschakelde bosgebieden in Oost-Afrika en miljoenen Kenianen zijn afhankelijk van deze regio voor hun watervoorziening. Jaren van illegale kolonisatie hebben echter grote delen van het bos vernietigd.
Wanbestuur
NRC citeert de boer Alfred Soi op vrijdag 27 november: “We zijn altijd gewaarschuwd door de stamoudsten om het bos niet te vernietigen, omdat dat zou leiden tot de vernietiging van het leven. Waarom vergeten politici dat tegenwoordig? Ik zou ze willen slaan met een vloek.” Jaren van wanbestuur, zowel mondiaal als lokaal, hebben bijgedragen aan het smelten van de ijskap van Mount Kenya en de vernietiging van de bossen die ooit mooi waren.
De berg kan het water niet langer vasthouden door de houtkap. Het spuugt een wilde, bruine vloed uit die de landbouw en de economisch belangrijke theeplantages verzwelgt. Het Tea Research Institute in Kericho meet een temperatuurstijging van 0,2 graden per jaar. Het klimaat is daardoor onvoorspelbaar geworden. Ze worden geconfronteerd met droogte en vorst, wat ze nog nooit eerder hebben ervaren.
Inheemse volkeren ervaren de gevolgen van klimaatverandering het meest
In het algemeen kun je zeggen dat de inheemse mensen over de hele wereld de gevolgen van klimaatverandering het meest ervaren, hoewel ze er zelf niets mee te maken hebben. Onopgemerkt worstelen ze om te overleven in hun thuisland. Maar verschillende stammen zijn al begonnen te onderzoeken waar en hoe ze de hele stam kunnen migreren. Je kunt hier meer lezen over dit probleem.
Het probleem in het Westen is dat we klimaatverandering alleen kennen via informatie. We voelen het niet. We ervaren het niet. Als gevolg daarvan marcheerden slechts 7000 mensen afgelopen zondag in de Klimaatmars in Amsterdam.
Het lezen van het bovenstaande artikel maakt de gevolgen opeens dichterbij. Deze mensen leven dicht bij de natuur en ze zien, horen en voelen het elke dag.