Mediteren op safari
Een bezoeker tijdens de vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Amsterdam zei: “Jullie zijn een van de weinige echt bijzondere reizen op deze beurs. Daar houd ik van maar waarom in godsnaam mediteren tijdens een vakantie. Tot rust kom ik dan vanzelf al”.
Het is zo’n goede en begrijpelijke vraag. Laat ik eerst een wedervraag stellen voor ik een antwoord probeer te geven.
Wat belooft een vakantie of reis jou?
Ik ben zo vrij om hier een paar mogelijke antwoorden te geven:
- kunnen ontspannen
- niks meer moeten, niets hoeven
- niet meer na hoeven denken of piekeren
- geen boodschappen, niet koken, niks organiseren
- geen zorgen meer, geen stress meer
- nieuwe ervaringen (omgeving, mensen, activiteiten)
- dingen een beetje laten gebeuren, mijn neus achterna
- doen waar je zin in hebt
- meer voelen, meer genieten
De eerste antwoorden hebben wat meer te maken met het loskomen uit gewoonten en patronen. De laatste vier hebben meer met spannend en avontuurlijk te maken.
Ik wil deze ervaringen ook maar ik wil dat niet alleen op vakantie. Ontspannen zijn zou niet afhankelijk moeten zijn van bepaalde omstandigheden. Ik wil niet thuiskomen van een vakantie en in korte tijd mezelf terugvinden in de oude, weliswaar vertrouwde, maar toch te bekende jas met zakken vol zorgen. Het liefst wil ik in mijn dagelijks leven zorgelozer, meer ontspannen, blijer en vrijer rondlopen.
Wat is er aan de hand met je hoofd?
We zijn van jongs af aan extreem in ons hoofd gezet. De meesten van ons hebben voor die over-stimulatie een prijs betaald. Het denken is hyperactief geworden. Het gaat de hele dag door. Je hebt ermee leren leven maar in feite kun je het zo zien: Je denken heeft zich net als andere menselijke kenmerken evolutionair ontwikkeld, met als doel beter te overleven op deze planeet. Het is in die zin een hulpmiddel. Het is net als lopen. Je benen maken het mogelijk om je te kunnen verplaatsen.
Zodra je nergens heen hoeft, ga je zitten. Dan kunnen je benen uitrusten en ontspannen. Maar als je benen blijven bewegen terwijl je zit, zijn ze op drift geraakt. Met denken is het precies hetzelfde. Je hebt het nodig voor het maken van plannen en deze te realiseren, je werk goed te doen, begrip te krijgen van de wereld om je heen, te communiceren. Als het niet nodig is om te denken en te praten, mag je hoofd uitrusten en kun je genieten van de ruimte en de stilte in je hoofd. Sterker nog, het (mediteren) is je natuurlijke staat. Zodra het denken nodig is, wordt het vanzelf weer geactiveerd. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Waarom is een hoofd op drift geen lolletje?
Het probleem is dat een hulpmiddel dat als taak heeft jou te helpen overleven in de wereld, zich voornamelijk bezighoudt met alles wat dat overleven bedreigt of zou kunnen bedreigen. En dat betekent dat het voortdurend in angstige gespannenheid verkeert en bij het minste geringste in de verdediging schiet. Voel je de beklemming al op je borst komen als je hier bij stilstaat?
Om uit die fuik te komen van een overactieve gedachtewereld is het nodig om te begrijpen waardoor je gedachten geactiveerd worden en hoe je ze kunt kalmeren. Wat we tijdens de safari gaan doen werkt als een soort reset. Je begrijpt dan meteen waarom het waardevol is om gedurende 14 dagen uit je eigen omgeving weg te zijn. Je ervaring zal daardoor dieper gaan. Stap voor stap neem ik je mee naar een heldere kijk op jezelf en wat er nodig is om blijvend te ontspannen en je tegelijkertijd levendig te voelen. De wilde natuur, de ruimte en de stilte helpen daar enorm bij.
“Het mooie is dat deze innerlijke reis je vakantie helemaal niet in de weg zit”, zeg ik tegen de man op de vakantiebeurs. “In tegendeel je zult van deze safari en van je eigen levensavontuur meer genieten doordat je denken je minder in de weg zit”.