Cybercrime
De president van Tanzania, Jakaya Kikwete, heeft een controversiële “Cybercrime-wet” ondertekend. Dit werd aangekondigd op vrijdag, de dag nadat we de gelekte cijfers over de olifanten slachting in de afgelopen 6 jaar, voornamelijk in het Ruaha/Rungwa-gebied, blogden. Dit bloggen kan door de Tanzaniaanse autoriteiten als een cybermisdaad worden gezien, omdat de Tanzaniaanse nationale parken (Tanapa) het rapport ontkennen.
De nieuwe wet maakt het een misdaad om informatie online te delen die de overheid als vals of misleidend beschouwt. Het delen van het olifantenrapport in Tanzania kan dus als een misdaad worden gezien en het kan leiden tot twee jaar gevangenisstraf.
Een repressieve maatregel
In Tanzania werken veel mensen in gebieden waar politieke kwesties worden betwist, zoals het grondrechtenkwestie tussen de overheid en de Maasai, de kwestie van de Serengetiweg, stroperij, of de sociale impacten van natuurbehoud. Sociale media zijn de belangrijkste tools om informatie te delen en mensen te mobiliseren. De nieuwe wet maakt hen uiterst kwetsbaar. De wet is zonder twijfel een repressieve maatregel en we vrezen voor de activisten en lokale mensen in landelijke gebieden.
Bloggers
We stellen ons ook de vraag over de veiligheid van buitenlandse bloggers. Een persoon zoals Susanna Nordlund, die zoals een pitbull blogt over het grondrechtenkwestie in Tanzania. Ze is een doorn in het oog van grote bedrijven zoals Thompson Safaris en natuurlijk de overheid. Wat gebeurt er als zij in Tanzania aankomt?
Is er iemand met kennis van de wet die ons kan vertellen wat de gevolgen zijn voor buitenlanders die online informatie delen over gevoelige zaken in Tanzania?