Een “Send Off” viering in modern Tanzania
Glady is helemaal vanuit Dar es Salaam naar Arusha gereisd om haar “Send Off”-viering bij het huis van haar familie in Arusha te houden. Ze is de nicht van Msafiri. Tijdens deze viering neemt haar familie afscheid van haar om haar een nieuw leven met haar man te laten beginnen. Het is als het doorknippen van de navelstreng, maar dan voor de tweede keer.
De viering begint om 19.00 uur, maar daarvoor is iedereen druk bezig met voorbereiden, aankleden en zorgen dat alles in orde is en er op zijn best uitziet. Glady ziet er prachtig uit in haar roze jurk. Ze wordt omringd door vele jonge, ongetrouwde meisjes die haar sluiers dragen, en enkele jonge, ongetrouwde jongens. Samen lachen ze veel. Afrikanen lachen om bijna alles… Het doet me soms vergeten hoe zwaar hun leven kan zijn.
Wanneer iedereen klaar is, houden ze een fotoshoot in de tuin. Het decor is klassiek en traditioneel. Alles is met grote zorg prachtig versierd. Maar het is goed te beseffen hoeveel moeite en tijd de familie moet sparen om hun dochter zo’n bijzondere dag te geven.
In Tanzania hebben de lokale mensen weinig vrijetijdsactiviteiten. Ze hangen vaak rond zonder werk. Als ze wel werk hebben, werken ze meestal hard voor een laag salaris. De zeldzame evenementen die ze kunnen vieren zijn bruiloften. Een ander evenement dat ze vaak meemaken, zijn begrafenissen. De afgelopen jaren heb ik Msafiri van de ene begrafenis naar de andere zien gaan. Voor hem is dat normaal, en de dood is een trouwe metgezel in zijn leven.
Dansen
Glady krijgt haar speciale dag. Om 19.00 uur voegt haar aanstaande man zich bij haar. Ze eten samen en er is taart. Na het eten ontvangt Glady samen met haar familie cadeaus. Veel van de cadeaus zijn bedoeld voor het huis en om te koken.
Na de viering is er muziek en kunnen mensen dansen, maar Msafiri vertelt me dat volwassenen tegenwoordig niet meer dansen; alleen kinderen en jongeren doen dat nog. Volwassenen willen liever naar huis. ’s Nachts thuiskomen is een probleem in Tanzania. Om 19.00 uur valt Arusha in duisternis, en duisternis betekent gevaar. Daarom blijven mensen liever thuis dan dat ze naar clubs of andere leuke plekken gaan.
Keepy lefti
De bruiloft zelf vindt altijd plaats in de geboortestad van de bruidegom. De familie zal 12 uur moeten reizen om daar te komen. Een speciaal detail bij bruiloften is dat ze met veel auto’s door het centrum van de stad rijden. Bij elke rotonde (“keepy lefti” in het Swahili) rijden ze meer dan eens rond, en ze worden vergezeld door een complete band in een van de auto’s.
We wensen je een prachtige bruiloft, Glady. Geniet ervan!