Traditionele zang van de Masaï
De eerste keer dat ik kennis maakte met de traditionele zang van de Masaï was tijdens de afdaling van Olmoti krater in Ngorongoro Tanzania in Augustus 2012. Tijdens een driedaags bezoek aan de familie van de Masaï krijger die ik sponsorde om leraar te worden, daalde ik samen met hem en zijn vriend de steile, begroeide wand van Olmoti Krater af. Beide jongens zetten spontaan een vocale, ritmische beat in. Het lage geluid leidde direct tot een steviger stap. Genietend van die onverwachte ondersteuning van het lopen, deed ik pogingen om vanuit mijn buik hetzelfde basgeluid voort te brengen wat jammerlijk mislukte. Maar het raakte me diep om middenin de wilde natuur van Tanzania te lopen op dit oerritme van stemmen.
Een jaar later werd ik begroet door hetzelfde dorp met een traditionele ceremonie. Trots en met zichtbaar plezier zetten de mannen een soortgelijk ritme in terwijl ze om beurten hun springkunsten vertoonden. Ongelofelijk hoe flexibel en ogenschijnlijk zonder moeite deze mensen verend omhoog sprongen. De speciale techniek waarbij zij op de hielen neerkomen, geeft ze een bijzondere kick en zelfs geluksgevoel. Ik denk waarschijnlijk door de klap die dit geeft onderaan de ruggengraat. Daarbij golft er energie (kundalini) door de ruggengraat omhoog mogelijk tot in de kruin.
Dynamische dans
Afgelopen zomer tijdens onze Ngorongoro Serengeti Safari werden mijn reizigers en ik opgenomen in een dynamische dans waarbij getoond werd hoe mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar verleiden. Het ritme werd opnieuw verzorgd door de lage mannenstemmen, terwijl een voorzanger de melodie zong binnen een structuur van vraag en antwoord. De Maa taal van de Masaï met de rollende R geeft deze zang een unieke eigen sound.
Tijdens de dans maakten mannen en vrouwen zich regelmatig los om met ritmische bewegingen op een uitverkorene af te lopen. Op het laatste moment raken ze met een zwiep van het bovenlichaam de vrouw of man aan . Je wordt als toehoorder meegenomen door de opzwepende zang in combinatie met het dynamische dansen.
Morani
Het grootste spektakel dat de Masaï cultuur kent, is de overgangsrite van jongen naar krijger ook wel Morani genoemd. Het kan soms wel 20 jaar duren voor de spirituele leider het sein geeft dat deze ceremonie mag gaan plaatsvinden. Er trekken dan duizenden jongeren naar een door de moeders speciaal gebouwd “dorp”. In dat dorp worden gedurende drie tot tien dagen rituelen, zang, dans en krijgerskunsten vertoond. Vriendinnen van de Morani laten zichzelf zien in hun prachtigste sieraden en kleding, terwijl diezelfde vriendinnen en moeders een bijdrage leveren met zang en dans.
In deze heerlijke video ga je zien hoe opzwepend de traditionele dans en zang van de Masaï is. De video is door een Masaï opgenomen tijdens een Morani ceremonie.
En natuurlijk zul je tijdens onze safari’s deze zang en dans life mogen meemaken.
Geniet ervan!