Lake Natron

Terug naar de essentie van de natuur

kijken in oneindige ruimte

Op reis gaan met Mindful Adventure in de ongerepte natuur van Ngorongoro en Serengeti, de oer-jungle in het zuiden of een diepgaande reset tijdens de solo-retreat is niet zomaar een reis. Het is een reis terug naar de essentie van de natuur, te zijn zonder materiële luxe, wifi, moderne prikkels, afleiding van buitenaf met als doel te reconnecten met je eigen essentie en de essentie van het leven zelf.

Dat klinkt groot en dat is het ook. Het is potentieel levensveranderend. En dat woord verschijnt dan ook regelmatig in onze reviews.

Reizen is beladen tegenwoordig en ook voor een duurzaam bedrijf als Mindful Adventure is het paradoxaal om het klimaat te belasten door te vliegen, met als doel bij te dragen aan een wereld die bewoond en bestuurd word door mensen die vanuit hun echte zelf beslissingen nemen. Mensen die denken, voelen en handelen vanuit liefde voor het geheel, in plaats van hun eigen belangen voor ogen te hebben.

Het verschil tussen mind en essentie

Het gaat er bij ons om dat meer en meer mensen inzien wat het verschil is tussen onze mind; die denk- en gevoelswereld van binnen die aangestuurd word door overlevingsdrang, en wie je “daarachter” werkelijk bent. Je bent een in en in liefdevol, intelligent en krachtig wezen, in staat in harmonie met de natuur te leven.

Mindful Adventure doet niet anders in Tanzania, met krachtige hulp van de ongerepte natuur, de oerstilte en eindeloze ruimte, je een pad te tonen naar die plek van binnen, waar vanuit je angsten verbleken en je als vanzelf die dingen loslaat, die je bestaan en ons bestaan als mensen op deze planeet niet dienen. Read more

Terug naar je zintuigen

Een paasblog over affirmeren

Affirmeren

In een reactie op een facebook post over affirmeren lees ik vanochtend dit:

“It’s a quick way to change your subconscious programming to manifest your desires”.

Ik weet dat dit voor veel mensen betekenis heeft en het ligt gevoelig. Toch waag ik me eraan waarom het voor mij als coach en spiritueel leraar niet belangrijk is of affirmeren werkt of niet. Waar het voor mij om gaat is het onderzoeken van het onderliggende idee dat het manifesteren van je verlangens je gelukkiger zou maken en het (verborgen) gevoel van controle en macht dat ermee gepaard gaat. Het staat haaks op mijn ervaring dat geluk mijn natuurlijke aard is en ervaarbaar wordt zodra ik ontspan in mijn verlangens en ben met wat er is. Affirmeren en de verborgen behoefte aan controle komen voort uit mind en dat betekent binnen het perspectief van Mindfulness dat het geluk van vervulling kortstondig zal blijken te zijn.

De mind/je brein zijn die gedachten en gevoelens in jou die van jongs af aan zijn gevormd in relatie met jouw persoonlijke omgeving, je cultuur, je religie, je locatie op de aardbol etc.

Vanuit mind/je brein geloof je dat je gelukkig bent als het leven doet wat jij wilt. En dus ben je ook ongelukkig als het leven niet voldoet aan jouw verwachtingen en wensen.

Read more

mogen we vliegen

Het leven leren vertrouwen

Mogen we daarvoor vliegen?

Ik reis al tien jaar door Tanzania en ik woon er nu drie jaar. Ik wil proberen in dit blog over te dragen waarom ik vind dat Mindful Adventure, in deze tijd van serieuze aandacht voor klimaatverandering, mensen nog mag uitnodigen om naar Tanzania te vliegen.

grommen uit verzetIn Nederland ben ik ver gekomen in de terugkeer naar mijn essentie en helderheid te vergroten over het onderscheid tussen essentie en mind, tussen echt en onecht. Uit dat proces is Mindful Adventure voortgekomen.
Nooit had ik kunnen vermoeden dat ik in Tanzania terecht zou komen om een voor mij nog grotere les te leren; de totale overgave aan het bestaan, aan het geheel. Read more

hetzelfde zijn als mannen

Liefst met een sigaar

Een unieke vrouwensafari naar Zuid Tanzania

Ik ben geboren in de beginjaren 60, onwetend van de waanzinnige (jeugd)revolutie die bezig was los te barsten. Van het beroemde driedaagse Woodstock festival kreeg ik iets mee, maar ik werd pas wakker voor wat er gaande was toen ik op mijn 9e mijn eerste singeltje kreeg van Shocking blue. Venus! Het sloeg in als een bom en maakte ongekende gevoelens in me wakker. Al gauw zat ik iedere week achter Top Pop. En Nicky van Fleetwood Mac was mijn grote image-voorbeeld. De song: “You can go your own way” bleek een leidraad te zijn. Ik ben er nooit mee gestopt eigenwijs mijn eigen koers te volgen. Het duurde nog tot mijn 13e voor ik mijn eerste feestje meemaakte en slijpend op Angie van de Rolling Stones de eerste verliefdheidsgevoelens beleefde. Ik geloof dat ik nog niet eens borsten had als lucifershoutje maar wel een strakke wrangler.

Wild en vrij

Dansende vrouwen in Udzungwa MountainsAl gauw zat ik regelmatig in de kroeg en op dansfeestjes. Dat kon allemaal want mijn moeder had al vanaf het begin een zekere opvoeding van mij verzuimt en mijn vader was goddank buiten beeld. Vanaf het eerste moment dat ik ging dansen op die waanzinnige stroom van goede muziek in de jaren 70 stond er een wilde meid op de dansvloer. Ik wist niet wat me gebeurde maar ik knalde door de hele ruimte heen, wild schuddend met mijn hoofd vol krullen. Mijn lichaam was vrij. Ik kende geen schaamte. Ecstatic dance was toen nog niet uitgevonden maar ik had dat zeker niet nodig. Ik dronk teveel, ging veel te laat naar bed, maar rookte niet. Desondanks zat ik op het Gymnasium en wachtte mij een succesvolle toekomst. Ik wist niet beter dan dat ik gelijk was aan jongens en dat ik hetzelfde kon als zij en eerlijk gezegd vaak nog wel beter was in het een of ander. Read more

vrij bewegen

Vrij bewegen is bedolven onder schaamte en ongemak

Waar je ook komt, of het nou in Afrika of Europa, China of Nieuw Zeeland is, overal zie en merk je dat mensen veel spanning met zich meedragen op vrij bewegen.

Zodra ik dan ook tijdens een solo-retreat of safari uitnodig om te dansen of bepaalde bewegingen te maken zoals het schudden van het lichaam of wiegen, komt er een ongemakkelijke sfeer, worden er afgepaste bewegingen gemaakt, of verontschuldigend gezegd dat men op de dansvloer wel durft te bewegen.

Kijkend naar dansvloeren, ook hier in Afrika, valt echter op dat veel mensen ingehouden dansen, en patroonmatig dansen (steeds dezelfde bewegingen). Het bewegen mag eigenlijk niet of binnen goedgekeurde kaders. We kijken wel graag naar dansers die binnen de setting van een optreden vrij bewegen en gek mogen doen.

vrij bewegenZodra we een actieve ademmeditatie doen waarin je helemaal vrij bent om je impulsen te volgen, te bewegen met je lichaam, spanning uit je handen te slaan, op je kop te gaan staan als je dat wilt, komt er ongemak op, schaamte, schroom om jezelf zo vrij te laten.

Een natuurlijke expressie van zichtbaar genieten

Voor kinderen is vrij bewegen, stoeien, dollen, over de grond rollen, rennen, springen, dansen, koprollen maken een natuurlijke expressie van hun levenslust, een spontaan opvolgen van hun impulsen waarbij ze zichtbaar genieten van hun lichaam.

Zichtbaar genieten van ons lichaam, daar zeg je me wat. Dat is behoorlijk beladen geraakt bij veel volwassenen. Hier in Tanzania mogen man en vrouw elkaar absoluut niet spontaan aanraken als anderen dat zouden kunnen zien. Een huppeltje maken of gek doen op straat, levert je meteen van alle kanten (uit)lachsalvo’s en/of geroddel op. Read more

solo retraite Tanzania

Veel gedachten zijn in je brein als een virus in je lichaamscel  

Wanneer een virus een cel infecteert, zal deze cel – de zogenaamde gastheercel – duizenden identieke kopieën van het oorspronkelijke virus gaan produceren.

Citaat uit Wikipedia

solo retraite TanzaniaHet geloven van een gedachte

Het geloven van een bepaalde gedachte kan je een leven lang ongelukkig maken. De bron van je gedachte kan een traumatische ervaring zijn of een onhandige boodschap van je moeder of vader toen je klein was en alles daar tussenin.

Een boodschap die diep binnen kan komen, is bijvoorbeeld dat het kind lelijk of te dik is. Het diepe geloof van een kind in de waarheid van die boodschap kan vervolgens een leven lang pijn, ongeluk, eetstoornissen en andere ellende veroorzaken. Het kind nam het perspectief van de boodschapper over en begon zelf duizenden gedachten te produceren die deze eerste boodschap bevestigden. Deze verpestten blijvend de oorspronkelijke zorgeloze staat waarin het kind verkeerde. Daar heb je je virus. Read more

covid19 en angst

De grote verschuiving na Covid 19?

Het leed van Covid 19

Ik zie en hoor net als iedereen veel schrijnende verhalen, zorgen, oproepen om wakker te worden, rancune, boosheid, voor en tegens, dodenaantallen en meer langskomen. En het spijt me oprecht dat er zoveel leed speelt op allerlei niveaus. Ook Mindful Adventure is hard getroffen het laatste jaar en ik heb geen idee hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Het is zorgwekkend. Ik heb keihard gewerkt aan mezelf en voor dit prachtige produkt en toch lig ik er niet wakker van dat we het misschien niet gaan redden “dankzij” Covid 19. Read more

gelong thubten

Word gelukkig als een boeddhistische monnik

Meditatie in het smartphonetijdperk

Het lezen van dit boek roept levendige herinneringen op uit mijn eigen retraite verleden. Herinneringen die me naar Bodhgaya in India brengen, een plek waar ik regelmatig kwam. In Bodhgaya staat de zogenaamde Bodhi-boom, (een ent van) de boom waaronder Gautama Boeddha verlicht zou zijn geworden. Bodhgaya, en met name de stupa (tempel) waar ook de beroemde boom staat, is een pelgrimsoord voor boeddhisten – de keren dat ik er was zag de straat rood van de boeddhistische mantels. Dag in dag uit prevelen de monniken hier hun gebeden, doen hun prostraties en – belangrijk onderdeel van hun praktijk – delen aalmoezen uit aan de vele bedelaars, die speciaal hiervoor uit de wijde omtrek naar toe zijn gekomen.

Read more

hyenas

De navelstreng naar de wereld

Ik ben in Tanzania gaan wonen om mezelf te confronteren met dwangmatige verlangens die ik in de hoekjes van mijn mind zag koekeloeren. Verlangens die me doen denken aan de glinsterende oogjes van hyena’s, die wachtend op hun kans aan de rand van het bush camp, middenin de Serengeti, door de struiken gluren betrapt door mijn zaklamp. Verlangens als kwijlende hyenas in de pikdonkere nacht, geduldig in de wetenschap dat ze vroeg of laat weer ruimte krijgen om hun dwingende nood te ledigen.

Ik verlang naar vrijheid

Dat moet wel want ik heb hier in Tanzania ongekend geleden. Zonder dat grote verlangen naar vrijheid was ik allang weer huiswaarts gekeerd. Read more

mindfulness solo retreat Tanzania

Waar wil je zijn deze winter?

Overwinteren in Tanzania iets voor jou?

Het aantal besmettingen met Covid 19 is deze week opnieuw gestegen in Nederland. In België zijn verschillende maatregelen om diezelfde reden weer aangescherpt. Barcelona in overwinteringsland Spanje is vanwege het toenemende aantal besmettingen van code geel naar code oranje gegaan (alleen noodzakelijke reizen) en aan vakantiegangers is meegegeven hun reis eventueel voortijdig af te breken. Kortom, een tweede golf is waarschijnlijker en in feite al begonnen. Ik volg de ontwikkelingen rond Covid 19 zoals een kat een muis volgt. Zowel de officiële visie als de tegengeluiden en onafhankelijke stemmen hebben mijn aandacht. Maar hoe je ook aankijkt tegen Covid 19, het beleid is duidelijk met bovenaan de 1,5 meter maatregel en daar heb je gewoon mee te maken.

solo retreatDe bui zien hangen

Gezien de ontwikkelingen zie ik de bui alleen maar meer hangen voor ouderen en andere risicogroepen. Ook al wordt er weer gesproken over verscherpte maatregelen die komen zodra de ziekenhuisopnames en IC’s weer beginnen te stijgen, ik denk niet dat de samenleving opnieuw gelockt kan worden zoals afgelopen maart. Gezien het feit dat er in Nederland maar 248 mensen zijn overleden binnen de werkzame leeftijd, zou het me verbazen als de “jongeren” zich weer laten beperken en de economie opnieuw laten beschadigen om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Dit betekent dat ouderen en kwetsbaren in een drukkere samenleving meer risico gaan lopen en aangewezen zijn op zichzelf of mogelijk verregaande beperkingen krijgen opgelegd. Read more