Angst voor het positieve

Wanneer je nadenkt over angst, denk je misschien aan onaangename dingen. Dingen zoals het verlies van je baan, je partner, je huis, je kinderen. eendje by KanarJe denkt misschien aan de angst controle te verliezen, alleen te staan, nergens bij te horen of misbruikt te worden. In Afrika zal er angst voor honger of dorst, kou of droogte zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de angst om ten volle te leven?
Herken je dit bijvoorbeeld:
* je ademt hoog in je borst i.p.v. ontspannen in je buik.
* je laat je gaan op een feest, hebt luidkeels meegezongen of wild gedanst en de volgende dag voel je schaamte.
* je krijgt een compliment en je weet niet waar je moet kijken of begint te blozen
* je merkt misschien hoe eng het is om iemand langer dan een moment recht in de ogen te kijken?
In Tanzania kijkt men elkaar nooit aan, dat wordt zelfs gezien als respectloos. Msafiri en ik hebben  een keer geprobeerd elkaar lang aan te kijken. Er kwam een grote verlegenheid bij hem op. Hij vond het vreselijk.

hyenasVeel van onze angsten hebben te maken met fijne gevoelens, vrije bewegingen, spontane uitingen, krachtig of zelfs wild te zijn, zichtbaar te genieten, liefde te tonen of ongegeneerd gelukkig te zijn. Mensen kunnen zelfs bang zijn om intelligent, enthousiast, lief of eerlijk te zijn en jezelf te laten zien. Je kunt dit de angst voor het positieve noemen.

Het heeft alles te maken met herinneringen uit je kindertijd. Je voelde je op een of andere manier afgewezen op positieve kwaliteiten die je had. Een mooi voorbeeld op de middelbare school is het verschijnsel dat jongeren met hoge cijfers gemakkelijk studs of nerds worden genoemd. De boodschap is duidelijk, wees niet te slim. Veel kinderen zullen onder sociale druk hun resultaten drukken. En later in het leven zullen zij spanning voelen wanneer zij een presentatie moeten geven van het sublieme werk dat ze hebben geleverd.

Angst voor het positieve is de moeilijkste angst om te overwinnen. Elke keer dat je het aangaat, zul je net als Msafiri een kwetsbaarheid ervaren die moeilijk te verdragen lijkt. En je moet echt voldoende vastberaden zijn om niet in de veilige oude angsten terug te vallen. Dat is waarom het belangrijk is mensen en situaties op te zoeken die ondersteunend naar je zijn, veilig voelen en weten wat er bij je gebeurt.

leeuw schaamteOp onze safari’s ga je misschien een angst voor wilde dieren tegenkomen of een ongemak bij het ontmoeten van de leden van een tribe. Maar ook de kwetsbaarheid van echt contact maken, stil zijn met elkaar, vrij bewegen, een spontane impuls durven volgen en open en eerlijk zijn. Is het niet heerlijk om met een groep op reis te zijn waar je oordeelloos jezelf kunt zijn?

En die wilde dieren? Het zou zomaar kunnen dat die banger zijn voor jou dan jij voor hen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.