Terug naar je zintuigen

Een paasblog over affirmeren

Affirmeren

In een reactie op een facebook post over affirmeren lees ik vanochtend dit:

“It’s a quick way to change your subconscious programming to manifest your desires”.

Ik weet dat dit voor veel mensen betekenis heeft en het ligt gevoelig. Toch waag ik me eraan waarom het voor mij als coach en spiritueel leraar niet belangrijk is of affirmeren werkt of niet. Waar het voor mij om gaat is het onderzoeken van het onderliggende idee dat het manifesteren van je verlangens je gelukkiger zou maken en het (verborgen) gevoel van controle en macht dat ermee gepaard gaat. Het staat haaks op mijn ervaring dat geluk mijn natuurlijke aard is en ervaarbaar wordt zodra ik ontspan in mijn verlangens en ben met wat er is. Affirmeren en de verborgen behoefte aan controle komen voort uit mind en dat betekent binnen het perspectief van Mindfulness dat het geluk van vervulling kortstondig zal blijken te zijn.

De mind/je brein zijn die gedachten en gevoelens in jou die van jongs af aan zijn gevormd in relatie met jouw persoonlijke omgeving, je cultuur, je religie, je locatie op de aardbol etc.

Vanuit mind/je brein geloof je dat je gelukkig bent als het leven doet wat jij wilt. En dus ben je ook ongelukkig als het leven niet voldoet aan jouw verwachtingen en wensen.

Alina de VilderIeder verlangen komt uit de mind

In essentie zijn al je verlangens al vervuld. Dit helder te zien gaat gepaard met een gevoel van diepe tevredenheid, ontspanning en een innerlijke glimlach. Tegen die ervaring kan geen enkele manifestatie/creatie van verlangen op.

Manifestatie van verlangens zal je nooit dichterbij geluk brengen omdat verlangen nou eenmaal voortkomt uit het idee van je mind dat er iets mist. Zonder het idee dat er iets mist kan er geen verlangen ontstaan en bestaan in je. Ieder verlangen wordt dus geboren uit een gemiservaring en is verbonden met een herinnering dat er onvoldoende of helemaal niet voor je behoeften werd gezorgd.

 

Tegen die achtergrond is affirmeren aantrekkelijk omdat het belooft dat je gemis gevoel wordt opgelost. Je behoeften en verlangens kunnen immers worden vervuld als je maar affirmeert dat het al gebeurt is of al aanwezig is. Het belooft dat we meesters kunnen zijn over onze omstandigheden als we maar ons best doen.

 

Affirmeren is het arrogante idee van je angstige mind dat het zelfs het universum kan manipuleren. Het doel is om je veiliger te voelen en weg te bewegen van ongemak naar gemak. Het is ook de ontkenning van de eigen nietigheid in het grote geheel. 

Leven in het onbekende

Het is mijn diepste ervaring dat affirmeren onvoldoende recht doet aan het avontuur en de liefdevolle natuur die het leven in essentie is. Zodra ik ontspan en meer verbind met hier en nu, stort het leven zich in me en vult alle ruimte van binnen. Dan beginnen er geschenken naar me toe te komen, die vaak niks meer te maken hebben met wat ik geloofde te verlangen. Mijn verlangens verstommen, zodra ik ga zien dat ik leef in een wereld van overvloed. Wat valt er in zo’n wereld nog te verlangen?

Daar begint het leven in het onbekende. Daar begint het leven het avontuur te zijn die het ten diepste is. Daar begint het leven vanuit liefde zonder al die zorgen in ons hoofd. Daar begin ik te ervaren dat er heel goed voor me gezorgd word door het leven, ook als het moeilijk en pijnlijk voelt. Mijn leven in Afrika is daar een manifestatie van.

overvloedLeven in overvloed

Tijdens mijn retreats in Tanzania laat ik je dit zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Je leeft in een overvloed, als een zonnevogeltje in een bloementuin. Er mist niets. Je wordt ondersteund door het bestaan. Er is zelden iets om bang voor te zijn. Je kunt volledig ontspannen.

 

Spiritualiteit gaat over een helder onderscheid maken tussen wat uit mind komt en wat uit de werkelijkheid.

Drie gasten aan het woord:

Chantal: “Diepgaand, afgestemd, verhelderend, inspirerend en vooral (h)eerlijk bevrijdend. 8 dagen solo retraite met persoonlijke coaching op maat. Ik heb in één week meer bergen verzet dan in al mijn jaren therapie & coaching vooraf. Toevoeging met ongevraagd advies ( vanuit mijn eigen be- & doorleving). Mocht je overwegen om jezelf een serieuze hoog kwalitatieve coaching cadeau te doen – Alina is the place to be”.

Paul: “Ik dacht spirituele boeken als van Eckhardt Tolle te begrijpen maar deze week zijn de puzzelstukjes pas echt op hun plek gevallen”.

Kim: “Wees niet verbaasd als je hart af en toe overstroomt en blijft stromen en je niet kunt stoppen met grijnzen, zoals ik. Ik ontdekte mijn innerlijke nomade die niets meer of minder nodig had dan wat er op dat moment was. Het was extatisch en bevrijdend tegelijk”

 

Klik hier voor meer info over de solo retreat.

Fijn paasweekend!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.